Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαιρεί τον επίτιμο τίτλο από τον X. Ρίχτερ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ
  Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αφαιρεί τον επίτιμο τίτλο από τον X. Ρίχτερ
Για την ανάκληση του επίτιμου τίτλου του ιστορικού Χάινς Ρίχτερ αποφασίζει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του αλλά και το βιβλίο «Επιχείρηση Ερμής: Κατάκτηση της Νήσου Κρήτης τον Μάιο 1941». 


Η αιτιολογική έκθεση του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι μετά την «ατυχή δικαστική διαδικασία», ο Γερμανός ιστορικός κλιμακώνει και αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, των Κρητών και της Εβραϊκής κοινότητας. «Είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλευόμενος δυστυχώς τις βραβεύσεις από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης» τονίζει η έκθεση. 

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι απόψεις του κ. Ρίχτερ δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. : «Πέραν λοιπόν του δεδομένου ότι το επιστημονικό έργο του κ. Ρίχτερ ελέγχεται και αμφισβητείται από πολλούς έγκριτους ιστορικούς, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να καταστεί απολύτως σαφές ποιο πρόσωπο και με ποια επιμέρους κριτήρια επιλέγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξόχως τιμητική διάκριση την οποία αυτό επιφυλάσσει -και θα πρέπει να επιφυλάσσει- μόνο σε όσους θέλει πραγματικά να ταυτίσει με την πορεία και τις αξίες του».


Ως Ελεύθερος Αρθρογράφος είχαμε αντιδράσει στην προσπάθεια υπεράσπισης του κύριου Ρίχτερ. Δείτε το άρθρο μας εδώ.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ 


http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/to_panepistimio_kritis_afairei_ton_epitimo_titlo_apo_ton_x_rixter-64378180/

0 σχόλια