Ποιος πολεμάει ποιον δυτικά του Ευφράτη;

Συντάκτης: 
Νέα ανάφλεξη στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις προκάλεσε η κατάρριψη ενός συριακού κυβερνητικού αεροσκάφους «Σουχόι-22» από ένα αμερικανικό F-18, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος» δυτικά του Ευφράτη, κοντά στη Ράκα.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης, που φυσικά δεν είναι άσχετη με την ταχύτερη του αναμενομένου κατάρρευση των ισλαμιστών και τη διεκδίκηση ενός μεγάλου τμήματος της βόρειας Συρίας από δύο βασικούς «παίχτες» της σύρραξης - τους Κούρδους από τη μια, και τα κυβερνητικά στρατεύματα του Ασαντ από την άλλη.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το παλαιού τύπου συριακό αεροσκάφος καταρρίφθηκε διότι βομβάρδισε αντάρτες της κουρδο-αραβικής συμμαχίας SDF, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, νοτιοδυτικά της Ράκας: όμως η ενέργεια αυτή, όπως ήταν φυσικό, εξόργισε τη Δαμασκό αλλά και την προστάτιδα δύναμη του καθεστώτος Ασαντ, τη Ρωσία, που με μια απειλητική ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης της ξεκαθάρισε πως από εδώ και πέρα όχι μόνο θα «κλειδώνει» στα ραντάρ της όλα τα αμερικανικά και συμμαχικά τους αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, που θα περνούν δυτικά του Ευφράτη, αλλά και θα τα «αντιμετωπίζει ως εχθρικούς στόχους»...
Ταυτόχρονα, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε πως σταματά την επιτελική στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον «συντονισμό» στα χτυπήματα κατά του ISIS, που αποσκοπούσε ακριβώς στην αποφυγή τέτοιων «θερμών επεισοδίων».
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Αμύνης, οι ΗΠΑ δεν επιδίωξαν να επικοινωνήσουν με τη Ρωσία, μέσω του υπάρχοντος διαύλου επικοινωνίας μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον του συριακού «Su-22».
Οι Ρώσοι απαίτησαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο να παράσχει εξηγήσεις για τους πραγματικούς λόγους της κατάρριψης - αμφισβητώντας στην πράξη την επίσημη αμερικανική εκδοχή, καθώς οι Σύροι επιμένουν ότι το αεροσκάφος τους βομβάρδιζε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού κράτους».
Μάλιστα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε χθες ότι με την επίθεση κατά του συριακού αεροσκάφους, οι Αμερικανοί «ουσιαστικά βοηθούν τους τρομοκράτες που πολεμούν οι ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντάς την «επιθετική πράξη», και προειδοποίησε την Ουάσινγκτον «να σταματήσει να στοχοποιεί τα κυβερνητικά στρατεύματα», να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες στη χώρα.
Aπό τη μεριά τους, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές των SDF κατηγόρησαν χθες την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι πράγματι βομβάρδισε θέσεις τους νοτιοδυτικά της Ράκας τις τελευταίες ημέρες και απείλησε με αντίποινα αν συνεχιστούν οι επιθέσεις. «Οι καθεστωτικές δυνάμεις...εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με αεροπλάνα, πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός των SDF, Ταλάλ Σέλο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Κούρδοι και Αραβες μαχητές κατέλαβαν χθες άλλη μία συνοικία της Ράκας και προωθούνται ταχύτατα προς το κέντρο της, καθώς η μάχη για την ανακατάληψη της άτυπης πρωτεύουσας των ισλαμιστών προχωρά πολύ ταχύτερα του αναμενομένου: όπως σωστά αναφέρει το Associated Press σε χθεσινή του ανταπόκριση από τη φλεγόμενη περιοχή, «οι εξελίξεις ενισχύουν τις ήδη αυξημένες περιφερειακές εντάσεις και αντανακλούν την κλιμακούμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στους βασικούς παίκτες του συριακού εμφυλίου πολέμου».
Να σημειωθεί εδώ ότι η συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Συρίας, δυτικά του Ευφράτη, ελεγχόταν μέχρι πρόσφατα από το ISIS, αλλά εσχάτως καταλήφθηκε εν μέρει από τα κυβερνητικά στρατεύματα, με τους Κούρδους και Αραβες αντάρτες των SDF να προσπαθούν να αποσπάσουν κάποια στρατηγικά τμήματά του.
Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους τρεις μήνες οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει εδάφη συνολικής έκτασης περίπου 25.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ των οποίων και μεγάλο μέρος της παλιάς μεθορίου με το Ιράκ.
Την ήδη εκρηκτική αυτή κατάσταση περιπλέκει η προχθεσινή εμπλοκή (και) του Ιράν, που βομβάρδισε με βαλλιστικούς πυραύλους θέσεις των ισλαμιστών γύρω από την ελεγχόμενη από τη συριακή κυβέρνηση αλλά πολιορκημένη από τους ισλαμιστές πόλη Ντέιρ ελ-Ζουρ.
Υποτίθεται πως η πυραυλική επίθεση έγινε σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τεχεράνη, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μήνυμα επίδειξης δύναμης προς τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, εν όψει της συνολικής κλιμάκωσης της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή...

efsyn.gr
thumbnail
About The Author

0 comments