Νέα δεδομένα για τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία



1. Ήδη οι ΗΠΑ και Γαλλία με έμμεσες δηλώσεις σε ΜΜΕ, ενώ και η Ε.Ε. μέσω δηλώσεων Τούσκ , πλέον απομονώνουν την Τουρκία. Οι δύο πρώτες χώρες αμφισβητούν την ικανότητα να ανταπεξέρθει πλέον η Άγκυρα στον ρόλο της για την καταπολέμηση του DAESH. Η , δε Ε.Ε. , μέσω Τούσκ, αναφέρει πώς οι διάφορες πρακτικές που παρατηρούνται από οπαδούς και φίλιους προς την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και η διάθεση για επαναφορά θανατικής ποινής είναι μέγιστο εμπόδιο αμφισβήτησης ικανότητας της Τουρκίας για είσοδο σε Ε.Ε.




2. Υπάρχει μεγάλη ροή στοιχείων πώς εν μέσω του πραξικοπήματος υπήρξαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων τζιχαντιστών που είτε επέλεξαν τον ρόλο του δήμιου (υπάρχει και κυκλοφορεί σχετική φωτό), είτε υπήρξαν πυρήνες που έκαναν χρήση όπλων εναντίον Τούρκων στρατιωτικών εν είδος άσκησης και πιθανής προετοιμασίας για δράσεις σε αστικό περιβάλλον. Πιθανολογείται πώς ίσως και ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής στην Τουρκία να τραυματίστηκε από αυτούς, που υποδυόντουσαν τους φίλιους προς το πραξικόπημα αφού σίγουρα γνώριζαν τον συγκεκριμένο αξιωματικό φυσιογνωμικά.

3. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ivica Dacic με δημόσια δήλωση του ρίχνει λάδι στην φωτιά καθώς αναφέρει πώς η επιχείρηση εκτροπής του Ερντογάν έγινε για να σταματήσει η επαναφορά σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του "η επαναφορά σχέσεων δεν συνέφερε κάποιους".
Το μόνο που θα συμπληρώσω εδώ είναι πώς λίγες ώρες πριν την προσπάθεια εκτροπής ΗΠΑ και Ρωσία είχαν ήδη συμφωνήσει σε θέματα της Συρίας και κατά των Ισλαμιστών, κάτι που θα αφαιρούσε και στρατηγικό ρόλο από την Τουρκία. Μόλις προ μερικών λεπτών πάντως ο Ερντογάν ανακοίνωσε συνάντηση με τον Πούτιν σε λίγες μέρες (στις αρχές  Αυγούστου).

4. Μετά τους δικαστικούς σημειώνονται συλλήψεις και στον δημοσιογραφικό κύκλο της Τουρκίας. Η επιχείρηση εκκαθάρισης αντιφρονούντων από τον Ερντογάν συνεχίζεται. (πληροφορίες από Τουρκικά ΜΜΕ)

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
thumbnail
About The Author

0 comments