Ο Πάπας και ο πόλεμος κατά της «Απληστίας»

Συντάκτης: 
Είναι μία από τις τόσες αθέατες πλευρές του Βατικανού, εκείνη σίγουρα που προκαλεί μεγαλύτερη αίσθηση και αφήνει όλους άναυδους.
Δυο βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν στην Ιταλία και στην υπόλοιπη μισή υφήλιο, το Via Crucis («Ο δρόμος του Σταυρού») του Τζανλουίτζι Νούτσι και το Avarizia («Απληστία») του δημοσιογράφου, επίσης, Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, παρουσιάζουν την ανομολόγητη πραγματικότητα του παπικού κρατιδίου.
Οι αποκαλύψεις δεν επικεντρώνονται στην πνευματική πτυχή, αλλά στα άκρως υλικά συμφέροντα.
Ο Νούτσι γράφει, μεταξύ των άλλων, ότι σε απόρρητη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2013, ο ποντίφικας φέρεται να είπε σε δεκάδες καρδινάλιους ότι «οι δαπάνες του Βατικανού είναι εκτός ελέγχου» ενώ, παράλληλα, διερωτήθηκε με νόημα: «Αν δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί τα χρήματα -τα οποία είναι υλικό αγαθό που βλέπουμε όλοι μας- πώς μπορεί να γνωρίζει τις ψυχές των πιστών;».
Το 2014, διηγείται πάντα ο Νούτσι, παραβιάστηκαν μέσα στο Βατικανό οι θυρίδες ασφαλείας με καυτά ντοκουμέντα, τα οποία είχε συλλέξει η ειδική επιτροπή οικονομικής διαφάνειας που συγκρότησε ο ίδιος ο ποντίφικας.
Οπως αποκαλύπτουν δε οι δυο δημοσιογράφοι, ο πρώην πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε, σύμφωνα με μαρτυρίες, προχώρησε σε ανακαίνιση του σπιτιού του μέσα στο Βατικανό (γύρω στα τριακόσια πενήντα τετραγωνικά μέτρα), ξοδεύοντας περί τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα, όμως, με τον Εμιλιάνο Φιτιπάλντι, τα έξοδα αυτά δεν τα πλήρωσε ο επιφανής καρδινάλιος, αλλά το ίδρυμα Bambin Gesù, το οποίο δημιουργήθηκε στην Αιώνια Πόλη για να θεραπεύει μικρά παιδιά.
Ο Μπερτόνε απαντά, βέβαια, ότι κατέβαλε το σχετικό ποσόν και ο ίδιος. Θα έπρεπε να πιστέψουμε, δηλαδή, ότι οι εργολάβοι διπλοπληρώθηκαν…
Και σε ό,τι αφορά, πάντα, το κεφάλαιο «ακίνητα», ο Τζανλουίτζι Νούτσι, μιλώντας σε εκπομπή του ιδιωτικού καναλιού La 7, πρόσθεσε πως η Αγία Εδρα συνεχίζει να διαθέτει δωρεάν διαμερίσματα στην Ρώμη μέσης έκτασης τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων σε πολλούς γνωστούς καρδινάλιους, μεταξύ των οποίων οι Σάντρι και Ουελέ, από τα ισχυρά ονόματα στο τελευταίο Κονκλάβιο.
Μια εικόνα που διαφέρει σημαντικά από εκείνη της ιεραποστολικής, απλής Εκκλησίας που έχει στον νου του ο Πάπας Χόρxε Μπεργκόλιο.
Στην απόρρητη συνάντηση με τους καρδινάλιους, ο ποντίφικας, μας λένε οι δυο συγγραφείς, έφτασε να αποκαλύψει ότι στενός του συνεργάτης, στην Αργεντινή, τον είχε πληροφορήσει ότι το 60% των επενδύσεων της Καθολικής Εκκλησίας στη λατινοαμερικανική αυτή χώρα κατέληγαν σε βιομηχανίες όπλων.

