Στα «μαχαίρια» Τραμπ - Πούτιν για τη Συρία


Εξοργισμένος ο Ρώσος πρόεδρος ανέστειλε κάθε στρατιωτική επικοινωνία με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν στον ΟΗΕ ότι αν χρειαστεί θα ξαναχτυπήσουν στη Συρία 



Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά την επίθεση κατά συριακών στόχων που εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο αμερικανικός στρατός, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, για την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν υπεύθυνο τον Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Η επίθεση έγινε γνωστή με διάγγελμα του προέδρου Τραμπ, με το οποίο ενημέρωσε τον αμερικανικό λαό για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού στη Συρία.

Για «επίθεση σε κυρίαρχο κράτος» έκανε λόγο ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη του αντίδραση.

Δέκα νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων ήταν ο τελευταίος απολογισμός, σύμφωνα με τον συριακό στρατό.

Εξοργισμένος ο Πούτιν


«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία» που πραγματοποιούν η ρωσική και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υπογράψει αυτό το πρωτόκολλο συμφωνίας, που περιείχε κανόνες και περιορισμούς με σκοπό την αποτροπή επεισοδίων ανάμεσα σε αεροσκάφη των δύο χωρών πάνω από τη Συρία τον Οκτώβριο του 2015, μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης προς υποστήριξη του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο εκπρόσωπος τους ρωσικού στρατού Ίγκορ Κονασένκοφ, ανακοίνωσε την ενίσχυση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, ενώ και η φρεγάτα Ναύαρχος Γκριγκόρεβιτς πέρασε τα στενά του Βοσπόρου, το πρωί της Παρασκευής.

Η φρεγάτα, που φέρει πυραύλους Kalibr-ΝΚ,διαθέτει και σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, ενώ είχε επιστρέψει σε ρωσικά ύδατα από τη Μεσόγειο πριν από μόλις εννιά ημέρες.

Επέστρεφε στο λιμάνι του Novorossiisk, πριν αρχίσει να κινείται και πάλι προς Νότο.

Μέρκελ - Ολάντ: Ο Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη για τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία


Από την πλευρά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή τους ανακοίνωση υποστήριξαν ότι ο Σύρος πρόεδρος φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς.

Ο πρόεδρος (Μπασάρ αλ) Άσαντ είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις εξελίξεις αυτές. Η επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από εκείνον και τα εγκλήματά του κατά του ίδιου του λαού απαιτούν την υιοθέτηση κυρώσεων, όπως το ζήτησαν η Γαλλία και η Γερμανία το 2013, μετά την τραγωδία στη Γούτα», επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Τσαβούσογλου: Αναγκαία η απομάκρυνση Άσαντ


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την άμεση απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, λέγοντας ότι πρέπει να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση και εκφράζοντας την υποστήριξη της Αγκυρας προς την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

Σύγκρουση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας


Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής "είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα" στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας "πλήρως δικαιολογημένη" την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν "πλήρως δικαιολογημένο" όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί", πρόσθεσε. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων", υπογράμμισε.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό το βράδυ της Πέμπτης.

Νωρίτερα, αντιδρώντας στην επίθεση, η Ρωσία ανέστειλε το μνημόνιο που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και την ασφάλεια των πτήσεων στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία

Το βράδυ της Παρασκευής, η Ρωσία ανακοίνωσε τη διακοπή λειτουργίας του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τον Γκουτέρες


O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε την Παρασκευή έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μετά τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η πολιτική για να μπει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

«Απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια που θα προσέθετε επιπλέον πόνο στο συριακό λαό» υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ένα δελτίο τύπου.

Για τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος προκειμένου να μπει τέλος στη σύρραξη από εκείνον μιας λύσης σε πολιτικό επίπεδο».

Κλείνει ο δίαυλος επικοινωνίας


Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου


Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια συνδιάλεξη σχετικά με τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπογραμμίστηκε η σημασία μιας αντικειμενικής, αμερόληπτης έρευνας σχετικά με όλες τις περιστάσεις της τραγωδίας στη Χαν Σεϊχούν, όπως και άλλων περιπτώσεων χρήσης χημικών όπλων από τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας.

https://kostasxan.blogspot.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments