Η «λαδολιά» της Ολυμπίας, η κορυφαία – και επίσημα - ποικιλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό


Πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ευεργετικές ουσίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, περιέχει η τοπική ποικιλία ελαιολάδουπου θα παρουσιαστεί σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο που ξεκίνησε από χθες στις εγκαταστάσεις τηςΔιεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Πρόκειται για την «ντόπια λαδολιά» ή «νεμουτιάνα», που συναντάται στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Γόρτυνος και την οποία η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία «Ελαιοκανθαλης» με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που διοργανώνουν από κοινού το Συνέδριο θα προτείνουν να ονομαστεί «Ολύμπια ποικιλία» ώστε να λάβει διεθνή αναγνώριση.
Το Διεθνές Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρίας «Ελαιοκανθαλης» συνδυάζεται με τα Βραβεία «Health and Nutrition Awards» και είναι η πρώτη φορά που θα απονεμηθούν βραβεία για ελαιόλαδα, σε σχέση με την περιεκτικότητα τους σε ουσίες που προστατεύουν την υγεία. Αυτό είναι και το βασικό θέμα του συνεδρίου και γύρω από αυτό αναπτύσσονται οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρίσκονται από χθες στην Ολυμπία. «…Το φετινό συνέδριο έχει σχέση με τις μεθόδους παραγωγής ελαιολάδου που αναδεικνύουν, όχι απλά τη γεύση αλλά τα πλούσια ευεργετικά συστατικά αλλά και τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα από το χώρο της υγείας, και την πολύ σπουδαία επίδραση που έχουν, στην προστασία της ανθρώπινης υγείας», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας «Ελαιοκάνθαλης», Προκόπης Μαγιάτης.

Η τελετή έναρξης

Οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, άρχισαν χθες το πρωί.

Τους συνέδρους και ομιλητές, καλωσόρισε στην γενέθλια γη των Ολυμπιακών Αγώνων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Παναγιώτης Μπράμος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «…Η Περιφέρεια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελαιοπαραγωγικές Περιφέρειες της χώρας. Μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, η ελιά στηρίζει πολύπλευρα την κοινωνία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Οι επιτραπέζιες ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν σημαντικότατα προϊόντα για εμάς, αφού η καλλιέργεια τους καλύπτει πάνω από 1,1 εκατ. Στρέμματα, ενώ η ετήσια συνολική παραγωγή φθάνει τους 232.100 τόνους για την επιτραπέζια ελιά και 481.223 τόνους για την ελαιοποιήσιμη», σημείωσε ο κ.Μπράμος, μη παραλείποντας να αναφερθεί και στα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ελαιοκαλλιέργεια. Αναφέρθηκε όμως και στις κατάλληλες πρακτικές, που αν ακολουθηθούν θα οδηγήσουν σε αύξηση της αξίας του ελαιολάδου. «Είναι αναγκαίο, με όπλο την καινοτομία και την εφαρμοσμένη έρευνα, να δημιουργηθεί, ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και τη βελτίωση τόσο της ποιότητας παραγωγής όσο και της εμπορίας του προϊόντος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Ως Περιφερειακή Αρχή, εκμεταλλευόμενοι το σχεδιασμό μας έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που μας παρέχονται, ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας», κατέληξε ο κ.Μπράμος, ευχόμενος καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

  Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιος Κοτζιάς, καλωσορίζοντας τους συνέδρους στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, αναφερόμενος στο συμβολισμό που είχε το δέντρο της ελιάς στην Αρχαία Ελλάδα, ως σύμβολο ειρήνης, γονιμότητας, εξαγνισμού, ισχύος, νίκης και μετάνοιας αλλά και στη χρησιμότητά του στην καθημερινότητα αλλά και στην ιατρική. Δε θα μπορούσε βέβαια να παραλείψει και το γεγονός ότι, η ελιά, αποτέλεσε το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού οι Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με στεφάνι από κλαδί αγριελιάς, τον κοτινο, κι αυτό, ήταν το μοναδικό έπαθλο και ύψιστη τιμή για τους αθλητές.

Τον κύκλο των ομιλιών «άνοιξε» ο Ισπανός Καθηγητής Δρ Χοσέ Αμεριγο, πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας «Ελαιοκανθαλης» (σ.σ έχει την έδρα της στην Ισπανία) και μέχρι το βράδυ, ακολούθησαν σημαντικές ομιλίες, τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από τους 300 και πλέον συνέδρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αυστραλία, Ισπανία, Τυνησία, Μαρόκο, Ουρουγουάη κ.α) που συμμετέχουν και έχουν καταθέσει  – κάποιοι από αυτούς – υποψηφιότητες για τα βραβεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι, ανάμεσά τους, βρίσκονται αρκετοί νέοι Έλληνες επιστήμονες που ασχολούνται με την παραγωγή ελαιολάδου, γνωρίζουν την αξία τους και έχουν ξεκινήσει νέες δυναμικές μικρές εταιρίες, αλλά πολύ ελπιδοφόρες για το μέλλον.

Το λάδι….φάρμακο

Το λάδι, αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, και πια – εξηγεί μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Μαγιάτης «…έχουμε αναγνωρισμένη επισήμως, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο Νομοθεσίας, την προστατευτική δράση του ελαιολάδου στην υγεία». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, γνωστοποιήθηκαν στοιχεία μελετών, που αφορούν στη σχέση του ελαιολάδου με την προστασία από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και με την προστασία στις καρδιαγγειακές παθήσεις, σε μεταβολικές νόσους, ακόμα και προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Τα βραβεία

Οι εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα το πρωί, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα γίνει η απονομή των βραβείων, στις παρακάτω κατηγορίες:

-Καλύτερος Παραγωγός Ελαιολάδου με την Υψηλότερη Περιεκτικότητα σε Ελαιοκανθαλη και Συναφείς Φαινόλες

-Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τη Βιοϊατρική Έρευνα

-Καλύτερη Εταιρεία Ελαιολάδου που υποστηρίζει τις Γαστρονομικές Δημιουργίες

-Καλύτερο Ίδρυμα για Ιατρική Έρευνα στο Ελαιόλαδο, Ελαιοκανθαλη και Λοιπές Φαινόλες

-Καλύτερη Εταιρία Πωλήσεων για Ελαιόλαδο/Ελαιοκανθαλη

-Καλύτερο Ελαιοτριβείο που ενδιαφέρεται για Ελαιόλαδο με Ισχυρισμό Υγείας

Τέλος, θα δοθούν Τιμητικά Διπλώματα για όλα τα Ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο του Ευρωπαϊκού Ισχυρισμού Υγείας.


Νάνσυ Σπυροπούλου
thumbnail
About The Author

0 comments