Περί γεωπολιτικής (Τουρκία-Κύπρος)

Γράφει ο Αλέξανδρος Δρίβας


Κάποτε, ένας διάσημος θεωρητικός των Διεθνών Σχέσεων (νομίζω ο Morgenthau) είχε χαρακτηρίσει τη Γεωπολιτική ως 'ψευδεπιστήμη. Η Γεωπολιτική έχει πολλούς ορισμούς και δυστυχώς, αντί η σχετικότητά της να έχει στόχο να ανατρέψει την παραπάνω φράση, έχει γίνει πνευματική κόρη για μερικούς που παριστάνουν τους ειδικούς. Εν πάσει περιπτώσει, η Γεωπολιτική είναι εργαλείο (σίγουρα) λήψης αποφάσεων καθώς μας λέει ποιούς περιορισμούς θέτει ο χάρτης στη λήψη κάποιας βέλτιστης απόφασης.


Ας δούμε λίγο το ζήτημα της Τουρκίας και των εκτός εδάφους της βάσεων και το πώς σχετίζεται μια καλή (κατά την ταπεινή μου άποψη) συμφωνία για την Κύπρο αν βέβαια δε θέλουμε να κάνουμε με το ζόρι νομπελίστα τον κ
ύριο Άιντε (Ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ )

Η Τουρκία έχει βάσεις στο Βόρειο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Κατάρ.
Εύκολα διακρίνει κανείς πως η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει μια τεράστια περιοχή ο οποία εγκλωβίζει ουσιαστικά, τη Σαουδική Αραβία και την Aίγυπτο ενώ καθιστά το Ιράν όμηρό της. Η βάση στο Βόρειο Ιράκ, έχει τα μάτια της στη Συρία και στο Ιράν (βεβαίως προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού μορφώματος). Στη Σομαλία, επηρεάζει την Αίγυπτο και τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας και τη Σαουδική Αραβία. Στο Κατάρ, για να ελέγχει τον Κόλπο.

 Σε όλη αυτήν την περιχοή για την Τουρκία υπάρχουν τα εξής κίνητρα (υλικής βάσης):
  • 1. Μαύρο/καθαρό ρευστό από το Κατάρ και έναν εμίρη που χρειάζεται την Άγκυρα.
  • 2. Πετρέλαιο σε Μοσούλη και Κιρκούκ. 
  • 3. Έλεγχος πόσιμου νερού. 
  • 4.Έλεγχος στενών και σύνδεσης Ερυθράς Θάλασσας με Κόλπο. 
  • 5. Έλεγχος τεράστιου πληθυσμού μέσω Ισλάμ και αποτροπή της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας να αναλάβουν έναν τέτοιον ρόλο. 
Η Κύπρος, είναι η νησιωτική συνέχεια η οποία ολοκληρώνει την 
ανατολική πολιτική της Τουρκίας καθώς βρίσκεται ανάμεσα στην Άιγυπτο και στο Ισραήλ. Με τον έλεγχο της Κύπρου, η Τουρκία εγκλωβίζει το Ισραήλ και την Άιγυπτο και της δίνεται το potential να αποκτήσει μια βάση που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου, της Ιορδανίας και της Συρίας.Με άλλα λόγια, είναι παλαβό τουλάχιστον να πιστεύουμε οτι η θα ''χρυσωθεί" το χάπι της Τουρκίας για την όποια ήττα έχει υποστεί στην ανατολή με παροχές τύπου Κύπρου, προς τη Δύση. Είναι στο ίδιο ακριβώς σχέδιο του peripheral policy της Τουρκίας.

Από την Κύπρο, βέβαια, περνά και ο δρόμος για το Αιγαίο το οποίο κλείνει τελείως τα Δαρδανέλια και με πιθανό έλεγχο της Θράκης αλλά και της ανατολικής Βουλγαρίας, η Τουρκία ελέγχει:
  •  1. Ερυθρά Θάλασσα, 
  • 2. Εύφορη Ημισέληνο 
  • 3. Ανατολική Μεσόγειο και 
  • 4. Κόλπο. 

Είναι μαξιμαλιστικό, όμως έτσι τίθενται τα σχέδια.
Προετοιμάζεσαι για το χειρότερο και ελπίζεις για το καλύτερο.
thumbnail
About The Author

0 comments