Στα ύψη η κόντρα Βερολίνου - Άγκυρας

Συντάκτης:
efsyn.gr
Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία –μεταξύ αυτών είναι και ένας Γερμανός πολίτης– το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι «επανεξετάζει» την πολιτική του απέναντι στην Άγκυρα και στον οικονομικό τομέα.
Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων φαίνεται ότι ανησυχεί τη γερμανική ηγεσία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Μεταξύ άλλων, διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία».
«Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο», διαβεβαίωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Σφοδρή κριτική Σταϊνμάιερ

«Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει της χώρα στα μέτρα του. Οι εναπαμείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ZDF.
Ως εκ τούτου, η κριτική η οποία ασκείται από τη γερμανική κυβέρνηση είναι ορθή διότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης», τόνισε ο ίδιος.

Ανοιχτή επιστολή Γκάμπριελ στους Τούρκους της Γερμανίας

Σε δίγλωσση επιστολή στην εφημερίδα Bild ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απευθύνθηκε στα τρία εκατομμύρια συμπολίτες του με τουρκικές ρίζες.
Ο Γκάμπριελ διαβεβαιώνει στα τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία και έχουν ρίζες στην Τουρκία πως η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα δεν στρέφεται εναντίον τους.
«Ανήκετε σε εμάς», γράφει, «είτε έχετε γερμανικό διαβατήριο, είτε όχι».

«H Γερμανία δεν είναι εκβιάσιμη»

«Η Τουρκία είναι μια από τις δημοκρατικότερες χώρες στην περιοχή και δεν εννοώ βέβαια καθόλου με αυτό τον κ. Ερντογάν, αλλά τη χώρα και την τουρκική κοινωνία συνολικά. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν κέρδισε το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος με 90%, όπως είναι σύνηθες στις δικτατορίες, αλλά με 51%», είπε ο Πέτερ Αλτμάιερ, επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας, επίσης στην Bild.
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απέρριψε την πρόταση για ανταλλαγή κρατουμένων στην Τουρκία Γερμανών πολιτών με Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
«H Γερμανία είναι κράτος δικαίου και για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς επίσης και τα δικαστήρια, όχι ο πολιτικοί», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση εκβιάσιμη».
Ο επικεφαλής της καγκελαρίας είπε επίσης ότι δεν θεωρεί καθόλου καλή την ιδέα της αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ούτε την απομάκρυνση των Γερμανών στρατιωτών από την αεροπορική βάση του Ικονίου, διότι «δεν θα έβλαπτε την Τουρκία, αλλά το ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους».
thumbnail
About The Author

0 comments