Τουρκία και Αλβανία στήνουν σκηνικό έντασης

Ανησυχητικά σημάδια κατάρρευσης του διεθνούς κύρους της χώρας όσα συνέβησαν στα Τίρανα. Άγκυρα και Σκόπια επιχειρούν να επιβάλλουν εκβιαστικά τετελεσμένα.

Ανησυχητικά σημάδια κατάρρευσης του διεθνούς κύρους της χώρας και της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής πολιτικής αποτελούν τα όσα συνέβησαν χθες στα Τίρανα κατά την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά, καθώς και τα Τίρανα, όπως προηγουμένως η Άγκυρα και τα Σκόπια, επιχειρούν να επιβάλλουν εκβιαστικά, τετελεσμένα στην Ελλάδα.

Με την απειλή της μεγαλύτερης περιθωριοποίησης της χώρας που βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού, γειτονικές χώρες επιβάλλουν την ατζέντα, βλέποντας ότι η Ελλάδα και στην εξωτερική πολιτική είναι έτοιμη να βαφτίσει το «κρέας, ψάρι» προκειμένου να αποφύγει μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές της.

Η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία δεν ήταν απαραίτητο να γίνει, αλλά εντάσσεται στην εμμονή του κ. Κοτζιά και της ομάδας των πανεπιστημιακών που τον συμβουλεύει ότι μπορεί ακόμη και σε περιόδους αποδυνάμωσης της χώρας να βρεθεί λύση στα προβλήματα με όλους τους γείτονες. Από την στιγμή που συναίνεσε όμως ο Έλληνας υπουργός για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, οι Αλβανοί ακολουθώντας την γνωστή τακτική (που έχουν «διδάξει» οι Τούρκοι ) άρχισαν συστηματικά να στήνουν παγίδες, ώστε να διαμορφώσουν την ατζέντα όπως ακριβώς επεδίωκαν. Οι Αλβανοί γνωρίζουν τι το υποτιθέμενο «ευρωπαϊκό όπλο» είναι αφοπλισμένο καθώς η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να θέσει βέτο και στην Αλβανία, μετά το μπλοκάρισμα της πΓΔΜ και της αναγνώρισης του Κοσσόβου, άλλα και τους όρους που έχουν τεθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Με δεδομένη αυτή την αδυναμία, όπως επίσης και την ισχυρή ενθάρρυνση που έχει ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα από τον δυτικό παράγοντα και την Άγκυρα, τα Τίρανα έστησαν θέμα Τσάμηδων υποχρεώνοντας τον Υπουργό Εξωτερικών να αποδεχθεί ουσιαστικά στην συζήτηση με τον Αλβανό ομόλογο του Ν.Μπουσάτι ότι η κάθε πλευρά μπορεί να βάλει στα «καλάθια» της διαπραγμάτευσης τα θέματα που την ενδιαφέρουν. Και φυσικά οι Αλβανοί θέτουν πρώτα το θέμα των Τσάμηδων και την Άρση του Εμπολέμου.

Η Ελλάδα βρέθηκε έτσι να ετοιμάζεται να προσφέρει πρόσθετα ανταλλάγματα στην Αλβανία για δεσμεύσεις που είχε αναλάβει χρόνια πριν και ουδέποτε υλοποίησε όπως είναι τα δυο Στρατιωτικά Κοιμητήρια και η αλλαγή των Σχολικών Βιβλίων.

Είναι η ίδια ακριβώς τακτική που ακολούθησε και η Τουρκία που ενώ είχε συμφωνήσει για την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, δεν την εφάρμοσε και τώρα διαπραγματεύτηκε εκ νέου με την Ε.Ε. ζητώντας πρόσθετα ανταλλάγματα πέραν της κατάργησης των θεωρήσεων.


