YAIR LAPID : Ο εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού στο Ισραήλ που πλήττεται από τη ΝΤΠ


Γράφει ο Πολυδεύκης
Ειδικός Συνεργάτης του Geopolitics and Daily News

Η αποκάλυψη δύο νέων σκανδάλων απειλούν την ισραηλινή Κυβέρνηση και θέτουν τη χώρα σε προεκλογικό κλίµα. Τη στιγμή που το Ισραήλ διέβλεπε πως οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ θα βελτιώνονταν, ελέω και των σχέσεων NETANYAHU και TRUMP, φαίνεται πως κινήσεις στο πολιτικό παρασκήνιο του Τελ Αβίβ τορπιλίζουν εκ νέου τη σταθερότητα των διακρατικών διπλωματικών σχέσεων.


Στους διαδρόμους της Knesset επικρατεί πανδαιμόνιο στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισµού από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι διεξάγονται έρευνες σχετικά με δύο νέες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο Πρωθυπουργός, Β. NETANYAHU. Υπενθυμίζεται ότι ο NETANYAHU έχει επιβιώσει από πολλά σκάνδαλα, ωστόσο οι δύο νέες υποθέσεις διαφθοράς βρίθουν ενοχοποιητικών αποδείξεων και αυτό θα δυσκολέψει την κατάσταση για τον ίδιο.

Ο YAIR LAPID είναι ο μοναδικός πολιτικός της Αντιπολίτευσης, του οποίου η δημοτικότητα πλησιάζει αυτή του NETANYAHU. Δεν θα ήταν απίθανο, εφόσον απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του ισραηλινού Π/Θ, να προκηρύσσονταν εκλογές και ο LAPID να ξεπερνούσε ταυτόχρονα τη δημοτικότητα του NETANYAHU.

Ο LAPID είναι ένας διαισθητικός άνδρας ως προς τα πολιτικά και ανέκαθεν προετοιμαζόταν για πρόωρες εκλογές. Σε αντίθεση µε αρκετούς συναδέλφους του, είναι τυπολάτρης, σέβεται τον ενδυματολογικό κώδικα του Κοινοβουλίου και θεωρεί ότι η ευγένεια εκπέμπει ισχύ. Ο ίδιος τονίζει ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιµετωπίζεται με σεβασµό και όχι με χλεύη. Προφανώς η στρατηγική της ενδυμασίας, της επιφυλακτικότητας και των αβρών τρόπων αποδίδει καρπούς: Στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του LAPID έχει υποσκελίσει εδώ και μήνες TO «LIKUD» του NETANYAHU. O ίδιος δεν πιστεύει πως αποτελεί αντιπολίτευση, αλλά εναλλακτική πρόταση, γεγονός που σημαίνει πως δεν αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση άκριτα, επί του συνόλου της πολιτικής της, αλλά εκφράζει την εναλλακτική πρόταση ως προς τον τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων.

Το σημαντικό ερώτημα που αγγίζει τη χώρα μας είναι αν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών. Οι ομοιότητες ως προς τους πλούσιους φίλους, την ωραία εµφάνιση, τα κομψά κοστούµια, τη ρητορική δεινότητα και τη φωτογένεια δεν αρκούν. Σε μια χώρα που αγωνίζεται εδώ και 70 χρόνια για την ύπαρξή της, οι στρατιωτικές απειλές βρίσκονται µονίμως στο προσκήνιο κάτι που είναι εμφανώς μειονέκτημα για τον LAPID.

Ο NETANYAHU, πρώην επίλεκτος στρατιωτικός, απολαμβάνει την εικόνα του «Mr. Security». Αντιθέτως, ο LAPID διετέλεσε δηµοσιογράφος στην ε/φ του Στρατού. Το κόμμα του είναι µεν πιο αγαπητό στους πολίτες από ό,τι το «LIKUD», αλλά οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν ότι ο NETANYAHU ενδείκνυται για την προστασία της χώρας τους. Αυτό αποτελεί επί της ουσίας λαϊκή απαίτηση, η οποία συνεχίζει να κατευθύνει και την πολιτική του υποψήφιου αντικαταστάτη του νυν Π/Θ.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Αντιπολίτευση ο LAPID δεν επιδιώκει σχεδόν ποτέ να διακριθεί στη διεθνή αρένα, εις βάρος του NETANYAHU. Ναι μεν ασκεί δριμεία κριτική επειδή ο νυν Π/Θ δεν μπόρεσε να αποτρέψει το Ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, με το οποίο τον Δεκέμβριο καταδικάσθηκε η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ, ωστόσο συγχρόνως καταφέρεται εναντίον του συγκεκριμένου Ψηφίσματος το οποίο χαρακτηρίζει «επικίνδυνο και άδικο». Ο ίδιος τόνισε: «To Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το συγκεκριμένο Ψήφισμα», γεγονός που δείχνει πως η πολιτική του, σε γενικές γραμμές, έναντι των κινδύνων τρομοκρατίας για το Ισραήλ θα παραμείνει ίδια με αυτή του NETANYAHU.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως το Ισραήλ αντιµετώπισε αρκετές δυσκολίες από την αντιπαράθεση ΟΒΑΜΑ και NETANYAHU, στο παρελθόν. Σε περίπτωση που ο LAPID διαδεχθεί πρόωρα τον ισραηλινό Π/Θ, αναμένεται μία επανάληψη αυτών των δυσχερειών στις διμερείς σχέσεις, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν επικρότησε την εκλογή του D. TRUMP στο αξίωµα του Προέδρου των ΗΠΑ. Ο ίδιος εμφανίζεται υποστηρικτής πιο κεντρώων πολιτικών και διαφωνεί με την ακραία θεώρηση του αμερικανού Προέδρου. Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως εγείρονται υποψίες για το χρονικό σημείο της διαρροής των σκανδάλων που σχετίζονται με τον νυν Π/Θ του Ισραήλ και πως, σε σημαντικό βαθµό, αυτά θα μπορούσαν να περιέχουν ενοχοποιητικό στοιχεία που δόθηκαν από ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών...

Ο LAPID εμφανίζεται να συμφωνεί με τον NETANYAHU, ως προς την ποιοτική σημασία, για το Ισραήλ, της πυρηνικής συμφωνίας που επετεύχθη με το Ιράν. Όμως σε αντίθεση με τον ισραηλινό Π/Θ, δεν θέλει την ακύρωση αυτής, αλλά την εισαγωγή βελτιώσεων για τη διασφάλιση της τήρησής της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα ανθρώπινα δικαιώματα ομοφυλοφίλων, που καταπατώνται από την Τεχεράνη για να αναδείξει την ακραία πολιτική της και την ανάγκη εφαρμογής κυρώσεων εναντίον της. Πρόκειται ξεκάθαρα για έναν νεοφιλελεύθερο πολιτικό ο οποίος αναζητά την προώθηση της ανάλογης παγκόσμιας ατζέντας κι επομένως αναμένεται να διαθέτει την υποστήριξη της Ευρώπης σε αντίθεση µε τον NETANYAHU.

Av και ο LAPID εμφανίζεται ως η αβρή εκδοχή του νυν Π/Θ, διαφέρει ως προς την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών καταστάσεων. Ο NETANYAHU αποτελεί περισσότερο έναν πολιτικό που αναμένει τις εξελίξεις και αναλόγως αντιδρά. Κανένας δε μπορεί να προβλέψει την μακροπρόθεσμη πολιτική του, τη στιγμή που ο LAPID εμφανίζεται πολύ πιο μεθοδικός στην τακτική του. Ήδη έχει εκπονήσει σχέδιο 7 σημείων για τα επόμενα 10 χρόνια όσον αφορά στην οικονοµία, την εσωτερική πολιτική, την τεχνολογική πρόοδο και τις απαιτήσεις της παγκοσμιοποίησης, προβλέποντας πως εντός των επόμενων 25 ετών θα έχει χαθεί κάθε δεύτερη θέση εργασίας και ως εκ τούτου το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμαστεί γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως ο NETANYAHU έτσι και ο LAPID μιλά για λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό. Η διαφοροποίησή τους έγκειται ως προς την προσέγγιση της εν λόγω λύσης. Ο LAPID επιθυμεί πρώτα να συγκληθεί μία περιφερειακή διάσκεψη, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της Γάζας, τα οποία αποτελούν ένα απλούστερο ζήτημα, εν συγκρίσει, με αυτό της Γάζας. Ο ίδιος διατείνεται πως είναι πρόθυμος να παράσχει λιμάνι, καθαρότερο πόσιμο νερό και ηλεκτρικό στην Παλαιστίνη με αντάλλαγμα την ασφάλεια της χώρας από τρομοκρατικές επιθέσεις και αφού λυθεί αυτό το ζήτημα να προχωρήσει στην επίλυση των ζητηµάτων της Δυτικής Όχθης. Αν και είναι αμφίβολο αν οι Παλαιστίνιοι προτίθενται να συζητήσουν τα διμερή ζητήματα σε επιμέρους φάσεις, η βοήθεια από τη Διεθνή Κοινότητα, η οποία όπως προαναφέρθηκε δείχνει πως θα στηρίξει τον LAPID, ίσως να αποδώσει εν τέλει καρπούς, αμφιβόλου όμως χρονικού ορίζοντα.

Η δυσκολία αυτών των προγραµματικών δηλώσεων έγκειται στους όρους που θέτει ο LAPID, όπως τη διατήρηση του ελέγχου της λεκάνης απορροής του ποταµού Ιορδάνη από τον ισραηλινό Στρατό, το οποίο οι Παλαιστίνιοι δε δέχονται και την διατήρηση εξολοκλήρου της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Η ισχυρή πεποίθηση του LAPID προέρχεται από την υποχώρηση των Παλαιστινίων σε θέματα που θεωρούσαν άβατα, όπως το δικαίωμα επιστροφής και την ισχυρή ομοφωνία της ισραηλινής κοινωνίας ως προς τις κόκκινες γραμµές της.


Το κατά πόσο θα πετύχει τελικά, αν και εφόσον εκλεγεί Π/Θ, στην επίλυση του παλαιστινιακού αναμένεται να διαφανεί στο μέλλον. Η κεντρώα φιλελεύθερη θεώρηση του LAPID αναμένεται να συγκρουστεί με την πραγµατικότητα, κάτι στο οποίο επίσης διαφέρει με τον νυν Π/Θ του Ισραήλ. Όσο και αν πιστεύει ο LAPID στη δύναμη της ομοψυχίας των Ισραηλινών και στην οικονοµική ανάγκη των Παλαιστινίων, φαίνεται πως πράττει το ίδιο λάθος µε κάθε άλλο νεοφιλελεύθερο πολιτικό: υποτιμά τη δύναμη ισχυρών κοινωνικών αξιών, όπως η θρησκευτική πίστη. Από τη στιγμή που στην Ιερουσαλήμ είναι κτισμένο το παλαιότερο μουσουλμανικό ιερό τέμενος του κόσμου, το «AI Aqsa», και τρίτος πιο ιερός τόπος λατρείας του Ισλάμ, είναι αμφίβολο αν οι μουσουλμάνοι θα επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη διαίρεση της Ιερουσαλήμ.
thumbnail
About The Author

0 comments