Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Τι θα συζητήσουν και ποιος αναμένεται να πάρει το προβάδισμα

Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί ανησυχίες ανάμεσα σε παλαίμαχους Αμερικανούς διπλωμάτες και αναλυτές σχετικά με μια αναντιστοιχία μεταξύ ενός νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του πρώην σοβιετικού αρχι-πράκτορα.


 Η πολυαναμενόμενη συνάντησή τους την Παρασκευή στη σύνοδο της G20 υπόσχεται να θέσει τον τόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας. Ο Πούτιν - ο οποίος ήταν πρόεδρος ή πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 1999 - χρησιμοποίησε τις πρώτες προσωπικές του συναντήσεις με προηγούμενους προέδρους για να προσπαθήσει να κερδίσει το προβάδισμα.

Πολλά παγκόσμια θέματα βρίσκονται σε επικίνδυνες ισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του ελέγχου των επεκτατικών πολιτικών του Πούτιν στην Ουκρανία, της ανακοπής των προγραμμάτων πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, της διαχείρισης των διαφορών στη Συρία και το Ιράν και της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των δύο θα επισημάνει τις πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις τους στην προσωπική διπλωματία. Ο Πούτιν έχει δείξει ότι είναι ένας επιδέξιος, εστιασμένος στους στόχους του, που προετοιμάζεται προσεκτικά και δεν αποσπάται εύκολα από αυτούς. Ο Τραμπ είναι γνωστό ότι αποφεύγει την προετοιμασία και αντ 'αυτού προχωρά ενστικτωδώς, πιστεύοντας υπερβολικά σε αυτό που θεωρεί ότι είναι μια ικανότητα να "διαβάζει" το άτομο που κάθεται απέναντι του. Στην περίπτωση του Πούτιν, που εκπαιδεύεται στην εξαπάτηση, αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο να γίνει - ειδικά αν ο ρώσος ηγέτης προσπαθήσει να αφοπλίσει τον Τραμπ με επαίνους.

Ο Πούτιν είναι "επαγγελματικά προετοιμασμένος στο να προσπαθεί να χειραγωγήσει ανθρώπους", δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπαρνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία υπό τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και νυν πρόεδρος του Κέντρου για τη Διεθνή Ειρήνη Carnegie. "Θα έρθει καλά εξοπλισμένος και είναι σημαντικό να κάνουμε κι εμείς το ίδιο".

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η συνάντηση έχει οριστεί για το απόγευμα της Παρασκευής και θα είναι μια "συνήθης διμερής συνάντηση", χωρίς να σχολιάζει περαιτέρω. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να καλύψουν μια σειρά θεμάτων στη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 λεπτά.

Αυξημένες εντάσεις

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε το να εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την ανάμιξη των ρωσικών εκλογών, οι οποίες έχουν προκαλέσει εντάσεις στη σχέση, σύμφωνα με έναν υπάλληλο των ΗΠΑ που γνωρίζει για τις προετοιμασίες. Η αμερικανική πλευρά αντιμετωπίζει τις κυβερνοεπιθέσεις και τις παρεμβάσεις αμυντικά σε σχέση, τόσο για να προστατεύσει τον εαυτό της όσο και για το αν και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι ΗΠΑ για να αποτρέψουν μελλοντικές παρεμβολές. Ο Τραμπ δεν θα παρουσίαζε λεπτομερώς τις σκέψεις αυτές στη διμερή συνάντηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Και οι δύο πλευρές υποβάθμισαν τις προσδοκίες για συγκεκριμένα επιτεύγματα, καταγράφοντας τη συνάντηση ως μια ευκαιρία για να γνωριστούν καλύτερα οι δύο ηγέτες μεταξύ τους. Ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μακ Μάστερ, δήλωσε σε μια ενημέρωση στις 29 Ιουνίου ότι οι ΗΠΑ προχωρούν στη συνάντηση χωρίς "καμία συγκεκριμένη ατζέντα" ενώ ένας Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ηγέτες θα επικεντρωθούν στις συγκρούσεις στη Συρία και την Ουκρανία, στην μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο ρωσικό αίτημα να επιστρέψουν στις ΗΠΑ κάποιοι διπλωμάτες που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέλασε σε αντίποινα για την ανάμειξη στις εκλογές.

Για τον Πούτιν, η συνάντηση αποτελεί μια προσπάθεια για επαναφορά των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016. Βασίζομαι στην τεράστια εμπειρία του Πούτιν στις διεθνείς επαφές και στην δημιουργία προσωπικών σχέσεων με παγκόσμιους ηγέτες, κάτι που ανέκαθεν ήταν επιτυχημένο", δήλωσε ο Φραντς Κλίντσεβιτς, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής άμυνας στην ανώτερη Βουλή της Ρωσίας.

"Εσωτερικό θάρρος"

Ο Τραμπ μπορεί επίσης να πάρει κάποιες συμβουλές από τον Πούτιν για το πώς να αντιμετωπίσει τους αξιωματούχους και τους γραφειοκράτες που προσπαθούν να αντισταθούν στις παρορμήσεις και τις ιδέες του, θέμα το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναζωπυρώσει τις τελευταίες εβδομάδες. Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν είπε ότι "οι ειδικοί και οι αναλυτές" θα λένε πάντα στους ηγέτες ότι δύσκολα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. "Αλλά για να πούμε 'όχι, δεν συμφωνώ, αυτό είναι λάθος, θα το κάνω διαφορετικά'- πρέπει να έχουμε μεγάλο εσωτερικό θάρρος", δήλωσε ο Πούτιν.

Από την πλευρά των Ρώσων, οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αλλά η συνάντηση πρέπει να προχωρήσει, δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, ερευνητικής ομάδας που δημιουργήθηκε από το Κρεμλίνο. "Οτιδήποτε πέρα από μια πλήρη αποτυχία θα θεωρηθεί επιτυχία γιατί η ρωσική πλευρά είναι σημαντικό να δείξει στην εγχώρια εκλογική περιφέρεια αλλά και στον έξω κόσμο ότι έχει πετύχει ένα σημείο ανατροπής, έχει φτάσει στο ναδίρ" και μπορεί να αρχίσει την επανεκκίνηση με μια "πιο σταθερή" σχέση, ανέφερε ο Κορτούνοφ.

Ρωσικές έρευνες


Ο Τραμπ έχει ενοχληθεί στο εσωτερικό από τις έρευνες σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των συνεργατών της εκστρατείας του Τραμπ και την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη παραδώσει στη Ρωσία τις δύο διπλωματικές ενώσεις που κατάργησε η κυβέρνηση Ομπάμα μετά τις εκλογές. Το Κογκρέσο προωθεί επίσης νομοθεσία για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρά την αντίθεση του Τραμπ.

Θεωρητικά, ένας Αμερικανός πρόεδρος κρατά περισσότερα "χαρτιά" σε μια συνάντηση με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη χώρα με μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτικούς και περισσότερους συμμάχους. Αλλά ο Πούτιν είναι παλαίμαχος της γεωπολιτικής με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση των παγκόσμιων ηγετών. Ο Τζορτζ Μπους κοίταξε στα μάτια του Πούτιν και σκέφτηκε ότι είδε μια "αίσθηση της ψυχής του". Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε τον Πούτιν, ως βαριεστημένο παιδί στα πίσω θρανία της τάξης. Και οι δύο έκαναν λάθος.

"Ήττα"


"Ανησυχώ πολύ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ηττηθούν", δήλωσε η Έβελιν Φάρκας, πρώην βοηθός στο υπ. Άμυνας για τη Ρωσία και την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα και νυν ανώτερος υπάλληλος του Ατλαντικού Συμβουλίου. Ο Τραμπ "φαίνεται να είναι επιρρεπής σε επαίνους και κολακείες και ο Πούτιν φαίνεται να καταλαβαίνει πολύ την ψυχολογία του προέδρου μας".

Εν τω μεταξύ, η πρώιμη αισιοδοξία του Τραμπ σχετικά με την επαναφορά των σχέσεων με άλλους ηγέτες του κόσμου έρχεται αντιμέτωπη με την ρεαλπολιτίκ. Αφού απέρριψε τους εμπορικούς δασμούς έναντι της Κίνας με την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πίεζε τη Βόρεια Κορέα με έναν τρόπο που δεν είχε κάνει ο Ομπάμα, ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή του για τον Σι και κατέληξε στο ότι ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ να απειλήσουν με περισσότερη οικονομική πίεση. Ο Τραμπ γοητεύτηκε από τον βασιλιά Σάλμαν της Σαουδικής Αραβίας, μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ότι η σχέση τους χρησιμοποιήθηκε ως σαουδική επιρροή κατά του Κατάρ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών Ντεβίν Νούνες, ένας Ρεπουμπλικανός της Καλιφόρνιας, απέρριψε τον κίνδυνο να εκμεταλλευτούν τον Τραμπ, λέγοντας: "Ο Ομπάμα, ο Μπους, ο Κλίντον όλοι έκαναν λάθος. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει τίποτα χειρότερο. Ο Πούτιν είναι κακός. Γνωρίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν τώρα. Γνωρίζουμε ακριβώς τι σκαρώνει".

Δύο δρόμοι

Ο Κορτούνοφ δήλωσε ότι ο Πούτιν πιθανότατα δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στον Τραμπ όσον αφορά τις παραχωρήσεις, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες εφόσον οι ΗΠΑ έχουν ευελιξία και κατανοούν ότι οι συνομιλίες είναι αμφίδρομες. Όσον αφορά τη Συρία, ανέφερε ότι ο Άσαντ δεν είναι "ιερή αγελάδα" για τη Ρωσία, αλλά ο Πούτιν θέλει οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο Ιράν. Στη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία επιθυμεί οι ΗΠΑ να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες, ιδιαίτερα τις στρατιωτικές, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση.

Η κυβέρνηση του Πούτιν κατανοεί ότι "η Ρωσία παραμένει τοξική και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του Προέδρου Τραμπ από τους πολιτικούς του αντιπάλους στην πατρίδα του", ανέφερε ο Κορτούνοφ. "Οποιαδήποτε πρόοδος είναι πιθανό να είναι πολύ αργή και πολύ επιλεκτική". Ωστόσο, το πώς ο Τραμπ θα χειριστεί την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ θα διαμορφώσει τις αντιλήψεις για τη σχέση των δύο ηγετών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη προωθήσει δημοσίως μια επιθετική ομοσπονδιακή αντίδραση στη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές, υπό το φόβο ότι οποιαδήποτε ιδέα που θα μπορούσε να υποτιμήσει την αντιληπτή νομιμότητα της νίκης του.

Ο βουλευτής της Καλιφόρνιας Ανταμ Σκιφ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Επιτροπής Ελέγχου του Σώματος, θεωρεί ότι το θέμα της συνάντησης είναι μια δοκιμασία της κληρονομιάς του. "Ο πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει τον Πούτιν σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές μας και δεν θα δεχτούμε με κανέναν τρόπο αν απλά θάψει το θέμα" δήλωσε ο Σκιφ. "Φοβάμαι ότι το μήνυμα που θα πάρει ο Πούτιν είναι ότι δεν έχει το θάρρος να του αντισταθεί".

Παρέμβαση στις εκλογές

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να χειραγωγήσουν τις εκλογές αποτελούν επίσης βασική μέριμνα σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις θέλουν ο Τραμπ να καταστήσει σαφές στον Πούτιν ότι οι παρεμβάσεις οπουδήποτε είναι απαράδεκτες, δήλωσε ένας δυτικοευρωπαϊκός αξιωματούχος. Αλλά στα περισσότερα που Πούτιν και Τραμπ μπορεί να συμφωνήσουν είναι μια ατζέντα για να ακολουθήσουν οι δύο χώρες τους επόμενους μήνες και μια επόμενη συνάντηση, ίσως στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της Ασίας και του Ειρηνικού τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Τόμας Γκράχαμ, πρώην ανώτερος υπάλληλος του Λευκού Οίκου υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Αυτή η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να είναι σύντομη με ένα σχέδιο για μελλοντικές συναντήσεις, είπε ο Νούνες. "Σπαταλάς το χρόνο σου αν κάθεσαι εκεί και αφήνεις τον Πούτιν να μιλά για τέσσερις ώρες", είπε. "Δεν νομίζω ότι ο Τραμπ πρόκειται να καθίσει εκεί και να πιει βότκα μαζί του. Ο πρόεδρος πρέπει να θέσει τα σημαντικότερα ζητήματα μας στο τραπέζι".

bloomberg.com


thumbnail
About The Author

0 comments