Έκθεση Ρομπόλη: «Κόφτης» στις συντάξεις και μετά το 2020

Τον κίνδυνο να παραταθεί και μετά το 2020 ο «κόφτης» των συντάξεων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 4%, επισημαίνουν σε νέα μελέτη τους ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης και ο Βασίλης Μπέτσης. Αν επαληθευτούν οι δυσοίωνες προβλέψεις, τότε η μέση σύνταξη θα κατρακυλήσει και άλλο μέσα στα επόμενα χρόνια και θα φτάσει στα 404 ευρώ, από τα 722 που βρίσκεται σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε για τον Ομιλο για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), η πτώση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (κύρια και επικουρική σύνταξη) από 17,1% του ΑΕΠ το 2016 σε 16% του ΑΕΠ το 2019, προϋποθέτει μία μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει η «Δημοκρατία», ότι σε περίπτωση που δεν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή, τότε από το 2019 και μετά θα λειτουργήσει ένας άλλος «κόφτης», ο «κόφτης» των δαπανών για χρηματοδότηση των συντάξεων, προκειμένου να μη γίνει υπέρβαση του ορίου (του 16% του ΑΕΠ), κι έτσι θα την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι.

Στα 404€ η μέση σύνταξη




«Πιθανότατα το πρόβλημα δεν θα λυθεί, με αποτέλεσμα οι μειώσεις των συντάξεων να συνεχιστούν. Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 4% είναι δυσπρόσιτος, εάν όχι μη ρεαλιστικός. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, το πρόβλημα θα παραταθεί και κατά τη δεκαετία του 2020» τονίζεται στη μελέτη.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη ότι η μέση σύνταξη θα πέσει στα 404 ευρώ, οι κ. Ρομπόλης και Μπέτσης στηρίζονται στην ανάλυση των επίσημων στοιχείων που αναφέρονται στον αριθμό των φορολογουμένων και στο δηλωθέν εισόδημα του 2015.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 58% του πληθυσμού δήλωσε ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ και το 7,5% δήλωσε ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ. Από την κατανομή των εισοδημάτων του 2015 προκύπτει ότι ο μέσος μηνιαίος μεικτός μισθός ανέρχεται σε 735 ευρώ. Εξάλλου, με τα πρόσφατα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ, η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 722 ευρώ.

Σύμφωνα με τους δανειστές, δεν μπορεί ένας εργαζόμενος των 735 ευρώ μηνιαίως να χρηματοδοτηθεί μία μέση σύνταξη ύψους 722 ευρώ, με αποτέλεσμα να ζητούν συντάξεις της τάξης των 404,25 ευρώ τον μήνα (βάσει στιγμιαίου συντελεστή αναπλήρωσης 55%).
Real.gr
 
thumbnail
About The Author

0 comments