FP:Τέσσερα ερωτήματα για το τι θα συμβεί μετά την απόλυση Comey


Θα μπορέσει το Κογκρέσο, το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνουν τον Τραμπ να λογοδοτήσει ή θα καλύψουν την υπόθεση υπό τις πολιτικές πιέσεις του Λευκού Οίκου;


Η απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από τον Ντόναλντ Τραμπ θέτει μια κρίσιμη δοκιμασία στα δημοκρατικά θεσμικά όργανα των Ηνωμένων Πολιτειών και η απάντηση θα καθορίσει εάν το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών της χώρας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε μια στιγμή συνταγματικής κρίσης. Η απόλυση του Κόμεϊ την Τρίτη εξέπληξε τους βουλευτές και των δύο κομμάτων, πρώην εισαγγελείς, πράκτορες του FBI και ξένες κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι ο πρόεδρος δεν ήταν σε θέση να διερευνήσει εάν αυτός ή οι συνεργάτες του είχαν επαφές με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η απόφαση επέτρεψε άμεσες συγκρίσεις με το σκάνδαλο Watergate, όταν ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, το 1973, απέλυσε έναν ειδικό εισαγγελέα που ερευνούσε την κάλυψη της κυβέρνησής του σε μια διάρρηξη στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τι θα ακολουθήσει; Ιδού τέσσερα βασικά ερωτήματα για την απόλυση του Κόμεϊ:

Θα στραφούν εναντίον του Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα;

Ενώ οι Δημοκρατικοί καταδίκασαν ομόφωνα την απόφαση του Τραμπ και απαίτησαν μια ανεξάρτητη έρευνα, η δημόσια αντίδραση μεταξύ της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ήταν πιο ανάμεικτη και προσεκτική. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν την ιδέα μιας ανεξάρτητης επιτροπής ή ειδικού εισαγγελέα για να διερευνήσουν τους πιθανούς δεσμούς μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θα είναι τελικά έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον Λευκό Οίκο του Τραμπ σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή και αν οι ψηφοφόροι στις περιφέρειές τους θα απαιτήσουν μια πιο σκληρή απάντηση.

Η κίνηση του Τραμπ συγκλόνισε και αναστάτωσε τα μέλη και των δύο κομμάτων και έθεσε το ενδεχόμενο οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη έρευνα, αν και προς το παρόν η ηγεσία του GOP στη Γερουσία φαίνεται να υποχωρεί. Οι συνάδελφοί τους στο Κογκρέσο, έχοντας πρησμένα μάτια και όντας εξαντλημένοι μετά από δουλειά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν στο Foreign Policy ότι τουλάχιστον τέσσερα μέλη των Δημοκρατικών της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας και ένας Ρεπουμπλικανός, ο γερουσιαστής John Cornyn (από το Τέξας), δεν ενημερώθηκαν από τον Λευκό Οίκο πριν από την απόφαση.

Ο συνήθως σιωπηλός και συγκρατημένος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας - και σύμμαχος του Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας - ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, δήλωσε ότι ήταν "ταραγμένος από τη στιγμή και το σκεπτικό απόλυσης του διευθυντή Κόμεϊ" και χαρακτήρισε την απόφαση μια "απώλεια για το Γραφείο και το έθνος". Η επιτροπή του Μπερ έχει ήδη ζητήσει έγγραφα από τους συνεργάτες του Τραμπ για να εξετάσει πιθανές διασυνδέσεις με τη Ρωσία, ένα μήνυμα ότι η ομάδα θα μπορούσε να είναι προετοιμασμένη να εκδώσει κλητεύσεις για να πάρει τα εν λόγω έγγραφα.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης από τη μονάδα πληροφοριών εξωτερικού τμήματος του Υπουργείου Οικονομικών κάθε σχετικό έγγραφο σχετικά με τον Τραμπ και την ομάδα του, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενδείξεων πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν δήλωσε ότι ήταν "απογοητευμένος" από την απόλυση του Κόμεϊ, ο γερουσιαστής Μπεν Σάσε χαρακτήρισε τη στιγμή της απόλυσης "πολύ προβληματική" και ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ είπε το βράδυ της Τρίτης: «Έχω περάσει τις τελευταίες ώρες προσπαθώντας να βρω μια αποδεκτή λογική για τη στιγμή της απόλυσης του Κόμεϊ. Δεν μπορώ να το κάνω".

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν συγκρατημένοι. Κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για υποκρισία, όπως είχαν προηγουμένως καταδικάσει τον Κόμεϊ για τον χειρισμό των emails της Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ενώ ο αρχηγός του FBI επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας και του Τραμπ ήταν υπό έρευνα από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ υπερασπίστηκε την απόλυση του Κόμεϊ και απέρριψε τα αιτήματα για ανεξάρτητη έρευνα πέρα από τις δύο έρευνες του Κογκρέσου που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Θα διεξάγουν έρευνες το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή θα υποχωρήσουν;


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόμεϊ απολύθηκε λίγες μέρες μετά την υποβολή αιτήματος για περισσότερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την έρευνα για τη Ρωσία. Το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον ο επόμενος διευθυντής του FBI, τον οποίο διορίζει ο Τραμπ, θα παράσχει τους πόρους που απαιτούνται για μια αυστηρή και ανεξάρτητη έρευνα ή αν ο νέος διευθυντής θα προσφύγει στο Λευκό Οίκο προσπαθώντας να υποτιμήσει την έρευνα.

Το ίδιο ερώτημα ισχύει ευρύτερα για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εισαγγελείς του τμήματος Δικαιοσύνης που διεξάγουν την έρευνα για την αντικατασκοπεία και εάν θα ακολουθήσουν τα γεγονότα όπου κι αν οδηγούν, παρά τις πολιτικές πιέσεις του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα για να σταματήσουν και έχει επανειλημμένα κρίνει την έρευνα ως σπατάλη χρόνου και χρήματος, απορρίπτοντας τα ευρήματα συναίνεσης της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών ως "ψεύτικα νέα". Σύμφωνα με την παράδοση και το νόμο, το FBI και Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποτίθεται ότι λειτουργούν πάνω και πέρα από την κομματική πολιτική επιρροή και θα διεξάγουν έρευνες χωρίς φόβο ή χάρες. Ο Νίξον προσπάθησε αλλά τελικά απέτυχε να αποκλείσει τις έρευνες για την κυβέρνησή του.

Ποιος θα αναλάβει το FBI;


Η λογική επιλογή για επικεφαλής του FBI έως ότου επιλεγεί ένας μόνιμος διευθυντής είναι ο Αντριου Μακ Κέιμπ, ο σημερινός αναπληρωτής διευθυντής. Αλλά η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι έχει άλλα σχέδια, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Λευκός Οίκος θέλει να διατηρήσει τον αυστηρότερο έλεγχο του γραφείου.

Όσον αφορά έναν μόνιμο διευθυντή, κάποια ονόματα έχουν εμφανιστεί ως πιθανοί υποψήφιοι για τη δουλειά. Οι εικασίες επικεντρώθηκαν στον Ρέι Κέλι, πρώην αστυνομικό διευθυντή της Νέας Υόρκης, ο οποίος διαχειρίστηκε τη δύναμη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, και στον αντιπρόεδρο Τρέι Γκόουντι, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα που επέκρινε τον Κόμεϊ επειδή δεν συνέστησε μια κατηγορία εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για τη χρήση ενός ιδιωτικού server για τα email της, την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών. (Ο Γκόουντι πραγματοποίησε μια σειρά εξαντλητικών ακροάσεων σχετικά με το ρόλο της Κλίντον στον θάνατο των Αμερικανών διπλωματών στη Λιβύη το 2012, αλλά τελικά δεν βρήκε κανένα στοιχείο παραβίασης από την πρώην υπουργό Εξωτερικών). Όποιος πάρει τη θέση, θα αντιμετωπίσει "σκληρές" ακροάσεις έγκρισης στη Γερουσία.

Ο Κόμεϊ είναι ο πρώτος διευθυντής του FBI που απολύεται από το 1993, όταν ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον απέλυσε τον Γουίλιαμ Σέσιονς, ο οποίος σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης διέπραξε πολυάριθμες ηθικές παραβιάσεις. Τώρα που είναι εκτός γραφείο, ο Κόμεϊ θα πρέπει επίσης να αποφασίσει αν θα μιλήσει δημοσίως για όσα γνωρίζει και αν πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καταπνίξει την έρευνα για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι είχε καλέσει τον ΚόμεΪ να εμφανιστεί σε μία συνεδρία κλειστού τύπου πριν από την επιτροπή την επόμενη Τρίτη.

Θα στραφεί κατά της ομάδας Τραμπ ο Μάικλ Φλιν;


Η απόλυση του Κόμεϊ ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η έρευνα σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με τους βοηθούς του Τραμπ φαίνεται να επιταχύνεται. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν εκδώσει κλητεύσεις κατά συνεργατών του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν, ζητώντας επαγγελματικά αρχεία, ανέφερε το CNN την Τρίτη. Οι κλητεύσεις από το γραφείο εισαγγελέα των ΗΠΑ στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια είχαν ως στόχο συνεργάτες του Φλιν, που εργάστηκαν μαζί του με συμβάσεις μετά την αναγκαστική έξοδο του ως διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας το 2014. (Υπενθυμίζεται ότι ο Φλιν απολύθηκε φέτος από σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, μετά από λιγότερο από ένα μήνα στη θέση, επειδή είπε ψέματα σχετικά με τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους πριν αναλάβει τη θέση, ενώ εργάστηκε ως εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας χωρίς να το έχει δηλώσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης).

Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν υποθέσει ότι ο Φλιν, ο οποίος αντιμετωπίζει ενδεχόμενη δίωξη εάν βρεθεί ότι έχει πει ψέματα στους ανακριτές του FBI, θα μπορούσε κάποια στιγμή να "χτυπήσει" και να προσφέρει στους εισαγγελείς καταστρεπτικές αποδείξεις κατά της ομάδας του Τραμπ σε μια πιθανή συμφωνία για τη μείωση της ποινής φυλάκισής του. Η Σάλι Γέιτς, πρώην γενικός εισαγγελέας που απολύθηκε από τον Τραμπ προ μηνών, δήλωσε στο Κογκρέσο τη Δευτέρα ότι συζήτησε πιθανές κατηγορίες εναντίον του Φλιν με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου. Αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές αν τελικά ο Φλιν θα κατηγορηθεί.

foreignpolicy.com
http://www.antinews.gr/

thumbnail
About The Author

0 comments