Η υβριδική τακτική εξάπλωσης της ρωσικής σφαίρας επιρροής




Ο Putin φιλοδοξεί να καταστεί άρχοντας του κυβερνοχώρου

Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας



Η Ρωσία αντιμετωπίζεται από πολλούς ως μια υπερδύναμη σε διαδικασία αναδόμησης. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, αλλά δε σημαίνει ότι η Μόσχα δεν είναι επικίνδυνη πλέον για τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις. Αντιθέτως διαφαίνεται πως έχει αρχίσει να αναλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντική δράση, ακολουθώντας τα πρότυπα των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Cyber πλευρά της Μόσχας


Η Ρωσία διαθέτει δύο υπηρεσίες cyber κατασκοπείας: την ΑΤΡ29/Cosy Bear και την ATP28/Fancy Bear, οι οποίες ανήκουν στις SVR και GRU, αντιστοίχως. Η πρώτη χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών μέσω του διαδικτύου ενώ η δεύτερη στοχεύει στη χρήση αυτών των πληροφοριών για ψυχολογικές επιχειρήσεις. Το Κρεμλίνο εργάστηκε σκληρά για να διευκολύνει την άνοδο του D. TRUMP στην εξουσία, οπότε είναι αναμενόμενο οι ελιγμοί του σε άλλα μέρη του κόσμου να προκαλούν ρίγη. Ο νέος επικεφαλής των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως εκφράσει φανερά τον θαυμασμό του για τον PUTIN, του οποίου η αυταρχική και ρεβανσιστική εξουσία βοήθησε τα μέγιστα προκειμένου να προκαλέσει αναστάτωση στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Ίσως οι Ρεπουμπλικάνοι να βοηθήθηκαν λίγο από τις αποκαλύψεις εναντίον της Hilary, τα WikiLeaks, trolls του διαδικτύου που χρησιμοποιούσαν λογαριασμούς από τη Ρωσία κτλ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συνεχάρη θερμά τον TRUMP για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, οι υποτιθέμενες «βρομοδουλειές» της Ρωσίας και οι ελιγμοί της χώρας στο σκηνικό έξω από τις ΗΠΑ, το διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες εντυπώσεις.

Εκτελεστές από την Αδριατική 

Στο Μαυροβούνιο, ένα μικρό και σχετικά νέο κράτος στην περιοχή των Βαλκανίων που εκτείνεται μεταξύ Βοσνίας και Αλβανίας, μια ομάδα Ρώσων εθνικιστών έχει κατηγορηθεί ότι προσπαθεί να δολοφονήσει τον Πρωθυπουργό, MILO DJUKANOVIC, αφού προσπάθησε προηγουμένως να παρέμβει στις εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προσπάθειας του Κρεμλίνου για ανατροπή της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του φίλα προσκείμενου, στη Μόσχα, κόμματος της Αντιπολίτευσης, μεροληπτικών ειδησεογραφικών μέσων και ανθρώπων-κλειδιά που ασκούν επιρροή.

Ο Σέρβος πρώην Δκτής των Ειδικών Δυνάμεων και Σέρβοι βετεράνοι του «αυτονομιστικού» κινήματος στην ανατολική Ουκρανία -το οποίο χαίρει της στήριξης της Ρωσίας- αποτελούσαν μέρος της συνωμοσίας. Το σχέδιο, όπως περιγράφεται από τον MILIVOJE KATNIC, επικεφαλής Ειδικό Εισαγγελέα του Μαυροβουνίου, είχε ως εξής: Περίπου 20 Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, ντυμένοι ως υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επίθεση σε μια διαδήλωση μπροστά από το Εθνικό Κοινοβούλιο, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ροdgοricα, στις 16 Οκτωβρίου, την ημέρα των εκλογών. Στη συνέχεια, οι ίδιοι επρόκειτο να εισβάλουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν τον Πρωθυπουργό. Το αποτέλεσμα θα ήταν η εδραίωση μιας φίλα προσκείμενης, στο Κρεμλίνο, Κυβέρνησης στη θέση του φιλοδυτικού Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, του DJUKANOVIC, το οποίο αποτελεί αναβίωση του παλαιού Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, ΑLΕΧΑΝDΕR VUCΙC, ο οποίος αρχικά ήταν δύσπιστος σχετικά με αυτό που θεωρούσε «θεωρία συνωμοσίας», επιβεβαίωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας ότι έχουν ταυτοποιηθεί οι εμπλεκόμενοι Σέρβοι πολίτες και επίσης έχουν ανακτηθεί 120.000 ευρώ και αστυνομικές στολές. O VUCIC υπονόησε ότι μια «τρίτη χώρα» βρίσκεται πίσω από αυτήν την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος ενός κράτους μόλις 600.000 πολιτών, και είναι εύκολο να μαντέψει κανείς σε ποια χώρα αναφέρεται.

