Γερμανικά προεκλογικά παιχνίδια στις πλάτες της Ελλάδας

Συντάκτης: 
efsyn.gr
Η συνεδρίαση του Eurogroup έφερε συμφωνία, όλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι και οι πολιτικοί μπορούν να επιστρέψουν «απελευθερωμένοι» στα εσωτερικά τους μέτωπα. Στη Γερμανία, όμως, έχουν εκλογές, συνεπώς Σόιμπλε και SPD δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα προεκλογικά τους παιχνίδια.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Deutche Welle, φρόντισε να αυτοαποθεωθεί δηλώνοντας ότι η σκληρότητά του έχει αποτελέσματα και κακώς τον κατηγορούν για τη στάση του. Έδωσε στον εαυτό του τα εύσημα και για το πρόσθετο πρόγραμμα για την ανάπτυξη.
Φρόντισε, ακόμη, να παινευτεί ότι η απόφαση είναι τέτοια που δεν χρειάζεται να τεθεί ενώπιον της γερμανικής Βουλής καθώς δεν υπάρχει κάποια θεμελιώδης αλλαγή του προγράμματος, ενώ, όπως δήλωσε, «η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρειαστεί καν το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πακέτο βοήθειας». Φυσικά η οποιαδήποτε συζήτηση της απόφασης στην Μπούντεσταγκ θα έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο τον κ. Σόιμπλε όσο και την Άνγκελα Μέρκελ.
Το ερώτημα εάν οι αποφάσεις συνιστούν ουσιαστική αλλαγή ή όχι καλείται να απαντήσει σήμερα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.
Στον αντίποδα, όμως, από τη στιγμή που η προεκλογική καμπάνια έχει πάρει «φωτιά», κορυφαίος βουλευτής του SPD καλεί τον Β. Σόιμπλε να φέρει το ζήτημα στην Ολομέλεια.
Ο Γιοχάνες Κάρς δηλώνει στο Reuters ότι «δεν πιστεύω πως πρέπει να συζητήσει το θέμα μόνο η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ. Η Ολομέλεια θα πρέπει να το κάνει αυτό».
Στόχος του SPD, φυσικά, είναι να τεθεί προς ψήφιση η απόφαση του Eurogroup ώστε να εκτεθούν οι Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα μάτια του γερμανικού λαού από τυχόν διαρροές.
Δεν είναι όλοι οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών υπέρ της βοήθειας προς την Ελλάδα και σημειώνεται ότι το τρίτο μνημόνιο το καταψήφισαν 63 βουλευτές του κόμματος της καγκελαρίου.

thumbnail
About The Author

0 comments