Ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ «επιθεώρησε» τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία

Ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ «επιθεώρησε» τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία

Ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ, διοικητής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Κεντρική Ασία, ολοκλήρωσε μυστική πολύωρη επίσκεψη στη βόρεια Συρία, δηλαδή στη Ροζάβα – συριακό Κουρδιστάν, όπου επισκέφτηκε τις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οι Αμερικανοί κομάντος.

Ο Αμερικανός στρατηγός είχε επαφές, όπως μεταδόθηκε το Σάββατο, και με τις κουρδικές δυνάμεις που εκπαιδεύονται από τους Αμερικανούς στον πόλεμο ενάντια στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο Μπρετ ΜακΓκούργκ επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ότι ο στρατηγός συζήτησε με τους Κούρδους διοικητές την επικείμενη επίθεση στη Ράκα, στη ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
While  leaders are reduced to audiotapes in the dark,@CENTCOM commander GEN Votel was in  preparing push to  
«Αναμνηστική» φωτογραφία από το συριακό Κουρδιστάν ανάρτησε και ο αρθρογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής της Ουάσιγκτον Ποστ, Ντέιβιντ Ιγνατίους, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η επίσκεψη έγινε το Σάββατο.

In Syria today with Gen. Joe Votel, Centcom commander, who visited anti-ISIS fighters and US military advisers.

Ο στρατηγός Βότελ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που επισκέφτηκε μέχρι στιγμής της Συρία.
votel2
Το CNN, που μετέδωσε την είδηση, τόνισε ότι του ζητήθηκε να μην αποκαλύψει τα μέρη που επισκέφτηκε ο στρατηγός όπως ούτε και τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν για αυτή την επίσκεψη.
Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον 250 Αμερικανοί κομάντος έχουν αναπτυχθεί στο συριακό Κουρδιστάν και εκπαιδεύουν τους άνδρες και τις γυναίκες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συμμαχικού στρατού που συμμετέχουν Κούρδοι, Άραβες, Ασσύριοι και κάποιοι Τουρκμένοι. «Κορμός» των SDF είναι ο σοσιαλιστικός κουρδικός αντάρτικος στρατός YPG/YPJ.
Από το καλοκαίρι του 2015, όταν πλέον αποκαλύφθηκε ότι η Τουρκία εκπαίδευε και εξόπλιζε τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα με αμερικανικά χρήματα, οι ΗΠΑ σταμάτησαν το «πρόγραμμα» εκπαίδευσης σουνιτών «ανταρτών» και πλέον εξοπλίζουν αποκλειστικά τις κουρδικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.
Η επίσκεψη του στρατηγού Βότελ στη Συρία είναι ακόμα ένα ισχυρό χαστούκι στον Ερντογάν, ο οποίος κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις που εκπαιδεύουν οι Αμερικανοί ως «τρομοκράτες».

View image on Twitter
thumbnail
About The Author

0 comments