Ο Ερντογάν αμφισβητεί τα σύνορα με την Ελλάδα

Βάζει φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αμφισβητώντας άμεσα τη συνθήκη της Λωζάνης 

Επιβεβαιώνονται όσοι ανέμεναν πυροδότηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της Τουρκίας, μέσα στα πλαίσια επαναφοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποπροσανατολισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας και εκμετάλλευσης (στον μέγιστο δυνατό βαθμό) της αδύναμης και καταρρέουσας συγκυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου. Έτσι ο Ερντογάν, αμφισβητεί τώρα την ελληνικότητα τόσο της Θράκης όσο και του συνόλου του Αιγαίου, ανοίγοντας διάπλατα την αμφισβήτηση και της ελληνικής ΑΟΖ.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε εκείνους που υπέγραψαν το 1923 τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία έδωσε σε μεγάλο βαθμό στη χώρα τα σημερινά της σύνορα, αντί για τα εξαιρετικά πιο περιορισμένα που προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών, λέγοντας ότι κάποιοι είχαν προσπαθήσει να παρουσιάσουν τη Λωζάνη ως νίκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ.

«Η 15 Ιουλίου (σσ. ημέρα που εκδηλώθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος νωρίτερα φέτος) αποτελεί το δεύτερο πόλεμο Ανεξαρτησίας για το τουρκικό έθνος. Ας το γνωρίζουμε με αυτό τον τρόπο», είπε ο Recep Tayyip Erdogan, σήμερα 29 Σεπτεμβρίου στην 27η συνάντησή του με διοικητές επαρχιών στην Άγκυρα.

«Μας απείλησαν με τη Συνθήκη Σεβρών το 1920 και μας έπεισαν να αποδεχθούμε εκείνη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι «στη Λωζάνη παραδώσαμε (πλέον Ελληνικά) νησιά τα οποία (είναι τόσο κοντά που) "ακούγεσαι αν φωνάξεις από την Τουρκία"». 

«Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για την υφαλοκρηπίδα, και τα σύνορα σε αέρα και γη. Ο λόγος για αυτό είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για την εν λόγω συνθήκη. Εκείνοι που κάθισαν εκεί δεν μας έφεραν δικαιοσύνη, και τώρα δρέπουμε αυτά τα προβλήματα», τόνισε, σημειώνοντας ότι «εάν το πραξικόπημα είχε πετύχει (της 15ης Ιουλίου), θα μας είχαν δώσει μια συνθήκη που θα μας έκανε να αναζητούμε εκείνη των Σεβρών».

Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη στις 24 Ιουλίου, του 1923 από τον Ismet Inony, ο οποίος αργότερα διαδέχθηκε τον Mustafa Kemal Ataturk στην προεδρία της χώρας, θεωρείται η τελική συνθήκη που ολοκλήρωνε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο εξασφαλίζοντας τα θεμέλια της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας μετά το πόλεμο της Ανεξαρτησίας εναντίον των δυνάμεων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδα. Η Συνθήκη αναγνώρισε τα εδαφικά όρια της Τουρκίας, αλλά και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες θα ζουν στα νέα δημοκρατία.

Οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου στη Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι καινούργιες αλλά παραμένει εντυπωσιακό ότι συνεχίζει να αφήνει ερωτηματικά για το αν η ανατροπή της αποτελεί στόχο της Τούρκικης Εξωτερικής πολιτικής κάτι που σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει ειδικά μέτρα και κυρίως να σταματήσει να αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στη υποτιθέμενη «ελληνοτουρκική φιλία».

Παράλληλα όμως, δείχνει τις προθέσεις του κ. Ερντογάν να συνεχίσει τον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του Κεμαλισμού στην Τουρκία, καθώς πλέον δεν διστάζει να κατηγορεί τους Κεμαλικούς για «εθνική προδοσία» με την αποδοχή των όρων της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα ήταν καλή για τη χώρα»

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για την Τουρκία, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Μιλώντας μια ημέρα αφού το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέστησε την παράταση της διακυβέρνησης υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο T. Erdogan δήλωσε πως το μέτρο επιτάχυνε τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν την παράταση του καθεστώτος αυτού.

«Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκτιμήσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (στο θέμα αυτό)», δήλωσε ο T. Erdogan.

Αποφασισμένοι να εξουδετερώσουν τον «διάδρομο της τρομοκρατίας»

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» στα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε ακόμα ο τούρκος, υπογραμμίζοντας τη διπλή απειλή που η Άγκυρα υποστηρίζει πως αποτελούν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad «αλληλοτροφοδοτούνται».


https://kostasxan.blogspot.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments