H μάχη του Aleppo τελείωσε ή μήπως τώρα ξεκινάει;

                source: http://europe.newsweek.com/syria-war-bombing-aleppo-331743?rm=eu
 
Γράφει ο Γεώργιος Αϊβαλιώτης
Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας 


Τις τελευταίες ημέρες o συριακός Στρατός ανακατέλαβε την πόλη Aleppo, ελέω της αποτυχίας διάσπασης της πολιορκίας από τα νοτιοδυτικά και της απουσίας ανεφοδιασµού των ενόπλων από τους Τούρκους.

Η Aleppo ήταν το κλειδί του συριακού «εµφύλιου πολέµου». Οι φίλα προσκείµενες στον ASAD Δυνάµεις πλέον υπερισχύουν και αυτό πυροδοτεί αντιδράσεις. Η θέση των Δυνάµεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και οι οποίες προσπαθούν να εκδιώξουν τον Πρόεδρο της Συρίας, Β. ΑL ASAD, από την εξουσία, έχει αποδυναμωθεί, ανεξαρτήτως από ό,τι έχει να πει o Τούρκος Πρόεδρος, R. T. ERDOGAN, επ' αυτού. Επίσης, οδηγεί στην επόµενη ενδεχόµενη κλιμάκωση του «πολέµου» µεταξύ της απερχόµενης Κυβέρνησης OBAMA –που προωθούσε τις προσταγές του αµερικανικού βαθέος κράτους και του νεοφιλελεύθερου lobby- και των αντιπάλων της, που συνασπίζονται γύρω από τη Ρωσία και τον επικεφαλής της, V. PUTIN.



To υποµόχλιο της Aleppo

H Aleppo αποτελεί το στρατηγικό κλειδί για να παραµείνει o ASAD στην εξουσία. Για αυτόν τον λόγο διεκδικείτο τόσο σθεναρά από όλες τις πλευρές. Το μόνο που είχε αποµείνει για τον συνασπισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-«GCC» ήταν μία διπλωµατική λύση. Ωστόσο, τα στρατιωτικά δεδομένα στο έδαφος της Συρίας δεν άφησαν πολλές ελπίδες για τέτοια λύση. Η ευκαιρία δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, όταν o Αμερικανός ΥΠΕΞ, J. KERRY, και o Ρώσος οµόλογός του, S. LAVROV, συµφώνησαν για εκεχειρία και η Ρωσία ανακοίνωσε την αποµάκρυνση στρατιωτικών Δυνάµεων από τη Συρία.

Η συµφωνία ωστόσο δεν διήρκεσε περισσότερο από ό,τι η Συµφωνία «Minsk Il» σχετικά µε την Ουκρανία, ή περισσότερο από όσο η εκεχειρία που επιτεύχθηκε αργότερα τον Σεπτέµβριο. Η συγκεκριµένη εκεχειρία παραβιάστηκε εντός 24 ωρών από «εσφαλµένη» αµερικανική αεροπορική επίθεση κατά Δυνάµεων του συριακού Στρατού πλησίον της Deir ez Zor.

Ωστόσο, τώρα που η µάχη για την Aleppo τελείωσε, η γενική περιφερειακή κατάσταση καθίσταται περισσότερο επικίνδυνη. Και αυτό επειδή το περιθώριο για οποιοδήποτε είδος νίκης, για όσους εντός των ΗΠΑ και στους κόλπους του ΝΑΤΟ είχαν πιέσει προς αυτή τη σύγκρουση, µειώνεται καθώς πλησιάζει η ημέρα ανάληψης προεδρικών καθηκόντων από τον D. TRUMP.

O TRUMP έχει δηλώσει ότι πρωτεύων στόχος της εξωτερικής πολιτικής του είναι να αναστρέψει αυτή την επιχείρηση και να βοηθήσει τη Ρωσία και το Ιράν να εξαλείψουν την «IS».

H αντίδραση στην Aleppo

Λίγες ώρες µετά την είδηση ότι η σουνιτική ένοπλη αντίσταση στην ανατολική Aleppo κατάρρευσε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Νομοσχέδιο 5732 (House Bill 5732), σύμφωνα με το οποίο δίνεται το πράσινο φως για έρευνα αναφορικά µε τη σύσταση Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από τη Συρία.

