Συμπεράσματα από τις βουλευτικές γαλλικές εκλογές

Οι γάλλοι ψηφοφόροι, την Κυριακή, έδωσαν στον νέο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εφαρμόσει την εκλογική του πλατφόρμα.

Το La République En Marche, το κόμμα του Μακρόν που δημιουργήθηκε πέρυσι, έλαβε το 32,32 τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό το θέτει σε καλό δρόμο για να αποκτήσει μια μεγάλη πλειοψηφία των εδρών μετά τον δεύτερο γύρο, στις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων το βράδυ της Κυριακής, το κόμμα θα μπορούσε να λάβει μεταξύ 400 και 440 εδρών στην Κάτω Βουλή των 544 εδρών. Η κύρια αντιπολίτευση θα είναι οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, που θα αποκτήσουν περίπου 100 έδρες.

Ιδού τα βασικότερα συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών:

1. Εκλογές χωρίς ενθουσιασμό


Οι εκλογές έδειξαν τη χαμηλότερη προσέλευση στην ιστορία των σύγχρονων γαλλικών θεσμών, με λιγότερους από τους μισούς εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες. Υπήρχε μια υπενθύμιση ότι - όπως υπογράμμισαν μερικοί από τους αντιπάλους του - ο ίδιος ο Μακρόν δεν εξελέγη σε ένα κύμα απεριόριστου ενθουσιασμού, αλλά ήταν κυρίως ο μόνος προεδρικός υποψήφιος που θα μπορούσε να νικήσει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν ότι το κόμμα του Μακρόν θα πάρει μια συνολική πλειοψηφία ίσως αποθάρρυναν τους ψηφοφόρους του. Οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων ενδέχεται να παραιτήθηκαν από αυτό που έμοιαζε με βέβαιη ήττα. Και οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τα λαϊκίστικα κόμματα στις προεδρικές εκλογές, ίσως να προτίμησαν να μείνουν μακριά την Κυριακή. Αυτές είναι οι πιθανές εξηγήσεις για την εκπληκτικά χαμηλή προσέλευση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τρεις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, όπου η μέση προσέλευση ήταν 61%.

Μια τέτοια τεράστια πλειοψηφία θα επιτρέψει στον Μακρόν να προωθήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ξεκινώντας από μια σημαντική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας αυτό το καλοκαίρι. Δεν θα πρέπει να εξαρτάται από συμμάχους όπως το μικρό κεντρικό κόμμα του υπουργού Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού ή τους βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων που τον υποστηρίζουν ήδη ή σχεδιάζουν να αυτομολήσουν.

Αλλά η χαμηλή προσέλευση είναι επίσης ένας τρόπος για να εκφράσουν τα ακραία κόμματα την αντίθεσή τους στην ατζέντα του Μακρόν εκτός κοινοβουλίου. "Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα" για τα σχέδια του Μακρόν, δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο ακροαριστερός ηγέτης που έλαβε σχεδόν το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο. Ο πρώτος γύρος έδωσε τη γεύση της μαζικής αναθεώρησης της πολιτικής γραμμής της Γαλλίας που θα επιφέρουν αυτές οι εκλογές. Στις εκλογές της Κυριακής, νέα και άγνωστα πρόσωπα αντικατέστησαν προσωπικότητες που έχουν καταλάβει τον πολιτικό χώρο για τόσο πολύ καιρό, που οι θέσεις τους φαινόταν ακλόνητες.

2. "Κηδεία" του δικομματισμού


Οι εκλογές επιβεβαιώνουν ότι οι φήμες για το θάνατο των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας δεν ήταν υπερβολικές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση τα τελευταία πέντε χρόνια, κλονίστηκε όπως αναμενόταν, ωστόσο, με περίπου 10% των ψήφων, τα πήγε κάπως καλύτερα από τον προεδρικό του υποψήφιο Μπενουά Αμόν, ο οποίος κατάφερε να πάρει μόνο 6% τον Απρίλιο.

Κάποιοι που μόλις πριν από δύο μήνες βρίσκονταν στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Φρανσουά Ολάντ δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο - όπως ο Ματίας Φεκλ, πρώην υπουργός Εμπορίου που θεωρούν ορισμένοι ως το μελλοντικό "αστέρι" των σοσιαλιστών, η Ορελί Φιλιπετί, κάποτε υπουργός Πολιτισμού του Ολάντ, και ο Ζαν-Ζακ Ιρβουά, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Τιμωρήθηκαν τόσο οι μεταρρυθμιστές σοσιαλιστές που στήριξαν την καθυστερημένη στροφή του Ολάντ στις πολιτικές της ελεύθερης αγοράς όσο και οι αριστεροί που του αντιτάχθηκαν. Ο ηγέτης του κόμματος Ζαν- Κριστόφ Καμπαντελί απορρίφθηκε αδιακρίτως στην περιοχή του Παρισιού που κατείχε για 20 χρόνια. Ο αντίπαλός του, ο 34χρονος υπουργός ψηφιακής οικονομίας του Μακρόν Μουνίρ Μαχτζουμπί, είναι πλέον το φαβορί για να κερδίσει την έδρα του την επόμενη Κυριακή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι περιθωριακοί σύμμαχοί του πήραν συνολικά λιγότερες ψήφους (περίπου 13%) από τους ακροαριστερούς υποψηφίους οι οποίοι συνολικά συγκέντρωσαν το 14%. Εντούτοις, τα προβλήματα των σοσιαλιστών μόλις αρχίζουν: είναι πλέον ένα κόμμα με ελάχιστους πιθανούς ηγέτες και χωρίς καμία πλατφόρμα.

Η κατάσταση είναι αριθμητικά καλύτερη για τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θα έχουν περίπου πέντε φορές περισσότερους βουλευτές από τους Σοσιαλιστές. Όμως, το συντηρητικό κόμμα κατευθύνεται προς μια διάσπαση μεταξύ των σκληρών δεξιών και των κεντροδεξιών - με τους τελευταίους να έλκονται ανοιχτά από μια συμμαχία με τον Μακρόν.
3. Η "μαυρίλα" του Εθνικού Μετώπου


Όποια και αν ήταν η δυναμική που έφερε η Μαρίν Λεπέν στον τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο, έχει πλέον χαθεί. Το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό Εθνικό Μέτωπο δέχθηκε βαρύ πλήγμα και σε μια νύχτα είδε την υποστήριξή του να πέφτει περισσότερο από 4 εκατομμύρια ψήφους σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές.

Η Λεπέν σκόπευε να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική "ομάδα" που θα παρείχε εξουσία στο κόμμα της και οικονομικές ανταμοιβές. Ακόμη και αυτό το "βραβείο" παρηγοριάς φαίνεται τώρα μακρινό, με κάποιες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να μην πάρει το όριο των 15 εδρών. Το θετικό για την Λεπέν είναι ότι προσωπικά φαίνεται να γλίτωσε τη "σφαγή", έχοντας κερδίσει περισσότερο από το 45% των ψήφων στην περιφέρειά της στη βόρεια Γαλλία. Πλέον, είναι τώρα σε πορεία να κερδίσει μια θέση στο γαλλικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Αυτό θα της παρείχε μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση στον Μακρόν - μια πλατφόρμα που θα βρίσκεται στη Γαλλία και όχι στις Βρυξέλλες, όπου είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μπορεί όμως να αισθάνεται μοναξιά εκεί, καθώς μερικοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους της θα αγωνιστούν σκληρά για να φτάσουν στο κοινοβούλιο. Ο διοργανωτής της εκστρατείας Ζαν-Λικ Λακαπέλ δεν εκλέχθηκε την Κυριακή, ενώ ο Αντιπρόεδρος Φλοριάν Φλιπό κατέχει μόνο ένα στενό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του στο En Marche στην ανατολική Γαλλία. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα ξεκαθάρισμα στο Μέτωπο. Αλλά αν επιβεβαιωθεί η τάση της Κυριακής, ξεκινώντας από την επόμενη Δευτέρα, το κόμμα θα βυθιστεί πρώτα σε μια κρίση σχετικά με την πολιτική γραμμή του και τις επιλογές της ηγεσίας.
politico.eu


antinews.gr ==========================================
thumbnail
About The Author

0 comments