Το ποιός ήταν ο Κολοκοτρώνης το δείχνουν τα λόγια του

Σχετική εικόναΓράφει η Μελίνα Κονταξή*
Επειδή κατά καιρούς φαντασιόπληκτοι ντόπιοι και ξένοι αμφισβητούν την εθνικότητα του Κολοκοτρώνη, ας αφήσουμε να μιλήσουν τα λόγια του…
«Όταν μπήκα στην Τριπολιτσά μου έδειξαν στο παζάρι τον πλάτανο που κρέμαγαν τους  Έλληνες και είπα… Άντε πόσοι από το σόι μου και από το έθνος μου κρεμάστηκαν εκεί. Και  διέταξα να τον κόψουν»
Ο Κολοκοτρώνης αναφέρει τον διάλογο του με τον  Άγγλο ναύαρχο Χάμιλτον. Ο  Άγγλος  ναύαρχος του πρότεινε να συνθηκολογήσουν, ο Κολοκοτρώνης του απάντησε ότι… ο βασιλιάς μας (Κωνσταντίνος Παλαιολόγος) σκοτώθηκε, δεν συνθηκολόγησε, η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δυο φρούρια του έμειναν πάντα ανυπότακτα. Βασιλική φρουρά όπως ξεκαθάρισε στη συνέχεια εννοούσε τους κλέφτες και ανυπότακτα φρούρια το Σούλι και τη Μάνη.

Η φράση «Ο θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω» δείχνει την πίστη του για την επιτυχία του αγώνα και την προσπάθεια του να την εμφυσήσει και στους άνδρες του.
Στον λόγο του στην Πνύκα σε μαθητές το 1838, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγωγή των Ελλήνων από τους αρχαίους Έλληνες, και στο πως η διχόνοια οδήγησε στην υποταγή των προγόνων μας πρώτα στους Ρωμαίους και έπειτα σε άλλους βάρβαρους.
Στα απομνημονεύματα του γράφει… «Όταν τους επολέμησεν ο πατέρας μου, οι Αλβανοί  του έλεγαν Κολοκοτρώνη δεν κάνεις νισάφι. Και τους λέγει ο πατέρας μου, τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθατε και εχαλάσατε την Πατρίδα μου».
Εννοείται ότι οι υπόδουλοι Έλληνες έψαχναν κάθε συνεργασία, κάθε  μορφή διεθνούς  αναγνώρισης, και στα σχέδια του Κολοκοτρώνη και του Αλή Φαρμάκη για  Ελληνοαλβανικό κράτος στην Πελοπόννησο με τη βοήθεια των Γάλλων, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος εκπροσωπούσε την Ελληνική και ποιος την Αλβανική.
Τραγικό να προσπαθείς να καπηλευτείς ξένους ήρωες υποτιμώντας τους δικούς σου που αντιπαρατέθηκαν στους Τούρκους. Επειδή όμως υπήρχαν αυτοί που αισθάνονταν Τούρκοι  και δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν, οι Αλβανοί θα ήταν καλό να σκεφτούν αν θέλουν να ξαναγίνουν οθωμανικό βιλαέτι, βασίλειο της μαφίας η να χτιστεί μια σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες μας, όπως αυτή του Αλή Φαρμάκη και του Κολοκοτρώνη.

Δική τους η απόφαση και το δεύτερο βήμα, η Ελλάδα έκανε το πρώτο από το ‘90 παρά τη διαχρονική παραβίαση των δικαιωμάτων των βορειοηπειρωτών.

**Ιστορικός-Δρ.Βαλκανικού Πολιτισμού
thumbnail
About The Author

0 comments