Πολλαπλασιάζονται οι "μοναχικοί λύκοι"

Γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος 

Λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pulse Gay Club του Ορλάντο, την αιματηρότερη μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Amaq, προπαγανδιστικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους, δημοσίευσε στην αγγλική και αραβική γλώσσα ότι «η επίθεση, που είχε ως στόχο ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα και προκάλεσε περισσότερους από 100 νεκρούς και τραυματίες, διεξήχθη από μαχητή του Ισλαμικού Κράτους». Επιπρόσθετα, κάλεσε τους επίδοξους «μοναχικούς λύκους», που θα ασπασθούν μελλοντικά την ιδεολογία του, να διεξάγουν περισσότερες επιθέσεις κατά των απανταχού κοινοτήτων των ομοφυλόφιλων.


Φυσικά, το δημοσίευμα του Amaq δεν οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο 29χρονος Αμερικανός πολίτης αφγανικής καταγωγής, Omar Mateen, έλαβε κατ’ ιδίαν εντολή από το Ισλαμικό Κράτος. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο Mateen εμπνεύστηκε από την προπαγάνδα του Χαλιφάτου, χωρίς ωστόσο να ήταν μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης ή να είχε επαφή με τα ηγετικά της στελέχη. Ο Adam Schiff, μέλος του Κογκρέσου και υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, δήλωσε πως οι αμερικανικές αρχές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο Mateen ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, πριν από την επίθεση. Δηλαδή, ο δράστης επιδίωξε να είναι συνεπής στις εντολές-προτροπές του Ισλαμικού Κράτους προς τους επίδοξους υποστηρικτές του.

Να θυμίσουμε ότι η Tashfeen Malik, μια από τους δύο τρομοκράτες της σφαγής του San Bernardino της Καλιφόρνιας (2 Δεκεμβρίου 2015), όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα, ορκίστηκε υπακοή (bayah) στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της επίθεσης. Με άλλα λόγια, η Malik προσπάθησε, έστω και την τελευταία στιγμή, να είναι συνεπής στις εντολές των προπαγανδιστών του Ισλαμικού Κράτους και δημοσίευσε στο Facebook, την ώρα που διεξάγονταν η τρομοκρατική επίθεση, την υπακοή της στον Abu Bakr al-Baghdadi. Κάτι ανάλογο έπραξε και ο Amedy Coulibaly, ο οποίος επιτέθηκε σε εβραϊκό παντοπωλείο του ανατολικού Παρισιού, τον Ιανουάριο του 2015. Συγκεκριμένα, λίγο πριν την επίθεση, βιντεοσκόπησε τον όρκο πίστης του προς τον Baghdadi. 

Ποιες όμως είναι αυτές οι εντολές-προτροπές του Ισλαμικού Κράτους; Η απάντηση βρίσκεται στην 12η έκδοση του αγγλόφωνου περιοδικού Dabiq, με τίτλο “Just Terror”, όπου το Ισλαμικό Κράτος ρητά αναφέρει ότι «κάθε επίδοξος υποστηρικτής πρέπει να καταγράψει (αναφέρει) τη βούλησή του, να ανανεώσει τον όρκο υπακοής του, να υψώσει το λάβαρο του Χαλιφάτου, να πλήξει τους σταυροφόρους και τους ειδωλολάτρες και αποστάτες συμμάχους τους, όπου μπορεί να τους βρει, ακόμη κι αν είναι μόνος».
Ως εκ τούτου, το Ισλαμικό Κράτος δεν ενθαρρύνει μόνο τους υποστηρικτές του, ως «μοναχικοί λύκοι», να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις χώρες καταγωγής-διαμονής τους, αλλά τους ζητά και να τεκμηριώσουν την υποταγή τους στο Χαλιφάτο, γνωστοποιώντας τον όρκο πίστης τους προς τον Abu Bakr al-Baghdadi.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Ισλαμικό Κράτος διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του στον παγκόσμιο τζιχάντ, έναντι της αντίπαλης Αλ Κάιντα. Ειδικά, στην παρούσα φάση, που σημειώνεται βαθμιαία απώλεια εδαφών του Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ, ο πολλαπλασιασμός των τρομοκρατικών επιθέσεων κατά δυτικών στόχων κρίνεται ως ιδιαίτερα αναγκαίος και χρήσιμος από την ηγεσία του.

Οι αρχές είναι αδύνατον να γνωρίζουν την ιδεολογία, τις προκαταλήψεις ή το μίσος κάθε ατόμου. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν οι επίδοξοι «μοναχικοί λύκοι», πριν από τις επιθέσεις τους. Από την πλευρά του, το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ένα ιδιαίτερα «φονικό όπλο», τα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των οποίων περίπου 50 μέλη του σε 24ωρη βάση διαδίδουν την προπαγάνδα του σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκδίδει έντυπα, όπως το μηνιαίο περιοδικό Dabiq, που προωθούν την ιδεολογία του, επαινούν τις επιθέσεις των «μοναχικών λύκων» και δοξάζουν τον τζιχάντ.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα από τα επόμενα τεύχη του Dabiq θα αναφέρεται στον Omar Mateen. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα συνεχισθεί ο πολλαπλασιασμός και άλλων μιμητών του, όπως ίσως συνέβη με τον 25χρονο Larossi Abballa στο Παρίσι, δύο περίπου 24ωρα μετά την επίθεση στο Ορλάντο.
Επιπρόσθετα, εκδίδει το Kybernetiq, μέσω του οποίου εκπαιδεύει άτομα με ριζοσπαστική προδιάθεση σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας, κρυπτογράφησης και γενικότερα ασφάλειας επικοινωνιών. Πιθανόν, το Kybernetiq να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την εκπαίδευση ενός τζιχαντιστικού κυβερνο-στρατού, με στόχο τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά δυτικών στόχων.

Το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει τα απανταχού μέλη του να διεισδύουν στον κοινωνικό ιστό της χώρας διαμονής τους. Μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει ένα εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα με τίτλο «Κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των μοναχικών λύκων – μουτζαχεντίν», προκειμένου να εκπαιδεύσει τα μέλη της για το πως να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές. Δεν είναι σαφές αν ο Mateen διάβασε αυτό το εγχειρίδιο. Ωστόσο, το εγχειρίδιο συνιστά τη διεξαγωγή επιθέσεων σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπου η προσοχή των εκατοντάδων θαμώνων αποσπάται από τη δυνατή μουσική, και κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η πρόκληση δεκάδων θυμάτων.

Όλα αυτά συνιστούν σοβαρό πρόβλημα για τις αρχές πολλών δυτικών χωρών, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του διαδικτύου. Μια ιδιαίτερα φονική προπαγάνδα, η οποία, πριν συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016, οδήγησε στη διεξαγωγή τουλάχιστον 12 τρομοκρατικών επιθέσεων εκτός της Συρίας και του Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 200 άτομα και να τραυματισθούν αρκετές εκατοντάδες.

Το θέμα αγγίζει και την ελληνική πραγματικότητα, καθώς πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια «λίστα θανάτου» με χιλιάδες στόχους του Ισλαμικού Κράτους, στόχους με ονοματεπώνυμα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες. 
Πολλά και αναπάντητα τα ερωτήματα, τουλάχιστον προς το παρόν. 
Η ΕΥΠ διαθέτει αυτή τη λίστα; 
Γνωρίζει τους στόχους στην Ελλάδα; 
Τους έχει ενημερώσει; 
Έχει λάβει κάποια μέτρα; 
Η διεξαγωγή τζιχαντιστικής επίθεσης από «μοναχικούς λύκους» στην Ελλάδα είναι θέμα χρόνου;

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος – Οι ρίζες, η δημιουργία και η απειλή του Χαλιφάτου»

Πηγή Geostrategy
thumbnail
About The Author

0 comments