Το χρέος-ρεκόρ των ΗΠΑ χειροτερεύει -το ρίσκο για μια κρίση μεγαλώνει

Του Russell Flannery

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν χτες τις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, ανακοινώνοντας ότι περιμένουν επιδείνωση των επιπέδων χρέους από την επόμενη δεκαετία. Τα αυξανόμενα επίπεδα των ήδη τεράστιων ομοσπονδιακών χρεών επιβαρύνουν ακόμη και τους νέους Αμερικανούς πολίτες που καλούνται να το αποπληρώσουν και θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού με την Κίνα και άλλα έθνη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα φτάσει τα 693 δισ. δολ. ή το 3,6% του ΑΕΠ φέτος. Η νέα πρόβλεψη αυξάνει το έλλειμμα κατά 134 δισ. δολ. συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις και είναι η υψηλότερη από το 2012, σύμφωνα με ανάλυση της επιτροπής υπεύθυνου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού (CRFB).

Τα ελλείμματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά την επόμενη δεκαετία και το ονομαστικό χρέος θα φτάσει τα 1,5 τρισ. δολ. το 2027. Το έλλειμμα θα αυξηθεί από 3,6% στο 5,2% ΑΕΠ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος θα αυξηθεί από το υψηλό του κατά την εποχή μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο που ανέρχονταν στο 77% το 2017 στο 91% μέχρι το 2027, σημειώνει η CRFB.

Λέει το CRFB: "Αυτό πρέπει να διορθωθεί αλλιώς η κυβέρνηση κινδυνεύει να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη, να αλλάξει τις προτεραιότητες των δαπανών και τελικά να αυξήσουν την πιθανότητα μιας δημοσιονομικής κρίσης".

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί μια δημοσιονομική κρίση για να αναστραφεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα.



Capital.gr
thumbnail
About The Author

0 comments