Πράγματι, η Σερβία έχει έκτοτε απελάσει αρκετούς Ρώσους υπηκόους από το έδαφός της, όταν εξακριβώθηκε ότι τα εν λόγω άτομα παρακολουθούσαν ψηφιακά τις κινήσεις του DJUKANOVIC και επικοινωνούσαν μεταξύ τους με κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι απελάσεις συνέπεσαν με την επίσκεψη, στο Βελιγράδι, του πρώην επικεφαλής της «FSB» , ΝΙΚΟLΑΙ PATRUSHEV, και νυν Προέδρου του Σ.Α. της Ρωσίας. Αυτή η αλληλουχία των περιστάσεων υποδεικνύει το «μακρύ χέρι» της Μόσχας.

Η Σερβία είχε επίσης αποτελέσει στόχο απόπειρας δολοφονίας ή μιας συντονισμένης πράξης βίας κατά του κράτους. Σύμφωνα με το σερβικό ΥΠΕΣ, ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο με χειροβομβίδες, πυρομαχικά, τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών και ένα μπαζούκα αποκαλύφθηκε σε δασική περιοχή κοντά στην οικία της οικογένειας VUCIC, έξω από το Βελιγράδι. 'Οπως δήλωσε τότε ο ΥΠΕΣ της χώρας, NEBOJSA STEFΑNOVIC: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρυμμένα όπλα βρίσκονταν σε στροφή τον δρόμου, όπου το όχημα του Πρωθυπουργού θα πρέπει να μειώσει στο ελάχιστο την ταχύτητά του. Είναι μια ιδανική απόσταση, μόλις 50 μέτρα, πού ευνοεί τη χρήση των εν λόγω όπλων». Μήπως βρίσκεται στον ορίζοντα η δολοφονία ενός δεύτερου επικεφαλής μιας ευρωπαϊκής Κυβέρνησης και αν ναι, ποιοι ήταν οι ένοχοι και οι χορηγοί τους;

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η υποτιθέμενη συμμετοχή του BRATISLAV DIKIC στον σχεδιασμό της προαναφερθείσας δολοφονίας στο Μαυροβούνιο. Ο DIKIC είναι πρώην Δκτής των Ειδικών Δυνάμεων της Σερβίας, ο οποίος είχε απολυθεί εξαιτίας εγκληματικής και τρομοκρατικής δράσης. Ενας άλλος συνωμότης θεωρείται ο ALEKSANDER SINDJELIC, πολύ γνωστός Σέρβος φασιστής, ο οποίος είναι ένας από τους 300 «τρομοκράτες» που καταζητούνται από την ουκρανική Κυβέρνηση για τη συμμετοχή τους στον «βρόμικο» πόλεμο της Ρωσίας στις περιοχές Donetsk και Lugαnsk, ένας πόλεμος που «εποπτεύεται» από τις ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, από αλεξιπτωτιστές και Ειδικές Δυνάμεις. Ο SINDJELIC κατηγορείται από Ουκρανούς στρατιώτες ότι είναι ο ηγέτης μιας πολιτοφυλακής υπέρ των αυτονομιστών, γνωστής ως οι «Λύκοι της Σερβίας» (Serbίan Wolves). Γιατί λοιπόν να ανατρέψουν τον DJUKANOVIC;

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής και πρωτεργάτης της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ -η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη- καθιστώντας τη χώρα το 29ο κράτος-μέλος της -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- (και μάλλον εύθραυστης τώρα υπό την Προεδρία TRUMP) στρατιωτικής Συμμαχίας. Επιπλέον, ο DJUKANOVIC είναι υποστηρικτής της ένταξης του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε., η οποία φαίνεται μια πιο μακρινή προοπτική, λόγω της διαφθοράς και της ανελευθερίας που ταλανίζουν το έθνος. Παρέλκει η αναφορά στην απροκάλυπτη αντίθεση του καθεστώτος ΡUΤΙΝ σχετικά με τις δύο παραπάνω αποφάσεις, αν και ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οιανδήποτε σχέση με την απόπειρα δολοφονίας του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου.

