Πολυκατεχόμενη και κατατεμαχισμένη

Καθώς οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της κουτσουρεμένης δόσης από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της, Αλέξης Τσίπρας, φόρεσε το αλεπουδιάρικο ύφος του και επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να του δηλώσει ότι με το κλείσιμο κι αυτής της περιπέτειας ανοίγει «φως στο τούνελ».Καθώς, σε ένα χρόνο από τώρα, υπολογίζει ότι θα τεθεί τέλος στη βάσανο των ελληνικών προγραμμάτων λιτότητας, τη στιγμή που ο ίδιος έχει υπογράψει την εκχώρηση του συνόλου της εθνικής περιουσίας στο Υπερταμείο, έχει διαλύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έχει ξεπουλήσει αεροδρόμια και λιμάνια και έχει προνομοθετήσει τη μόνιμη λιτότητα μέχρι το 2060, αυτή που ο ανεκδιήγητοςΖουράρις περιγράφει ως μια μικρή ψιχάλα.
Όταν, όμως, κατακάτσει ο κουρνιαχτός όλων των συμβάντων της τελευταίας επταετίας, των μνημονίων, της ψωροπερήφανης διαπραγμάτευσης και των διαδοχικών εθνικών εξευτελισμών στους οποίους αυτή θα μας υποβάλει, θα ανακαλύψουμε έντρομοι ότι η χώρα στην οποία ζούμε ουδεμία σχέση έχει με εκείνην που αποχαιρέτησε ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, από το Καστελόριζο, τον Απρίλιο του 2010.Οι εγκληματικές πολιτικές των ελληνικών ελίτ, σε συνδυασμό με την υφή και τη φυσιογνωμία των πολιτικών που επιβάλλει ο ευρωπαϊκός οικονομικός ολοκληρωτισμός, έχουν καταφέρει καθοριστικά πλήγματα στο «στρατηγικό βάθος» της χώρας: Η μικρομεσαία κοινωνία και οικονομία παραπαίει, και αυτό που επιτυγχάνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι δυστυχώς η αποδυνάμωση του ίδιου του εθνικού κορμού, αλλά και η σχετικοποίηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία πλέον τείνει να μεταβληθεί σε «ψιλή», τύποις κυριαρχία, την ίδια στιγμή που νέα πολιτικο-κοινωνικά φαινόμενα κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα.Δύο είναι τα σημαντικότερα: Αφ’ ενός, η αποδυνάμωση του διεθνούς εκτοπίσματος της χώρας, που αποτυπώνεται γλαφυρά στο ανέκδοτο των ημερών –όπως το κυκλοφόρησε με τη δηλητηριώδη του χαιρεκακία ο Σόιμπλε– που θέλει τον πρωθυπουργό να ξεροσταλιάζει διαρκώς στο τηλέφωνο, παρακαλώντας ξένους ηγεμόνες για λίγη επιείκεια· αποδυνάμωση που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση ταυτόχρονης διείσδυσης ξένων συμφερόντων στο εσωτερικό της χώρας, η οποία τείνει προοπτικά να καταστεί πολυμετοχικό κονσόρτσιο. Αφ’ ετέρου, η ανάδειξη των κάθε είδους ολιγαρχών σε κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής αλλά και της πολιτισμικής-πνευματικής εξουσίας, όχι πλέον πίσω από τα πολιτικά κόμματα και τις πνευματικές και πολιτικές ελίτ, αλλά μπροστά από αυτές.





Πολυκατεχόμενη
Ως προς τη πολλαπλή διείσδυση των ξένων δυνάμεων και συμφερόντων είναι προφανής και πολυεπίπεδη η αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας.
Η νεο-οθωμανική Τουρκία δεν αποτελεί πλέον μόνο μια επεκτατική και αναθεωρητική δύναμη που πιέζει σε πολλαπλά επίπεδα την Ελλάδα – στην Κύπρο, το Αιγαίο, τα νησιά, τη Θράκη– απειλώντας με ανατροπή ακόμα και της συνθήκης της Λωζάννης, αλλά έχει προσθέσει και νέα μέσα πίεσης στη φαρέτρα της. Μέσω του προσφυγικού, απειλεί με πληθυσμιακή αλλοίωση την ελληνική επικράτεια και την εγκατάσταση μουσουλμανικών πληθυσμών χειραγωγούμενων από την ίδια, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μέσω της οικονομικής της διείσδυσης στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και τα νησιά –εμπόριο, τουρισμός, επενδύσεις–, συγκροτεί λόμπυ φιλοτουρκικών συμφερόντων σε ευαίσθητους τομείς της ελληνικής επικράτειας. Έτσι, στην Καβάλα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, παράλληλα με τη Χίο ή τη Μυτιλήνη, ενισχύεται η φιλοτουρκική συμπεριφορά των τοπικών αρχόντων ώστε να προσελκύσουν τουρίστες και επενδύσεις. Μέσω της χρήσης του Πατριαρχείου και των απειλών σε αυτό, ευνουχίζει, ή προσπαθεί να το κάνει, την αντίθεση της ορθόδοξης Εκκλησίας και τουλάχιστον μέρους των ιεραρχών απέναντι στην επεκτατική πολιτική της. Χαρακτηριστική είναι η μεταβολή των ιεραρχών της Κρήτης σε Τούρκους υπηκόους, ώστε να … αποκτήσει ποίμνιο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως! Δηλαδή, το Πατριαρχείο και η Ελλάδα, αντί να καταγγείλουν την υποχρέωση της εκλογής πατριάρχη από Τούρκους υπηκόους αποκλειστικά, επιλέγουν την τουρκοποίηση των Ελλήνων!
Παράλληλα, βαθαίνει η εξάρτηση σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας από την τουρκική – π.χ., το μεγαλύτερο μέρος του βαμβακιού της χώρας εξάγεται ακατέργαστο προς μεταποίηση στην Τουρκία! Τέλος αλλά όχι ελάχιστο, προχωράει η διείσδυση της Τουρκίας στα ελληνικά ΜΜΕ – αυξάνονται και πάλι οι τουρκικές εκπομπές στα κανάλια ενώ και το περιβόητο Survivor ελέγχεται από Τούρκο επιχειρηματία.
Οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τα μνημόνια, έχουν ήδη «καπαρώσει» τα οικονομικά φιλέτα της χώρας με τη μεγαλύτερη αξία. Αεροδρόμια, λιμάνια (στη Θεσσαλονίκη), τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ), διαχείριση σκουπιδιών και πολύ σύντομα η ΔΕΗ, αποτελούν μερικά από τα αποκτήματά τους. Παράλληλα, επέτυχαν να διαλύσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να το εξαφανίσουν από τα Βαλκάνια, όπου αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή των γερμανικών και αυστριακών τραπεζών. Στον τουριστικό τομέα, επεκτείνονται διαρκώς αγοράζοντας όχι μόνο τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και μεγάλο αριθμό παραθεριστικών κατοικιών, σκοπεύοντας μεσοπρόθεσμα να μεταβάλουν ολοκληρωτικά την Ελλάδα σε μια τουριστική αποικία των Κεντροευρωπαίων συνταξιούχων….
Άρδην

thumbnail
About The Author

0 comments