Όλα δείχνουν την συνέχεια μας το έθιμο του Κλήδονα




Γράφει η Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός-Δρ.Βαλκανικού Πολιτισμού



Το έθιμο του Κλήδονα. Την παραμονή του Αη Γιάννη, 23 Ιουνίου, οι ανύπανδρες  κοπέλες    μαζεύονται  σ ένα  σπίτι και αναθέτουν σε μια απ αυτές να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το αμίλητο νερό. Όταν η κοπέλα φέρει το νερό στο σπίτι, χωρίς να μιλήσει, το βάζουν σ ένα δοχείο, κάθε μια βάζει ένα αντικείμενο μέσα, το δένουν και το τοποθετούν σε ανοιχτό χώρο όλη τη νύχτα. Λέγεται ότι το βράδυ οι κοπέλες θα δουν στον ύπνο τους τον μελλοντικό τους σύζυγο. Ανήμερα του Αη Γιάννη, πριν βγει ο ήλιος η κοπέλα στην οποία είχε ανατεθεί να φέρει το νερό από το πηγάδι, φέρνει το δοχείο στο σπίτι, βγάζει τα αντικείμενα που είχαν  βάλει οι άλλες κοπέλες, και μια άλλη που έχει ταλέντο λέει τυχαίες μαντινάδες  χωρίς να  ξέρει σε ποιον ανήκουν τα αντικείμενα που βγήκαν. Η μαντινάδα που αφορά το κάθε αντικείμενο θεωρείται ότι  προμηνύει το μέλλον κάθε κοπέλας. Αφού βγουν όλα τα  αντικείμενα ή ριζικάρια από το δοχείο, αυτή που μετέφερε το νερό το χύνει σταυρωτά σένα πηγάδι και το σκεπάζει μ ένα κόκκινο πανί. Στο πηγάδι οι κοπέλες ρίχνουν τα ριζικάρια τους και εκεί όσοι παρευρίσκονται βλέπουν υπερφυσικά φαινόμενα.

Η λέξη ‘’κληδών’’ συναντάται στον Όμηρο και σημαίνει προφητεία. Ο Παυσανίας στα Βοιωτικά μιλάει για τον ναό του Απόλλωνα Σποδίου όπου υπάρχει μαντική υπό κληδόνων.

Το έθιμο υπήρχε και στα βυζαντινά χρόνια όπου την παραμονή  του Αγίου Ιωάννη οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν σ ένα σπίτι όπου δινόταν ένα δείπνο που έμοιαζε  με γαμήλιο. Ο κάθε παρευρισκόμενος  έριχνε ένα αντικείμενο σ ένα δοχείο με νερό απ όπου το ανέσυρε μια κοπέλα ντυμένη νύφη, τυχαία με τη μορφή κλήρου, δίνοντας απαντήσεις  για το μέλλον, όπως γράφει ο Φώτης Κουκουλές.

Το αμίλητο νερό στη χριστιανική θρησκευτική παράδοση σχετίζεται με την αλαλία του πατέρα του Ιωάννη του Πρόδρομου. Η Παράδοση μας ,τα ήθη και τα έθιμα μας, δείχνουν την ενότητα μας σαν έθνος και τη συνέχεια μας, γι αυτό είναι σημαντικό  να τα γνωρίζουμε. Μόνο γνωρίζοντας το παρελθόν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Κλαδιά χωρίς ρίζα δεν υπάρχει πιθανότητα να αντέξουν το σφυροκόπημα του ανέμου.
thumbnail
About The Author

0 comments