Φοβάμαι ότι …μας έρχονται.

Μακάρι να είναι όλα αυτά στη φαντασία των μέσων ενημέρωσης. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι …μας έρχονται.
Τι προβλέπει λοιπόν το «Plan B» στο οποίο αναφέρονται όλες οι πληροφορίες, το οποίο προορίζεται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που η Ένωση «τα σπάσει» με τον σουλτάνο της Τουρκίας και καταρρεύσει η πρόσφατη συμφωνία «επαναπροώθησης»;

Όλα ξεκίνησαν μετά το «κλάδεμα» του φιλοευρωπαϊστή πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από τον Ταγίπ Έρντογαν. Και οι Βρυξέλλες άρχισαν να ανησυχούν ακόμη περισσότερο όταν, την Κυριακή, ο «σουλτάνος» της Άγκυρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κλειστά σύνορα των περισσοτέρων από τις βόρειες χώρες της. Μια επίθεση που ερμηνεύθηκε ως πρόθεση του Έρντογαν να μη σεβασθεί την συμφωνία που υπέγραψε ο υπό απομάκρυνση πρωθυπουργός του. Στην καλύτερη περίπτωση εκτιμάται ότι ο Έρντογαν θα επιδιώξει και μεγαλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα, πέραν των έξη δισεκατομμυρίων που έχει ήδη δεσμευθεί να του χορηγήσει η Ε.Ε., αλλά και νέα πολιτικά ανταλλάγματα.
Είναι φανερό ότι ο «σουλτάνος» δεν θέλει να ανταποκριθεί στις 72 προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, προκειμένου να παραχωρηθεί το δικαίωμα ελεύθερης θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων, δηλαδή ουσιαστική ένταξη της Τουρκίας στη ζώνη Σένγκεν. Θέμα για το οποίο εμφανίζεται ανυποχώρητο το ευρωκοινοβούλιο και ο πρόεδρος του Μάρτιν Σουλτς. Μια από τις οποίες είναι η εφαρμογή του «πρωτοκόλλου της Άγκυρας», δηλαδή η ουσιαστική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διαβατηρίων της από το τούρκικο καθεστώς. Όπερ προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στον «σουλτάνο».
Τι προβλέπει λοιπόν το «Plan B»; Ότι σε μια τέτοια περίπτωση η «εναλλακτική δυνατότητα» των Βρυξελλών, προκειμένου να μην υποκύψουν σε εκβιασμό της Άγκυρας, είναι μια και μόνη. Να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών. Με πρώτο «διαθέσιμο χώρο» τα ελληνικά νησιά. Τις χρυσοτόκες όρνιθες του ελληνικού τουρισμού, από τις οποίες περιμένει να κινηθεί ολόκληρη η ελληνική οικονομία.

Αντώνης Χαρακίδας
Ελεύθερος Αρθρογράφος

thumbnail
About The Author

0 comments