Economist: Πώς η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να κερδίσει τη γαλλική προεδρία


Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της πρόθεσης ψήφου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου. Καμία δημοσκόπηση όμως αυτή τη χρονιά δεν έχει δείξει ότι θα μπορούσε να είναι η νικήτρια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 7 Μαΐου. Στη Γαλλία για να αναδειχθεί κάποιος νικητής των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό θέτει τον πήχη ψηλά -αλλά, αριθμητικά, θα μπορούσε να συμβεί.


Την τελευταία φορά που η Λεπέν ήταν υποψήφια για την προεδρία το 2012, εξασφάλισε 6,4 εκατομμύρια ψήφους -δηλαδή το 18%. Η προσέλευση στις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι σταθερά υψηλή, περίπου στο 80% των 46 εκατομμυρίων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Περίπου το 75% ρίχνει έγκυρο ψηφοδέλτιο. Υποθέτοντας ότι η προσέλευση θα παραμείνει ίδια φέτος, θα χρειαστεί την υποστήριξη λίγων παραπάνω από 17,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο προκειμένου να κερδίσει την προεδρία. Αυτό σημαίνει ότι η Λεπέν πρέπει σχεδόν να τριπλασιάσει τις ψήφους από το 2012.

Για να δούμε πόσο δύσκολο θα ήταν αυτό, αρκεί να εξετάσουμε τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στην Λεπέν περίπου 26% στον πρώτο γύρο, ή περίπου 9 εκατομμύρια ψήφους. Αυτό την κρατάει, για περισσότερες από 8 εκατομμύρια ψήφους, μακριά από την πλειοψηφία του δεύτερου γύρου. Ένα πιο γενναιόδωρο σενάριο βασίζεται στο 42% που σημείωσε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2015, όταν η Λεπέν κυριάρχησε στην περιοχή που λέγεται σήμερα Hauts-de-France. Πρόκειται για μια περιοχή με βάρια βιομηχανία και ορυχεία σε παρακμή που αντιμετωπίζει θετικά το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο έχει πολύ δυνατή τοπική παρουσία εδώ και αρκετά χρονιά. Οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, με εξαίρεση τον Νότο, είναι λιγότερο θετικές μαζί του. Σε περίπτωση που κατάφερνε -όσο απίθανο κι αν φαίνεται- να πετύχει αυτό το ποσοστό σε εθνικό επίπεδο τον Μάιο, η Λεπέν θα κέρδιζε τον τεράστιο αριθμό των 14,6 εκατομμυρίων ψήφων. Αυτό, παρόλα αυτά, δεν θα ήταν αρκετό να της διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα παραδοσιακά ποσοστά προσέλευσης.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, αν οι ψηφοφόροι, μη εμπνευσμένοι από την εναλλακτική στην Λεπέν -είτε τον Φρανσουά Φιγιόν (κεντροδεξιά), τον Εμανουέλ Μακρόν (κέντρο), ή τον Μπενουά Αμόν (σοσιαλιστής)- αποφασίσουν να παραμείνουν στο σπίτι τους μαζικά, από το να ενωθούν πίσω από τον αντίπαλό της στον δεύτερο γύρο; Προκειμένου να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην πιο συντηρητική υπόθεση (9,3 εκατομμύρια ψήφους), η προσέλευση θα πρέπει να καταρρεύσει στο 40%. Αν η Λεπέν κατάφερνε ένα μεγαλύτερο ποσό (14,7 εκατομμύρια ψήφους), η προσέλευση θα πρέπει να πέσει στο 63%, η περίπου στο 68% αν συμπεριληφθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια. Από την στιγμή που ιδρύθηκε η Πέμπτη Δημοκρατία από τον Σαρλ Ντε Γκολ το 1958, αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ. Κάτι που καθιστά απίθανο ενδεχόμενο να εκλέγει πρόεδρος με φρόνημα σαν της Μαρίν Λεπέν - όχι όμως και αδύνατο.

economist.com
thumbnail
About The Author

0 comments