Σόιμπλε: Ευπρόσδεκτη η αλλαγή στάσης της Βρετανίας σχετικά με το Brexit

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η ΕΕ θα καλωσορίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν ότι δεν θέλουν πλέον να εγκαταλείψουν το μπλοκ. Στις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του σχετικά με το θέμα μετά τις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι "η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις δικές της αποφάσεις". Είπε επίσης ότι είχε συζητήσει το αποτέλεσμα-έκπληξη των εκλογών με τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ την επομένη των εκλογών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "πρέπει να τους αφήσουμε μερικές μέρες" για να αποφασίσουν την πορεία τους.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να αναστρέψει την απόφασή της να εγκαταλείψει την ΕΕ, δήλωσε ότι "δεν θα ήταν χρήσιμο" να υποθέτουμε εάν αυτό θα συμβεί ή όχι. "Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παραμείνουμε στο Brexit", δήλωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη κατά τη διάρκεια της Ημέρας Γερμανίας της G-20 του Bloomberg. "Αποδεχθήκαμε την απόφαση ως θέμα σεβασμού. Αλλά αν θέλουν να αλλάξουν την απόφασή τους, βέβαια θα βρουν ανοιχτές πόρτες". Ενώ δήλωσε ότι σκέφτηκε πως "δεν είναι πολύ πιθανό" το Ηνωμένο Βασίλειο να αναιρέσει την απόφαση του δημοψηφίσματος του περασμένου έτους, ανέφερε τη φιλοευρωπαϊκή έκρηξη στη Γαλλία και το γεγονός ότι η νεολαία στη Βρετανία ψήφισε το Εργατικό Κόμμα, ως αποδείξεις ότι η ΕΕ έχει μέλλον.

Η ανατροπή του Brexit δεν είναι μέχρι στιγμής στην ατζέντα της Βρετανίας, αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών της προηγούμενης εβδομάδας έχουν προκαλέσει εικασίες ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να μετριάσει την προσέγγισή της να εγκαταλείψει την ΕΕ. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία της μετά την εκστρατεία για μια ισχυρότερη εντολή για "σκληρό" Brexit, οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές ζήτησαν μια επανεξέταση και οι υποστηρικτές μιας ξεκάθαρης απόσυρσης από το μπλοκ, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, προειδοποίησαν ενάντια σε οποιαδήποτε υποχώρηση.

Καλούμενος να απαντήσει στη δήλωση του Σόιμπλε, ο εκπρόσωπος της Μέι, Τζέιμς Σλακ, δήλωσε τηλεφωνικά ότι "ο βρετανικός λαός ψήφισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα παραδώσουμε αυτή τη βούληση". Ένα χρόνο μετά από την ψήφο της Βρετανίας με 52-48 υπέρ του Brexit, αυξάνεται η πίεση στη Μέι να κάνει περισσότερα για να συμβιβάσει τα αντίπαλα στρατόπεδα. Οι συνομιλίες με την ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα αυτό το μήνα, ενώ ο κύριος διαπραγματευτής του μπλοκ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Βρετανία ρισκάρει να φύγει χωρίς συμφωνία εάν η κυβέρνηση της Μέι "σπαταλήσει" περισσότερο χρόνο.

Ο Σόιμπλε, ως ο μακροβιότερος υπουργός της Γερμανίας και ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Ευρώπης, είναι βετεράνος σε πολλαπλές διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου, όπως η αποστολή του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ στις συνομιλίες για την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. Ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι για να ενισχύσει την εκστρατεία εναντίον του Brexit στο πλευρό του τότε καγκελάριου Τζορτζ Όσμπορν.

Από τις συνομιλίες του με τον Χάμοντ, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο "σκέφτονται" τις συνέπειες των νεαρών ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν με κριτήριο τη "μεγαλύτερη απόσταση από το Brexit, και όχι τον ενθουσιασμό με το Εργατικό Κόμμα". Πρόσθεσε ότι βλέπει και κοινά σημεία με την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία. "Υπάρχει μια νέα ευκαιρία να προχωρήσει η Ευρώπη", ανέφερε. "Ο Φίλιπ Χάμοντ και εγώ συμφωνήσαμε από την πρώτη μέρα ότι το Brexit είναι μια απόφαση που πρέπει να δεχτούμε από τους Βρετανούς ψηφοφόρους", είπε. "Αλλά θα ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανές ζημίες και θα μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος".

bloomberg.com
thumbnail
About The Author

0 comments