«Σημαντικός εταίρος» και όχι «φίλος» οι ΗΠΑ για τη Μέρκελ

Στην προεκλογική τους καμπάνια οι συντηρητικοί του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ έχουν εγκαταλείψει τον όρο «φίλος» για να περιγράψουν την σχέση τους με τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν πλέον τον όρο «σημαντικός εταίρος». Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, μετά και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.


Πριν τέσσερα χρόνια, στο κοινό πρόγραμμα μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU και του βαυαρικού αδελφού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας CSU, οι ΗΠΑ αναφέρονταν ως ο «πιο σημαντικός φίλος» εκτός Ευρώπης.

Επίσης, το προεκλογικό πρόγραμμα του 2013 περιέγραφε τη «φιλία» με την Ουάσινγκτον ως τον ακρoγωνιαίο λίθο στις διεθνείς σχέσεις της Γερμανίας και μιλούσε για σύσφιξη των διατλαντικών οικονομικών δεσμών, μέσω της άρσης των εμποδίων στο εμπόριο.

Ωστόσο, οι λέξεις «φίλος» και «φιλία» λείπουν από το τρέχον προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο τιτλοφορείται «Για μια Γερμανία στην οποία ζούμε καλά και ευτυχισμένα» και το οποίο παρουσίασαν η Μέρκελ και ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Horst Seehofer τη Δευτέρα, ενόψει των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ αναφέρονται ως ο «πιο σημαντικός εταίρος» εκτός Ευρώπης. Οι αξιωματούχοι του CDU δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό επί της αλλαγής φρασεολογίας. Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον, μετά και την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο.


Πηγή:in.gr
thumbnail
About The Author

0 comments