Με αυτή την τακτική της μεγιστοποίηση των ανταλλαγμάτων για την ίδια δέσμευση, η Αθήνα βρέθηκε τώρα με την Αλβανία να συζητά για ένα πακέτο στο όποιο οι Αλβανοί θέτουν θέμα Τσάμηδων, την άρση του Εμπολέμου, την επιστροφή των αλβανικών περιουσιών που τελούν υπό μεσεγγύηση, προβάλλουν μια σειρά αιτημάτων για τους αλβανούς εργαζομένους στην Ελλάδα, με την Αθήνα, να περιμένει την απόφαση για τα δύο Κοιμητήρια και να είναι έτοιμη να προβεί σε μια γενναιόδωρη κίνηση προς την Αλβανία, προκειμένου να αποδεχθεί έστω και τροποποιημένη την Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών.

Οι Αλβανοί μάλιστα έκτος των εμπρηστικών δηλώσεων Ράμα δυο ημέρες πριν από την άφιξη Κοτζιά στα Τίρανα, φρόντισαν να κινητοποιήσουν μερικές δεκάδες Τσάμηδες για να προβοκάρουν την επίσκεψη Κοτζιά και να θέσουν εκ των προτέρων την ατζέντα των συνομιλιών, με τις κραυγές και τα ανθελληνικά πανό τους από το πεζοδρόμιο έναντι του αλβανικού ΥΠΕΞ.

Είναι ήδη προβληματικό το γεγονός ότι ο κ.Κοτζιάς εμφανίσθηκε δημοσίως να κάνει άτυπο διάλογο για το Τσάμικο, με τον (αμερικανοτραφή) κ. Μπουσάτι να δηλώνει ότι πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο οφείλει να προωθήσει η Αλβανία ως χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα(!) και τον Έλληνα υπουργό να κάνει έναν παράξενο διαχωρισμό ,διαφοροποιώντας τους Τσάμηδες, από εκείνους τους Τσάμηδες που καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου.

Αφήνοντας έτσι περιθώρια παρερμηνειών, ότι δηλαδή η Ελλάδα συζητά κάποιες διαστάσεις του θέματος των Τσάμηδων, που αφορούν σε απογόνους όσων κατσαδιάσθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και των υπολοίπων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα ακολουθώντας τις κατοχικές δυνάμεις.

Ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα για την εξωτερική πολιτική και το κύρος της χώρας είναι όσα συνέβησαν με την Αγιά Σοφιά και την απόφαση του Ερντογάν λίγες ημέρες μετά τη φιέστα με πρωταγωνιστή τον ίδιο και την σύζυγο του, για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μπροστά σε 1 εκατ. ανθρώπους, να επιτραπεί η μετάδοση και μάλιστα από την κρατική τηλεθέαση κάθε πρωί σε όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού η ανάγνωση αποσπασμάτων του κορανίου για την πρωινή προσευχή από την Αγιά Σοφιά.

Δεν είναι μόνο ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι στην Τουρκία που ζητούν την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει την κίνηση αυτή αλλά λόγω των διεθνών αντιδράσεων είχε σταματήσει την διαδικασία.

Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα ουσιαστικά αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την δεύτερη «Άλωση» της Αγιάς Σοφιάς. Η σταδιακή μετατροπή της σε λατρευτικό χώρο των μουσουλμάνων θα κλείσει τις πόρτες σε εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέπτονται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του παγκοσμίου πολιτισμού και του Χριστιανισμού.

Η Αθήνα αφού και τα ελληνικά ΜΜΕ δημοσίευαν επί μέρες την είδηση εξέδωσε μια γενικόλογη ανακοίνωση, απέφυγε να προβεί σε οποιοιδήποτε διάβημα δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει την κινητοποίηση της Ε.Ε. άλλα και της UNESCO ώστε να αποτραπεί αυτή η βεβήλωση του ιερού τόπου. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν λαμβάνει υπόψη τις παρεμβάσεις και τις προειδοποιήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής…

Και το πιο σημαντικό πρόβλημα πλέον δεν είναι να μην σε φοβούνται. Αλλά το να σε αγνοούν …

Πηγή TheToc
thumbnail
About The Author

0 comments