Ο DJUKANOVIC, πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου από τη στιγμή της επίσημης απόσχισής του από τη Σερβία το 2006, έχει ηγηθεί της μικρής αυτής βαλκανικής χώρας τόσο ως Πρόεδρος όσο και ως Πρωθυπουργός. Ωστόσο, πέρυσι, το «OCCRP» (ORGANISED CRIME AND CORRUPTION REPORTING PROJECT) τον αποκάλεσε «Άνθρωπο της Χρονιάς στο Οργανωμένο Έγκλημα». Κανείς άλλος εκτός από τον PUTIN δεν έχει διοικήσει ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στη διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα και τα βρόμικα πολιτικά παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο πως ο DJUKANOVIC κατηγορείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων, υπεξαίρεση και απάτη.

Αναστάτωση στη Βαλτική 


Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν πιο συμβατικές απειλές. Ο 36χρονος Εσθονός κεντροδεξιός Πρωθυπουργός, ΤΑΑVΙ ROIVAS, δεν κατόρθωσε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και οδηγείται σε παραίτηση μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Συνασπισμού, λόγω των διαφορών που είχε με τους Σοσιαλδημοκράτες συνεργάτες του για θέματα που αφορούσαν την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και οικονομικά ζητήματα. Ο κύριος υπεύθυνος για την κατάρρευση της Κυβέρνησης είναι το «ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ», το οποίο χαίρει της στήριξης μιας αρκετά μεγάλης εκλογικής περιφέρειας Ρώσων εθνικιστών και του οποίου ο πρόσφατα καθαιρεθείς Πρόεδρος θεωρείται φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο. Αυτό συμβαίνει την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται για το πιο τρομερό ενδεχόμενο, δηλαδή μια ουκρανικού τύπου ρωσική εισβολή, ενισχύοντας το Σώμα των Δυνάμεων «Defense League» που αποτελείται από 24.000 Εσθονούς πολίτες-στρατιώτες, οι οποίοι τώρα εκπαιδεύονται στον ανταρτοπόλεμο για την περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα περάσουν κρυφά τα σύνορα για να προκαλέσουν στην Εσθονία (μέλος του ΝΑΤΟ) ό,τι και στους συμμάχους τους στην Κριμαία και στο Donbass.

Ο 38χρονος JURI RATAS, σημερινός ηγέτης του «ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» και Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας, έχει υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει την ισχυρή δέσμευση της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς φοβάται τη λαϊκή αντίδραση σε περίπτωση που κάνει κάτι που θα διαρρήξει τους εθνικούς δεσμούς της Εσθονίας με το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, κάλλιστα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές για να ελαττωθεί η αντίσταση που ασκεί η Εσθονία στη Ρωσία, αντίσταση η οποία εκφράζεται με τον εντοπισμό και την εξάρθρωση παραστρατιωτικών οργανώσεων και την εκπόνηση Εκθέσεων των Υπηρεσιών Πληροφοριών που μαρτυρούν την επιρροή Ρώσων πρακτόρων στη χώρα αυτή του 1,3 εκατ. κατοίκων. Η σύλληψη Ρώσων κατασκόπων αποτελεί συνηθισμένη επιχείρηση για την «ΚΑΡΟ», την Υπηρεσία Ασφάλειας Εσωτερικού του κράτους.

Ωστόσο το μέλλον για την Εσθονία προμηνύεται δυσοίωνο. Ο επικρατέστερος υποψήφιος για το αξίωμα του ΥΠΕΞ, στην Κυβέρνηση TRUMP είναι ο NEWT GINGRICH, ο οποίος -στο πλαίσιο της υποβάθμισης της υποχρέωσης των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τους συμμάχους τούς στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές δεσμεύσεις τους προς τη Συμμαχία- έχει χαρακτηρίσει την πρωτεύουσα της Εσθονίας, Tallinn, «προάστιο τη Αγίας Πετρούπολης».

Νεοναζί Δολοφόνοι Αστυνομικών 


Η ανοδική πορεία της ουγγρικής Ακροδεξιάς έχει τεκμηριωθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα υπό την ηγεσία του σημερινού Πρωθυπουργού, VΙCΤOR ORBAN, ενός «ύπουλου τυράννου» που προσπάθησε να μοιράσει τη διαφορά μεταξύ του δικού του δεξιού Κόμματος «FIDESZ» και του πιο αντι-δημοκρατικού (και αντισημιτικού) Κόμματος «JΟΒΒΙΚ».

Σύμφωνα με την ουγγρική Κυβέρνηση, ο BELA KOVACS, εξέχον μέλος του «JΟΒΒΙΚ» και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι Ρώσος κατάσκοπος. Ωστόσο, παρά την αυστηρότητά της στον τομέα της αντικατασκοπίας, η Κυβέρνηση ORBAN -μέλος του ΝΑΤΟ και αυτή-προσπάθησε, με έναν δικό της τρόπο, να καλοπιάσει τη Μόσχα, προσκαλώντας τον V. ΡUΤΙΝ στη Βουδαπέστη, στον απόηχο της ψυχρής στάσης της Ευρώπης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δίνοντας σε ρωσικές κρατικές εταιρείες τη μερίδα του λέοντος από τις συμβάσεις που αφορούν την προγραμματισμένη κατασκευή ενός ουγγρικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, μια κίνηση που έχει χαρακτηρισθεί «παράνομη» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τώρα όμως προκύπτουν αποδείξεις ότι οι ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των Ούγγρων, με θανατηφόρα αποτελέσματα. Πράκτορες της ρωσικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «GRU» -μίας εκ των δύο Μυστικών Υπηρεσιών που πραγματοποίησαν επίθεση με κακόβουλο λογισμικό στο δίκτυο των Η/Υ της «Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής»- έχουν κατηγορηθεί για την υπόγεια υποστήριξη ισχυρής νεοναζιστικής οργάνωσης, της οποίας ο 76χρονος ιδρυτής, ISTVAN GYORKOS, τον περασμένο μήνα δολοφόνησε έναν Ούγγρο αστυνομικό και τραυμάτισε έναν άλλο στο χωριό Βοny.

Ο GYORKOS, ήταν επί μακρόν ηγέτης του ακροδεξιού «ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ» (ΜΝΑ), το οποίο έχει παράσχει στρατιωτική εκπαίδευση σε Ούγγρους καθώς και σε Γερμανούς νεοναζί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης της Ουγγαρίας. Το 2012, το «ΜΝΑ» χωρίστηκε σε δύο παρατάξεις, με τον GYORKOS να ηγείται της μίας εκ των δύο, της «PDF», που αντλεί έμπνευση από την ιδεολογία του Ρώσου φιλόσοφου ΑLΕΧΑΝDΕR DUGIN, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις τακτικές των ρωσόφωνων στην Ουκρανία και ο οποίος, είναι μεγάλος θαυμαστής του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ. Η δολοφονική επίθεση του GYΟRKOS σημειώθηκε όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο στην οικία του με τη κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων. Σύμφωνα με τον ουγγρικό Τύπο, Ρώσοι διπλωμάτες συχνά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες στο κτήμα του, όπου γινόταν χρήση όπλων με πλαστικές σφαίρες.

Οι σαφείς δεσμοί του GYORKOS με το Κρεμλίνο αποκαλύφθηκαν όταν σε έναν λογαριασμό «FACEBOOK» της ιστοσελίδας που ιδρύθηκε από το κίνημά του, «ΗΙDFΟ» (άλλως γνωστό ως «Bridgeheαd»), εμφανίστηκε μία ανάρτηση, σύμφωνα με την οποία η Βουδαπέστη είχε στείλει άρματα μάχης «Τ-72» στον ουκρανικό Στρατό τον Αύγουστο του 2014, στο αποκορύφωμα της εισβολής της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Ουγγαρίας, το σχετικό φωτογραφικό υλικό στην πραγματικότητα προήλθε από την «GRU», τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας για το Εξωτερικό, στο πλαίσιο εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο την πρόκληση σκανδάλου αναφορικά με την ευρωπαϊκή στήριξη στο εμπόλεμο Κίεβο. Ο τότε ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, TIBOR NAVRACSICS, είχε χαρακτηρίσει το παραπάνω «εχθρική χειρονομία» από τη Μόσχα.

Ο αφανισμός της Αleppο 

Το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, το σοβιετικής εποχής «Admiral Kuznetsov», έκανε εβδομάδες ολόκληρες να φτάσει από το Μυrmansk στη Μεσόγειο, αφήνοντας πίσω του σύννεφα καπνού, καθώς συχνά έπρεπε να ρυμουλκηθεί. Παρότι δεν αποτελεί την ιδανική εικόνα ενός «τρομερού» πολεμικού πλοίου, το «Kuznetsov» εξαπολύει πλέον νέα επίθεση κατά της περιοχής που βρίσκεται υπό την κατοχή των παραστρατιωτικών, στο ανατολικό τμήμα της Aleppo, τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν να ανακτήσουν επί 4 χρόνια οι Δυνάμεις του καθεστώτος Assad. Ο PUTIN πρότεινε προ δύο εβδομάδων ένα «moratorium» και την εγγύηση «ασφαλών περασμάτων» για τους αντάρτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη, κάτι που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν τους παρασχέθηκε.

Τώρα, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, με τον οποίο ο PUTIN σκοπεύει να συνεργασθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, η ρωσική ναυτική Δύναμη έχει προγραμματισθεί να αναλάβει δράση. Βασικός στόχος του ρωσικού στολίσκου είναι να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις κατά των «τρομοκρατών» που προσπαθούν να εισέλθουν και να καταλάβουν την Aleppo, καθώς και να διπλασιάσει σχεδόν την αεροπορική δύναμη της Ρωσίας στη Συρία. Με τον όρο «τρομοκράτες» η Ρωσία εννοεί όλους τους μαχητές της Αντιπολίτευσης, όλων των ιδεολογιών, ήτοι οιονδήποτε μάχεται εναντίον του καθεστώτος Assad.

Στο μεταξύ, φίλα προσκείμενοι, στον ΒΑSΗΑR ASSAD, στρατιώτες και πολιτοφύλακες, που έχουν λάβει ιρανική εκπαίδευση, έχουν αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, γεγονός που καταδεικνύει την έναρξη της τελικής φάσης της εκστρατείας για την καταστροφή του προπυργίου των αντικαθεστωτικών. Το «Kuznetsov» συνοδεύεται από τρία υποβρύχια, δύο αντιτορπιλικά, ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό και μια φρεγάτα. Συνολικά, το οπλοστάσιο όλων των ανωτέρω περιλαμβάνει πυραύλους «Kalibr Cruise» και αντιπυραυλικά συστήματα «S-300». Το «Kuznetsov» φέρει επίσης ένα μικρό σμήνος μαχητικών α/φών «Su-33S» και «ΜΙG-29». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσίας που μαχητικά α/φη, που μεταφέρονται πάνω σε αεροπλανοφόρο, πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό λόγο για τη συμμετοχή του ρωσικού ΠΝ στις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή η ανάπτυξη των ρωσικών Δυνάμεων αποτελεί επίδειξη ισχύος. Τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ καλύπτουν εκτενώς τη ρωσική παρουσία από την αρχή της ανάμιξής της.

Η Ρωσία, όσο προχωρά η ανάπτυξη των υποδομών της για να χαρακτηριστεί Υπερδύναμη εφάμιλλη των ΗΠΑ, δείχνει πως αναλαμβάνει όλο και εντονότερη δράση σε τομείς που αποτελούν μέρος του λεγόμενου υβριδικού πολέμου. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ.Γ. της Συμμαχίας J. STOLETENBERG ανήγγειλε κοινές ασκήσεις κυβερνοασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., έναν τομέα στον οποίο η ευρατλαντική Συμμαχία θα διαθέσει 70εκ. ευρώ εντός του 2017 για την αναβάθμιση των ικανοτήτων της.

thumbnail
About The Author

0 comments