Επίσκεψη Pompeo στην Τουρκία. Η διπλωματία μέσα από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών




Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News


Τις προηγούμενες ηµέρες µία εκ των σηµαντικότερων εξελίξεων για την περιοχή μας ήταν η επίσκεψη ΡΟΜΡΕΟ στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της CIA αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πολιτική TRUMP, αφού μπορεί να μεταφέρει µηνύματα και να επιστρέφει αιτήµατα από τις επισκέψεις του χωρίς να δεσµεύει απαραίτητα κάποιο μέλος της κυβέρνησης ή πολύ περισσότερο και τον ίδιο τον αμερικανό Πρόεδρο. Επομένως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως η εν λόγω επίσκεψη ήταν τόσο επίσημη όσο και ανεπίσηµη. Στη συνάντηση ΡΟΜΡΕΟ με τον R. T. ERDOGAN, παρέστη και ο Δκτης της "ΜΙΤ", H. FIDAN, ενώ πριν τη συνάντηση, όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν διεργασίες στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν.

Το σημαντικότερο ήταν η “FETO”. O Τούρκος Πρόεδρος επέμεινε για άλλη μία φορά πως ο αρχιτέκτονας της απόπειρας πραξικοπήματος και το άτομο που έλαβε την απόφαση για τη διεξαγωγή του, είναι ο FETULLAH GULEN, που διαμένει στις ΗΠΑ. O R. T. ERDOGAN παρουσίασε τεχνικές Εκθέσεις για το θέμα, τονίζοντας πως οι εν λόγω αποδείξεις έχουν μεταβιβαστεί και στις ΗΠΑ. Ο Πρωθυπουργός, YILDIRIM, τόνισε πως όσο παρατείνεται η διαδικασία έκδοσης του F. GULEN επηρεάζονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σηµασία της καταπολέμησης της δράσης της « FETO» στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η Τουρκία αναμένει συνεργασία με αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με το θέμα αυτό.

Ένα άλλο θέμα αποτέλεσαν οι σχέσεις “PKK” - “YPG”. O ERDOGAN ανέφερε ότι τα “PYD” - “YPG” είναι το παρακλάδι του "ΡΚΚ" στη Συρία και επιχείρησε να αποδείξει το λόγο του παρουσιάζοντας τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει στελέχη του “PKK” στις “YPG”. Επίσης, επεσήμανε την επιρροή που έχει στη σύμμαχο των ΗΠΑ, Τουρκία, η επιλογή από την Ουάσινγκτον των “YPG” ως "συμμάχου" της στη Συρία, ενώ επιχείρησε να εκθέσει τους Κούρδους με παραδείγματα όπου ο οπλισμός που έχει δοθεί στις “YPG”, χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας.

Η Συρία και το Ιράκ αποτέλεσαν ξεχωριστό θέμα συζήτησης. Αναφέρθηκαν τα αποτελέσματα που θα υπάρχουν στον αγώνα κατά της “IS” στις προαναφερόμενες χώρες, σε περίπτωση που Τουρκία και ΗΠΑ κινηθούν από κοινού. Ο Τούρκος Πρόεδρος εκθείασε τα αποτελέσµατα της επιχείρησης “FIRAT KALKANI” (Ασπίδα του Ευφράτη), η οποία διεξάγεται από κοινού με τον “FREE SYRIAN ARMY”, επισημαίνοντας πως ακόμη και χωρίς τον “FREE SYRIAN ARMY” οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα έχουν πιο θετικά αποτελέσματα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

Αυτή η αναφορά πολύ απλά επιχειρεί να δελεάσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα θετικός στη χρήση των αντιπολιτευόμενων μουσουλμανικών στρατευμάτων που θα υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ο R. T. ERDOGAN έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την επιχείρηση της Τουρκίας με αυτή του Διεθνή Συνασπισμού προκειμένου να αναδείξει τα ανεπαρκή αποτελέσματα του τελευταίου και τη σημασία της χώρας του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα στις επαφές του POMPEO στην Τουρκία αποτέλεσε η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη Συρία, για το οποίο η Άγκυρα ζήτησε τη στήριξη των ΗΠΑ. Ο POMPEO άφησε υποσχέσεις πως θα προσπαθήσει να πείσει τον D. TRUMP να στηρίξει την ασφαλή περιοχή που έχει δηµιουργήσει η Τουρκία και να παραχωρήσει περισσότερες πηγές χρηματοδότησης στον αγώνα των ΗΠΑ κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ΑΙ Bab καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση διεξαγωγής μάχης στο εσωτερικό της εν λόγω πόλης, ένα θέμα το οποίο αποδεικνύει ότι ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει εισέλθει στην εν λόγω πόλη, παρά τα όσα δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Από πλευράς Τουρκίας δόθηκε το «μήνυμα» στον POMPEO για κοινή δράση -με την ταυτόχρονη στήριξη των Δυνάμεων του Διεθνούς Συνασπισμού- σε ενδεχόµενη επιχείρηση στη RAQQAH καθώς και σχετικά µε το ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί με τον «FSA».

