Πώς οι νέοι ψηφοφόροι ανέτρεψαν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Μπορεί να φταίνε οι δημόσιες εμφανίσεις του με σταρ ή οι προεκλογικές του εμφανίσεις σε καφέ των χίπστερ, ή ακόμα και οι κωμικοί που ήταν δίπλα στις συγκεντρώσεις του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν πάντως έγινε ο υποψήφιος επιλογής των νέων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ιστορικά η προσέλευση των νέων είναι πολύ χαμηλότερη από τις παλαιότερες γενιές, αλλά φέτος φαίνεται ότι η ψήφος τους ήταν σημαντική. Η προσέλευση των ψηφοφόρων 18 έως 24 ετών την Πέμπτη ήταν 66,4%, σύμφωνα με το Sky News, έναντι 43% στις γενικές εκλογές του 2015. 246.487 νέοι είχαν εγγραφεί στους καταλόγους για να ψηφίσουν πριν κλείσουν, στις 22 Μαΐου. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 137.400 που εγγράφηκαν την τελευταία ημέρα για τις εκλογές του 2015 και σημαίνει ότι 1,05 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 18-24 ετών είχαν εγγραφεί από τότε που η Τερέζα Μέι ζήτησε εκλογές στις 18 Απριλίου.
Επιρροή από διασημότητες;

Υπήρξαν πολλοί διάσημοι που απηύθυναν εκκλήσεις στους νέους για να ψηφίσουν στα social media. Η σταρ της ποπ Ελι Γκούλντινγκ ζήτησε από τους οπαδούς της να ψηφίσουν, ανεβάζοντας μια αποκαλυπτική φωτογραφία της. Η τραγουδίστρια Λίλι Άλεν, το μοντέλο Αλέξα Τσανγκ και ο κωμικός Ρίκι Ζερβέ κάλεσαν επίσης τους νέους να πάνε στις κάλπες και να στηρίξουν τους Εργατικούς.

Ο 33χρονος ράπερ Professor Green ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως έγραψε σε ένα μήνυμα στο Instagram: "Θα ψηφίσω Εργατικούς για το καλό σας, για το καλό μου, για το καλό μας", προσθέτοντας αργότερα: "Χρειαζόμαστε αλλαγή , χρειαζόμαστε τον Κόρμπιν".

Σε μια κίνηση ειδικά σχεδιασμένη για να παροτρύνει τους νέους να ψηφίσουν, ο Κόρμπιν συνεργάστηκε με το αστέρι της γκράιμ JME. Επέτρεψε στον ράπερ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Τζέιμι Αντνούγκα, να αναλάβει το Snapchat του για να ξεσηκώσει τους οπαδούς τους και να τους παροτρύνει να εγγραφούν πριν λήξει η προθεσμία. Οι δυο τους πέρασαν μαζί ένα βράδυ, συζητώντας τους λόγους για τους οποίους οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν από ό,τι οι μεγαλύτεροι.

Οι περισσότεροι νέοι ψηφοφόροι υποστηρίζουν τους Εργατικούς


Σύμφωνα με τον YouGov, κάθε δέκα χρόνια που μεγαλώνει ένα άτομο, η πιθανότητα να ψηφίσει Συντηρητικούς αυξάνεται κατά 8 μονάδες και η πιθανότητα να ψηφίσει Εργατικούς μειώνεται κατά 6 μονάδες. Μια δημοσκόπηση σε 1.000 μαθητές που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα είχαν μεγάλη υποστήριξη στους νέους αυτούς ψηφοφόρους. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Εργατικούς, σε σύγκριση με μόνο ένας στους έξι (18%), οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Συντηρητικούς.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης και το YouthSight, έδειξε ότι τα σπουδαιότερα ζητήματα για τους φοιτητές είναι η ΕΕ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ λίγοι δίνουν υψηλή προτεραιότητα στο προσωπικό χρέος ή την άμυνα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι ήταν κάποτε το πιο δημοφιλές κόμμα των φοιτητών, είχαν 12% στήριξη, ενώ οι Πράσινοι είχαν έξι τοις εκατό, το SNP 3% και το UKIP 2%. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι φοιτητές δεν έχουν συγχωρήσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες που δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους για τα δίδακτρα.
telegraph.co.uk

antinews.gr 
==========================================

thumbnail
About The Author

0 comments