Υπερτιμολογήσεις

Μια σχεδόν ασύλληπτη διαχείριση των χρημάτων, από τα υψηλότερα επίπεδα μέχρι τα πιο απλά καθημερινά θέματα: «αν δεν μας παρουσιάζουν πρόβλεψη εξόδων για κάθε έργο και ανακαίνιση, εμείς δεν θα πρέπει να πληρώνουμε», λέει πάντα ο Φραγκίσκος, στους υψηλόβαθμους κληρικούς και συνεργάτες του.
Δεν μπορούσε να κατανοήσει, προφανώς, πως είναι δυνατόν για το ίδιο έργο συντήρησης ή ανακαίνισης, το Βατικανό να πληρώνει ποσά μέχρι και πενταπλάσια σε σύγκριση με τις τιμές που ισχύουν στην Ιταλία.
Δεν εκπλήσσει, τελικά, ούτε και το ότι από τον «Οβολό του Αγίου Πέτρου» (τις προσφορές των πιστών όλου του κόσμου που φτάνουν στο Βατικανό προς στήριξη των φτωχών), μόνον το 20%, σύμφωνα με τον Νούτσι, καταλήγει πράγματι σε αγαθοεργίες.
Το υπόλοιπο 20% «αποταμιεύεται» διαρκώς από την Αγία Εδρα και το 60% χρησιμοποιείται για να μειωθούν τα χρέη των διαφόρων «υπουργείων» του παπικού κρατιδίου.
Πέρα από την έκπληξη και την αγανάκτηση προκύπτουν και πολυάριθμα ερωτήματα. Πρώτα από όλα, τώρα προσπαθούν όλοι να καταλάβουν αν οι αποκαλύψεις αυτές συνδέονται με τις πρόσφατες συλλήψεις του υψηλόβαθμού Iσπανού κληρικού Λούθιο Ανχελ Βαλέθιο Μπάλντα, και της βοηθού του, Φραντσέσκα Ιμακολάτα Τσαουκί.
Επρεπε να ασχοληθούν με την εξυγίανση οικονομικών υποθέσεων στο Βατικανό, να επιβάλουν τη διαφάνεια εκείνη που ζητά συνεχώς, με έμφαση, ο Φραγκίσκος.
Σύμφωνα, όμως, με μεγάλο μέρος του ιταλικού Τύπου, δεν αποκλείεται να παρέδωσαν απόρρητα ντοκουμέντα στους δημοσιογράφους για να βλάψουν τον πάπα. Κάτι που οι ίδιοι, βέβαια, διαψεύδουν.
Και το δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι ακριβώς αυτό: η όλη «υπόθεση διαφθορά» στο Βατικανό ενισχύει ή αποδυναμώνει τον Αργεντινό ποντίφικα;
Ο ίδιος, φυσικά, δεν προχώρησε σε καμία επίσημη δήλωση και ο υπεύθυνος Τύπου του Βατικανού περιορίστηκε στο να δηλώσει, τυπικά, ότι «είναι απόλυτα νηφάλιος».
Μπορεί κανείς να διαπιστώσει, όμως, ότι συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη μια ισχυρότατη, υπόγεια σύγκρουση εντός των τειχών της Αγίας Εδρας.
Οι πρωταγωνιστές της είναι από τη μία εκείνοι που θέλουν να μείνουν όλα ως έχουν, να μην περιοριστούν τα προνόμια των ισχυρών, και από την άλλη ο Φραγκίσκος, ο οποίος πιστεύει στην «Εκκλησία των φτωχών».
Το όλο αυτό σκηνικό, άλλωστε, πρέπει να συνέβαλε σημαντικά και στην παραίτηση του πάπα Βενέδικτου, πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Θα πρέπει να δούμε, τώρα, αν ο διάδοχός του, ο Μάριο Χόργκε Μπεργκόλιο θα αντέξει στις πιέσεις, στις τρικλοποδιές και σε ανίερους πολέμους, ώστε να καταφέρει να επιβάλει, όντως, νομιμότητα και διαφάνεια σε όλο το Βατικανό και σε πολλούς πανίσχυρους εκπροσώπους του.

efsyn.gr
thumbnail
About The Author

0 comments