Τα Γεράκια για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν και η Τουρκική ΜΙΤ



Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Πολιτικός Συντάκτης



Η κουρδική οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέλαβε την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας που αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη. Η ανάληψη ευθύνης ήλθε με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, η οποία τόνισε πως θα ανακοινώσει τα ονόματα των δυο βομβιστών τις επόμενες ημέρες. 




Η βομβιστική επίθεση έγινε την ημέρα της κατάθεσης στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση από το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της πρότασης για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αν το θέλει ο Θεός, θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής» για την Τουρκία, δήλωσε το Σάββατο ο Ερντογάν, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη διαβίβαση του κειμένου στην Εθνοσυνέλευση. «Ευχή μου είναι (το κείμενο) να διέλθει με επιτυχία [...] το στάδιο της Εθνοσυνέλευσης», πρόσθεσε.



Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει 20 άρθρα, προβλέπει την ουσιαστική μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του σημειώνουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει μια ασταθή κατάσταση ασφαλείας. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται και από τις βομβιστικές επιθέσεις.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συμβεί στην γειτονική χώρα δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα η Τουρκία να συγκαταλέγεται πλέον στον χάρτη με τις περιοχές που ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για επίθεση.

Την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις έχουν αναλάβει κουρδικές οργανώσεις, ενώ πίσω από άλλες βρίσκεται το DAESH(Ισλαμικό Χαλιφάτο) το οποίο έχει χτυπήσει δύο φορές σε τουριστική περιοχή, μία φορά σε πολιτιστικό κέντρο και μία φορά σε πορεία ειρήνης. To ερώτημα είναι ποιος ωφελείται από το σοκ και δέος της τρομοκρατίας στην Τουρκία και η απάντηση είναι απλή: Ο Ερντογάν που προσπαθεί να ενισχύσει και να ισχυροποιήσει τη θέση του, ο οποίος επιθυμεί να οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, η γνωστή ΜΙΤ να τεθεί υπό τον έλεγχο και την εξουσία του Προέδρου. Προς το παρόν η ΜΙΤ λογοδοτεί στην Τουρκική κυβέρνηση.



Ακολουθεί πίνακας με τις σημαντικότερες επιθέσεις των δυο τελευταίων ετών.










Ποια όμως είναι η ΤΑΚ, η κουρδική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση και φαίνεται πως ρίχνει νερό στον μύλο του Τούρκου προέδρου;











Τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν ή στα Κουρδικά Teyrêbazên Azadiya Kurdistan, απ΄όπου και το ακρωνύμιο ΤΑΚ είναι μια κουρδική εθνικιστική ομάδα που αντιτίθεται στο PKK και δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2004. Όπως δηλώνουν δεν συμφωνούν με την προθυμία/ετοιμότητα του PKK να συμβιβαστεί με το Τουρκικό κράτος.


Η οργάνωση εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2004 λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ματαίωση της ανακωχής ανάμεσα στο ΡΚΚ και την Τουρκική κυβέρνηση, μια ανακωχή που κρατούσε από το 1999. Τότε είχε αναλάβει την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση τον Φεβρουάριο του 2016 σε στρατιωτικά λεωφορεία στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 29 άτομα, τον Ιούνιο την επίθεση σε αστυνομικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη όπου σκοτώθηκαν επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες αλλά και το Νοέμβριο στο Diyarbakir όπου σκοτώθηκαν 8 άτομα ανάμεσά τους και αστυνομικοί.

Σχετικά με την σύνθεση της ομάδας, επισήμως, ελάχιστα είναι γνωστά και αναλυτές ισχυρίζονται πως ουδείς γνωρίζει λεπτομέρειες, ούτε καν η Τουρκική ΜΙΤ.Η οργάνωση έχει θεωρηθεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Βρετανία αλλά τα Ηνωμένα Έθνη, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία δεν αναφέρουν το ΤΑΚ ως τρομοκρατική οργάνωση. Στην Τουρκία επίσης η οργάνωση ΤΑΚ δεν ξεχωρίζεται από το PKK (γιατί άραγε) ενώ δεν έχει καταγραφεί ούτε στην λίστα των 12 ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Τουρκία, σύμφωνα με Τμήμα της Αντιτρομοκρατικής Διεύθυνσης της χώρας.