Με άλλα λόγια, η αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει τρόπους να ξεκινήσει με τη Ρωσία «θερμό πόλεµο» στη Συρία. Αυτό τελικά αποτέλεσε μια αδύναµη φλύαρη διακήρυξη από µια οµάδα νεοσυντηρητικών Βουλευτών που αποδυναµώνεται, στην οποία ανήκουν o LINDSAY GRAHAM και ο JOHN MCCAIN. Πάντως είναι ενδεικτικό του «εµφύλιου» πολιτικού κλίµατος που επικρατεί.

Ο στόχος μιας Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων είναι να εφαρµοστεί η στρατηγική του «Σχεδίου Β», ήτοι να διασπαστεί η Συρία σε δύο ξεχωριστές χώρες. Στη συνέχεια, µπορούν να δηµιουργήσουν το «Μεγάλο Κουρδιστάν» (Greater Kurdistan) σε τμήματα της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και της ανατολική Τουρκίας, φτάνοντας µέχρι τα σύνορα του Ιράν, το οποίο θα απειλούν και θα εξαναγκάσουν σε µία περισσότερο αντιρωσική πολιτική. Η ρωσική ανάπτυξη των πυραυλικών συστηµάτων αεράµυνας «S-300» και «S-400» πέριξ της Συρίας και η παράδοσή τους επίσης στο Ιράν αποτελούν κίνηση αντίμετρων επ' αυτού του σχεδίου.

Από την άλλη πλευρά, η σουνιτική Αίγυπτος δεσµεύτηκε να αποστείλει πιλότους στη Συρία, προκειμένου να βοηθήσει τον ASAD να εξουδετερώσει τα υπολείµματα της «IS» και της «ΑL QAEDA» στο νότιο και το ανατολικό τµήµα της χώρας.

Όταν έχουµε τους Σουνίτες Αιγυπτίους να µάχονται στο πλευρό των Σιιτών Συρίων είναι καιρός να επανεκτιµήσουµε σοβαρά οποιοδήποτε συµβατικό αφήγηµα έχουµε κατά νου. Η Αίγυπτος έχει συνταχθεί πλέον ανοικτά µε τη Ρωσία, προκειµένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω το χάος που «συντηρούν» οι ΗΠΑ πέριξ της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής. Επίσης, η εκλογή του D. TRUMP οδήγησε στην κατάρρευση των παλαιών ερµηνειών για το ποιος ανήκει σε ποια πλευρά.

O μαρασµός της Σαουδικής Αραβίας

Όταν όλα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των διεργασιών στην πρόσφατη Σύνοδο του «OPEC», η εικόνα γίνεται ακόµα πιο ξεκάθαρη. Η συµφωνία του «OPEC» να περικόψει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια πραγµατοποιήθηκε για να ενισχύσει τις τιµές πετρελαίου µεσοπρόθεσμα. Αυτό είναι µια προσπάθεια των Σαουδαράβων να παραµείνουν ο ξεχωριστός παραγωγός πετρελαίου παγκοσµίως, ένα status που δεν διατηρούν πλέον από τότε που εµφανίσθηκε η αμερικανική σχιστολιθική παραγωγή.

Ωστόσο, η περικοπή της παραγωγής για να αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, από µόνη της δεν θα καλύψει το τεράστιο έλλειµμα στον προύπολογισµό της Σαουδικής Αραβίας. Γι' αυτό απέβαλαν την Ινδονησία από τον «OPEC», για να µπορέσει το κάθε ξεχωριστό µέλος του «GCC» να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο υπό τη «µαρκίζα» του «OPEC», αλλά να περικοπεί η συνολική παραγωγή.

Καθώς η κατάσταση καθίσταται περισσότερο επείγουσα για τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, που προσπαθούν να διατηρηθούν στην εξουσία στην περιοχή, θα πρέπει να αναµένουμε περισσότερες κινήσεις αντεπίθεσης. Ως τέτοιες µπορούν να χαρακτηριστούν οι προκλήσεις από την Ουκρανία στην Κριμαία, είτε ακόµα και η δήλωση ERDOGAN ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία έχει σκοπό την ανατροπή του ASAD. H EE. και ο Καναδάς ολοκληρώνουν ή εφαρµόζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.



Όλα αυτά σηµαίνουν ότι αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα ενός «στηµένου» περιστατικού, παρόμοιο µε τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και την πολιτική PUTIN ο οποίος αποφεύγει µε παντοίους τρόπους να πέσει στην υβριδική παγίδα του δόγματος «Reverse Brzezinski», το οποίο εφαρµόζει το αµερικανικό νεοφιλελεύθερο lobby.

http://www.geopolitics.com.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments