Απόλυτη πλειοψηφία με «νικήτρια» την αποχή

Συντάκτης:
 
efsyn.gr
Το νέο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 έδρες σε σύνολο 566, εξαιρουμένων των 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Μακρόν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί, αν και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής που έφτασε το 56,83%.
Το la Republique en Marche (REM) μαζί με τους συμμάχους του, του MoDem, συγκέντρωσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών 341 έδρες στο κοινοβούλιο, πολύ περισσότερες από τις 289 που χρειάζονταν για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία.
«Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια πολιτική ανανέωση», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος «εντός της ημέρας» θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι κεντρώοι σύμμαχοί τους UDI συγκέντρωσαν 135 έδρες, σημειώνοντας καλύτερο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα συγκεντρώνοντας 43 έδρες έναντι των 284 που είχαν μέχρι τώρα.
«Η ήττα της αριστεράς είναι αδιαμφισβήτητη, η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος αμετάκλητη», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Η Ανυπόκτακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει 15 έδρες και ο εκλογικός του σύμμαχος, το Κομμουνιστικό Κόμμα 11 έδρες, σε μια καλύτερη από την προβλεπόμενη επίδοση. Ο Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη στη Μασσαλία ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα χωρίς τους βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Ο λαός μας ξεκίνησε ένα είδος γενικής, πολιτικής απεργίας», σχολίασε ο ίδιος.
Η άκρα δεξιά του Εθνικού Μετώπου κέρδισε οκτώ έδρες, έναντι των δύο που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν κατάφερε να εισέλθει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όμως το κόμμα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα καθώς γι' αυτό χρειάζονται 15 έδρες.
223 γυναίκες εισέρχονται στη Βουλή, έναντι των 155 το 2012, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
thumbnail
About The Author

0 comments