Αντίποινα της Ρωσίας στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Ρωσία αναστέλλει τη χρήση όλων των αποθηκών στη Μόσχα από την αμερικανική πρεσβεία από την 1η Αυγούστου, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, Παρασκευή.
«Η ρωσική πλευρά αναστέλλει από την 1η Αυγούστου τη χρήση από την αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία όλων των αποθηκών της οδού Dorozhnaya στη Μόσχα και της Ντάτσας (σ.σ. θερινή εξοχική κατοικία της αμερικανικής πρεσβείας) στο Serebryanyy Bor", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik.
Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ να εγκρίνει μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον Πρόεδρο Donald Trump. Το νομοσχέδιο παράλληλα περιορίζει τη δυνατότητα του Trump να άρει τους περιορισμούς στη Μόσχα.
Επίσης, η Ρωσία ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού έως την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι ανάλογος με τον αριθμό των ρώσων διπλωματών. Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν τον αριθμό των διπλωματών τους στη Ρωσία σε 455 άτομα.
Όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, η Ρωσία διατηρεί το αμοιβαίο δικαίωμα να ανταποκριθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι μετά την έγκριση των νέων κυρώσεων, ο D. Trump έχει 10 ημέρες (χωρίς τις Κυριακές) για να αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο, το κογκρέσο μπορεί να ανατρέψει το ενδεχόμενο βέτο του αμερικανού προέδρου, συγκεντρώνοντας πλειοψηφία δύο τρίτων.
liberal
thumbnail
About The Author

0 comments