Σε αυτό το σημείο φαίνεται, πως παρά το γεγονός πως η Τουρκία επιχειρεί να δείξει τη δύναμη των ΤΕΔ, η οποία σύμφωνα µε την Άγκυρα δεν χρειάζεται τον «FSA», o τελευταίος είναι απαραίτητος για οποιονδήποτε σχεδιασμό απαγκίστρωσης των ΗΠΑ από τους Κούρδους για την κατάληψη της RAQQAH. Επίσης, είναι φανερό πως η Τουρκία αναζητά εναγωνίως την αποφυγή του τέλματος στο οποίο έχει επέλθει η επιχείρησή της στη Συρία, από τη στιγμή που όπως φαίνεται η συμφωνία με τη Ρωσία έφτασε στο τέλος της. Διότι η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που η Δαμασκός κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο του Aleppo, η Άγκυρα δε διαθέτει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί προς τη Μόσχα, προκειμένου να μπορέσει να λάβει την άδεια να εισέλθει στην Al BAB.

O Δκτης της “CIA” και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε, μετά τη συνάντηση με τον ERDOGAN είχαν επαφές με στελέχη της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Πρωθυπουργίας και της Ασφάλειας. Ένα από τα κύρια θέµατα συζήτησης ήταν η Ρωσία. Είναι γνωστό πως η προσέγγιση με τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα προκάλεσε ερωτηματικά στο ΝΑΤΟ και γι' αυτό το λόγο επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί στον POMPEO ότι η προσέγγιση αυτή δεν έχει στόχο να βλάψει τις ιστορικές σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Ο περισσότερος χρόνος που διέθεσε ο ΡΟΜΡΕΟ κατά την παραμονή του ήταν στη "ΜΙΤ", όπου του έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τη Συρία και διάφορα περιφερειακά θέματα, εξηγήθηκε η διασύνδεση “PKK”-“PYD”, και αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ απορρίψουν το “PYD” ως σύμμαχο και συνεργαστούν με την Τουρκία. Ωστόσο, το κύριο θέµα συζήτησης ήταν για άλλη μία φορά το θέμα που καίει την Άγκυρα: η “FETO”. Οι αξιωματούχοι της “MIT” ανέφεραν στον POMPEO τη δοµή της Δκσης μετά τον GULEN, τα καθήκοντα και τα ονόματα του κάθε μέλους, την οικονομική ευρωστία της οργάνωσης, τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, καθώς και τις δραστηριότητές της σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της παράνοµης διακίνησης χρημάτων.

Επίσης, αναφέρθηκαν οι δραστηριότητες, οι εταιρείες και τα βακούφια της “FETO” στις ΗΠΑ, µαζί με το τουρκικό αίτημα ώστε να ληφθούν μέτρα σχετικά µε τον GULEN και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης. Η Τουρκία προσδοκά πως ο POMPEO και η νέα αµερικανική Κυβέρνηση, μετά τις εν λόγω επαφές, θα δημιουργήσουν στις ΗΠΑ ομάδα εργασίας και ειδική μονάδα σχετικά µε την «FETO». Στις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της «CIA», συζητήθηκε και το αίτημα έκδοσης του GULEN και 102 ανώτατων στελεχών της «FETO» στην Τουρκία.

Ο ΡΟΜΡΕΟ, από πλευράς ΗΠΑ, υποστήριξε, ως αναμενόταν διπλωματικά, πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική, επισημαίνοντας πως στο πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό -μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- πρώτος προορισμός ήταν η Τουρκία, ενώ σε µία κίνηση διπλωµατικής αβρότητας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον πρόσφατο θάνατο 3 Τούρκων στρατιωτών στην ΑΙ Bab.

H επίσκεψη POMPEO στην Τουρκία δεν έχει να προσθέσει κάτι στην όποια ανάλυση των διακρατικών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας. Η Άγκυρα ήταν αναμενόµενο πως θα προέβαλε ως πρώτο θέμα την παράδοση των ηγετικών στελεχών της «FETO» που διαβιούν στις ΗΠΑ, καθώς και την έναρξη κοινής δράσης στη Συρία µεταξύ των δύο χωρών, µε ταυτόχρονη παραγκώνιση και καταδίκη των Κούρδων. Αυτά είναι πάγια αιτήματα της Τουρκίας και δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Ο επικεφαλής της «CIA» φρόντισε, ως όφειλε, να είναι φειδωλός στις υποσχέσεις του μένοντας στο αόριστο διπλωματικό πεδίο της μεταφοράς των αιτημάτων στον αµερικανό Πρόεδρο. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις προσεγγίσεις της Τουρκίας. Όσο και αν εμφανίζεται ο D. TRUMP πως αναπτύσσει σχέσεις με το Ρώσο ομόλογό του, αυτό αποτελεί απλά μέρος μίας γενικότερης τακτικής. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι επιπέδου δημιουργίας συμμαχίας, αλλά περισσότερο ανακωχής. Αυτό δε σηµαίνει, ταυτόχρονα, πως οι ΗΠΑ θα αφήσουν μία παραδοσιακή σύμµαχο στο ανατολικότερο άκρο του ΝΑΤΟ να προσεγγίζει ελεύθερα τη Μόσχα και να γεννά εσφαλμένες εντυπώσεις. Την ίδια στιγµή οι ΗΠΑ επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, να καθησυχάσουν την Τουρκία και να αναδείξουν πως αυτές αποτελούν τη µοναδική αληθινή σύμμαχο της Άγκυρας, ώστε να παταχθούν, εν τη γενέσει τους, όποιες υποψίες σύναψης οιασδήποτε συµφωνίας με τη Ρωσία.

Η εγκατάλειψη των Κούρδων από τις ΗΠΑ είναι απατηλό όνειρο, όταν οι δυνάμεις τους έχουν πλησιάσει τόσο πολύ στη RAQQAH, αντιθέτως η Ουάσινγκτον μπορεί απλά να τους συµβουλεύσει να διακόψουν τις επιχειρήσεις τους στην Τουρκία. Οι ζώνες ασφαλείας δεν αναμένεται πως θα χαραχθούν, κατά τον τρόπο που θα επιθυμούσε η Τουρκία, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι δε θα αποδοθεί κάποια ζώνη στους Τούρκους, αλλά αποκλειστικά στα εδάφη που έχουν απελευθερώσει από τους τζιχαντιστές.

Η FETO αποτελεί το μεγαλύτερο, ίσως, θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, το οποίο ωστόσο θα φροντίσουν να το τραβήξουν κι άλλο, χρονικά, μέσω νέων κύκλων νομικών ερευνών και εξετάσεων επί του θέματος. Εν τέλει, η Άγκυρα δε φαίνεται να κέρδισε κάτι άμεσα από την επίσκεψη ΡΟΜΡΕΟ, αντιθέτως φαίνεται πως εξαναγκάστηκε να λάβει ένα αμερικανικό µήνυμα που καθιστούσε την προσοχή της στη συμμαχία με τη Ρωσία στο πεδίο μάχης της Συρίας. Η τουρκική πολιτική φαίνεται πως θα εξαναγκαστεί για άλλη μία φορά να προδώσει μία εφήμερη συμμαχία, όπως άλλωστε ήταν έτοιμη να πράξει δίνοντας το μήνυμα πριν την επίσκεψη POMPEO, μέσω αψιμαχιών του «FSA» και του συριακού στρατού, λίγα χιλιόμετρα µακριά από την ΑL ΒΑΒ, οι οποίες οδήγησαν και στο βομβαρδισμό των τουρκικών θέσεων από τους Ρώσους.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο επικεφαλής της «ΜΙΤ» H. FIDAN, ο οποίος παρευρίσκετο στη συνάντηση του POMPEO με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά είχε και πολύωρη συνάντηση μαζί του στα κεντρικά της υπηρεσίας πληροφοριών, προσεκλήθη εσπευσμένα και αιφνίδια να επισκεφθεί τον ομόλογό του στη γερμανική BND! Στην εν λόγω πρόσκληση φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται και συνάντηση με τον επικεφαλής της «BfV» HANS GEORGE MAASEN, κάτι που ίσως σημαίνει περεταίρω εξελίξεις σε διώξεις Τούρκων που φέρονται ως μέλη της «FETO» στη Γερμανία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πως η διπλωματία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας ακολουθεί άμεσα την τακτική της αμερικανικής διπλωματίας. Ο H. FIDAN ήταν παρόν σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις του αμερικανού επικεφαλής της CIA στην Τουρκία. Η Γερμανία είναι σίγουρο πως επιθυμεί να μάθει από πρώτο χέρι τι απασχολούσε τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις σχέσεις των αμερικανικών και γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και των δύο χωρών. Φυσικά και θα υπάρξουν συζητήσεις και για θέματα ασφαλείας και ανταλλαγής πληροφοριών επί τρομοκρατών που δρουν στη Συρία και επιθυμούν να επιστρέψουν στη Γερμανία, ωστόσο το πραγματικό ενδιαφέρον της Γερμανίας είναι να μην χαθεί το momentum του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα με την εκλογή TRUMP.
thumbnail
About The Author

0 comments