Σύμφωνα με το Αμερικάνικο think tank Jamestown Foundation από το 2006 και έπειτα η οργάνωση ΤΑΚ δεν έχει απολύτως καμία σχέση/επαφή με το PKK και ενδέχεται οι δυο ομάδες να είναι αντίπαλες, αλλά χωρίς σαφείς ενδείξεις. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ΤΑΚ καταστραφεί επανειλημμένα τις προσπάθειες του ΡΚΚ να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός με "μη εγκεκριμένες" βομβιστικές επιθέσεις, ενώ άλλοι πιστεύουνότι αρχηγός του ΤΑΚ είναι ο Bahoz Erdal,μέλος του PKK, o oποιος σύμφωνα με κάποιες πηγές της ΜΙΤ έχει σκοτωθεί (κάτι που δεν επιβεβαιώνεται).

Την ώρα που ο διεθνής Τύπος ακολουθεί το δόγμα της Τουρκίας ότι, δηλαδή ΤΑΚ και PKK συνδέονται ο Howard Eissenstat, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο St Lawrence University της Νέας Υόρκης τονίζει ότι η τρομοκρατική οργάνωση ΤΑΚ βλάπτει τόσο τους βραχυπρόθεσμους όσο και τους μακροπρόθεσμους στόχους του PKK και το θεωρεί απίθανο να συνδέονται.

Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζονται και από την πλευρά του PKK όπου αρνούνται όποια σχέση. Ο Cemil Bayik του PKK τον περασμένο Σεπτέμβριο ισχυρίστηκε ότι η οργάνωση ΤΑΚ είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση να εμπλέξει το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση στη διεθνή σκηνή


Ποιος όμως θα μπορούσε να οργανώσει κάτι τέτοιο εκτός από την Τουρκική ΜΙΤ;









Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (τουρκικά: Milli İstihbarat Teskilati, MIT) είναι η κυβερνητική οργάνωση πληροφοριών της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1965 για να αντικαταστήσει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή διεθνών υποθέσεων, Yavuz Ataç, η στρατιωτική παρουσία στην οργάνωση είναι αμελητέα. Πρόκειται για πρόσφατη εξέλιξη, καθώς η οργάνωση είχε τεράστια στρατιωτική κληρονομιά. Το 1990, το ποσοστό του στρατιωτικού προσωπικού ήταν 35%. Σήμερα έχει πέσει στο 4,5% στα χαμηλότερα κλιμάκια της ΜΙΤ

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, η οργάνωση προσλαμβάνει μόνο από τους συγγενείς των υφιστάμενων υπαλλήλων.  Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν την ΜΙΤ να βρίσκεται σε εσωτερικές διαμάχες  με την Τουρκική Αστυνομία. Να αναφέρουμε εδώ πως η MIT δεν έχει καμία αστυνομική δικαιοδοσία μέσα στην χώρα. Δημιουργήθηκε όπως αναφέρεται και στη σελίδα της για  την εξυπηρέτηση του Τουρκικού έθνους και είναι υπεύθυνη για τη συλλογή πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας αλλά και την προειδοποίηση για υπάρχοντες και δυνητικούς εχθρούς. Συνεργάζεται με τις αμερικανικές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Από το Μάρτιο του 2015 αρχηγός της είναι ο Hakan Fidan, ο οποίος το 2009 είχε εμπλακεί στις συνομιλίες με το PKK 



Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί απόδειξη ότι ΜΙΤ και ΤΑΚ συνδέονται. Σίγουρα όμως το παιχνίδι της τρομοκρατίας που παίζεταιαυτή τη στιγμή στην Τουρκία ενδέχεται να δυναμώσει κι άλλο τον Ερντογάν που επενδύει σ΄αυτό.

http://www.geopolitics.com.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments