Τέλος ο «μήνας του μέλιτος» για τον Μακρόν

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναστάτωσε το πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας με την εκλογή του τον Μάιο, έκανε ξανά τη διαφορά, αλλά αυτή τη φορά μάλλον με έναν ανεπιθύμητο τρόπο: μια γρήγορη και σχεδόν απαράμιλλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Ο νέος πρόεδρος έχασε 10 μονάδες σε ένα μήνα σε μία δημοσκόπηση, οκτώ σε μία άλλη και επτά σε μία τρίτη. Δεν υπήρχε ανάλογη πτώση από τους πρώτους μήνες του Ζακ Σιράκ στα μέσα της δεκαετίας του 1990.


Ο Μακρόν, επικεφαλής ενός νεοσύστατου πολιτικού κινήματος, σημείωσε μια νίκη που ήταν πάντα τόσο εύθραυστη όσο και σημαντική. Ένας πρώην επενδυτικός τραπεζίτης, κέρδισε τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα της Γαλλίας και αυτοπαρουσιάστηκε ως κεντρώος κατά κάποιο τρόπο, δίνοντας λόγους τόσο στην αριστερά όσο και στην δεξιά για να τον υποστηρίξουν, αλλά και αρκετό περιθώριο για να τον δουν με καχυποψία. Τώρα, φαίνεται ότι ο αρχικός ρομαντισμός της Γαλλίας με τον μη δοκιμασμένο αουτσάιντερ της πολιτικής εξασθενεί γρήγορα.

Ο "Πρόεδρος-Δίας", όπως τον περιγράφουν στοργικά οι βοηθοί του, έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους με την υπόσχεσή του να χαλαρώσει τον εργατικό κώδικα της Γαλλίας και να περικόψει το γενναιόδωρο δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Εξόργισε τους δημόσιους υπαλλήλους με τον όρκο του να παγώσει τους μισθούς τους. Και αναστάτωσε τους ψηφοφόρους στη δεξιά με τη διαμάχη του με τον αρχηγό των ένοπλων δυνάμεων της χώρας, τον στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Η λαμπερή υποδοχή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι τόσο αντιπαθητικοί στη Γαλλία, ειδικά στην αριστερά, δεν βοήθησε.

Ξεκινώντας από μια εύθραυστη εκλογική βάση - κέρδισε 24 τοις εκατό στον πρώτο γύρο των εκλογών τον Απρίλιο και νίκησε την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο- η θέση του Μακρόν μπορεί τώρα να θεωρηθεί λεπτή, κατά την άποψη των δημοσκόπων και των αναλυτών. "Έχουμε ένα συνδυασμό δυσαρέσκειας", δήλωσε ο Jerome Fourquet της IFOP, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκόπησης της Γαλλίας, η οποία διεξήγαγε μία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειξαν την πτώση του Μακρόν. "Η πτώση είναι σοβαρή. Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα ", δήλωσε ο Fourquet σε συνέντευξή του. "Οι αιτίες αυτής της δυσαρέσκειας είναι βαθιές. Αγγίζουν ορισμένα σημαντικά στοιχεία της ημερήσιας διάταξης του Μακρόν", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο Μακρόν είχε εξοργίσει όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Κανείς δεν αρνείται ότι ο 39χρονος Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη μία λίστα επιτευγμάτων, ακόμη και πριν από το επόμενο καλοκαιρινό διάλειμμα. Το Κοινοβούλιο του έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση του γαλλικού εργατικού κώδικα, κάτι που ο Μακρόν και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο για να σπάσει η υψηλή ανεργία. Οι βουλευτές του έχουν περάσει έναν σημαντικό νόμο περί ηθικής που απαγορεύει στους βουλευτές να απασχολούν μέλη της οικογένειας και να ρυθμίζουν τους λογαριασμούς των κοινοβουλευτικών εξόδων. Επίσης ενεργοποίησε έναν σκληρό νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που επικρίθηκε ευρέως από τους πολιτικούς φιλελεύθερους.

Ενώ οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ριψοκινδυνεύσει για τους συρρικνούμενους αριθμούς των δημοσκοπήσεων, μεγάλο μέρος της πτώσης μπορεί απλώς να περίμενε ότι θα συμβεί. Ο Μακρόν απέφυγε τις υποσχέσεις που θα ευχαριστούσαν τα πλήθη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, με μία σημαντική εξαίρεση, τη μείωση του φόρου στέγης. Δεν υποσχέθηκε πλούσιες πρωτοβουλίες δαπανών ή πρόσληψη χιλιάδων νέων δημοσίων υπαλλήλων, όπως πολλοί από τους αντιπάλους του. "Το πρόβλημα με ένα πολύ προεδροποιημένο σύστημα είναι ότι ο πρόεδρος παίρνει τα πάντα στους ώμους του και πληρώνει το τίμημα", δήλωσε ο Gérard Grunberg, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Sciences Po, στο Παρίσι. "Η δυσαρέσκεια διορθώνεται πολύ γρήγορα στον πρόεδρο", πρόσθεσε ο Grunberg. "Ακόμα περισσότερο για τον Μακρόν επειδή είχε την εικόνα του προνοητικού ανθρώπου. Έτσι, στην πρώτη απογοήτευση, όλα συρρικνώνονται πολύ γρήγορα".

Η δέσμευσή του να μειώσει το γαλλικό κράτος εξόργισε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες σε μια χώρα όπου οι κρατικές δαπάνες αποτελούν το 56% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το υψηλότερο από τις προηγμένες οικονομίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στη συνέχεια, η ανακάλυψη μετά την εκλογή του ότι υπήρχε έλλειμμα προϋπολογισμού ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έμεινε από τον προκάτοχό του, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Μακρόν ότι το έλλειμμα συμμορφώνεται με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οδήγησε αναπόφευκτα σε υποσχέσεις περαιτέρω περικοπών στις στρατιωτικές δαπάνες.

Αλλά μερικά από τα πλήγματα προκαλούνται από τον ίδιο. Προηγούμενα τρωτά σημεία έρχονται στο προσκήνιο. Ως προϊόν των ελίτ σχολείων της Γαλλίας, ο Ολύμπιος κ. Μακρόν δεν έχει την κοινή αίσθηση, ποτέ δεν είχε εκλεγεί σε τίποτα και μετά την εκλογή του προτιμά τα σαλόνια υψηλής τεχνολογίας από το να ταξιδεύει στις πολύπαθες επαρχίες της Γαλλίας. