Πως ξεκίνησε η ηρωική αντίσταση στο Κομπάνι που αποτέλεσε την αρχή του τέλους των τζιχαντιστών


Γράφει η Μελίνα Κονταξή-Ιστορικός,Δρ.Βαλκανικού Πολιτισμού
Βγαλμένη θαρρείς από το 1821 είναι η ιστορία που ενέπνευσε την ηρωική αντίσταση στο Κομπάνι που σήμανε την αρχή του τέλους των τζιχαντιστών.
Η αρχή της αντίστασης και η έμπνευση για τη συνέχεια έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014 όταν η ISIS επιτέθηκε στο Κομπάνι σ ένα σχολείο στο Serzuri.

13 άνδρες και γυναίκες της Κουρδικής πολιτοφυλακής YPG YPJ  υπερασπίζονταν το χωριό Serzuri με καλάσνικοφ απέναντι στην ISIS που είχε τότε βαριά μοντέρνα όπλα και τανκς. Αντιστάθηκαν γενναία για τέσσερις ώρες, μετά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στο σχολείο του Serzuri  όπου περικυκλώθηκαν.
Οι συγκρούσεις μέσα στο σχολείο και τη γειτονιά του κράτησαν μέχρι το απόγευμα της 16ης Σεπτεμβρίου. Η ISIS τους κάλεσε να παραδοθούν αλλά οι Κούρδοι μαχητές άνδρες και γυναίκες απαντούσαν με συνθήματα και τραγούδια αντίστασης. Τα συνθήματα και τα τραγούδια αντίστασης τα άκουγαν οι σύντροφοι στο Κομπάνι που προσπάθησαν να τους φτάσουν πολλές φορές αλλά δεν τα κατάφεραν.
Όταν η ISIS κατάλαβε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να παραδοθούν άρχισε να καίει το σχολείο. Οι ηρωικοί αγωνιστές πολέμησαν μέχρι την τελευταία τους σφαίρα. Τότε ο διοικητής Rudi Efrin πήρε το μικρόφωνο και είπε…
«Θα αντισταθούμε μέχρι το τέλος, ξέρουμε ότι θα γίνουμε μάρτυρες αλλά ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Είμαστε πολύ λυπημένοι που δεν μπορούμε να πολεμήσουμε μαζί σας για το Κομπάνι. Σας αγαπάμε, αγαπάμε τη χώρα μας και το Κομπάνι, η ISIS δεν θα μας ξεχάσει ποτέ, θα αντισταθούμε μέχρι το τέλος».

Στις 3 μετά μεσημβρίας το μικρόφωνο σίγασε…

thumbnail
About The Author

0 comments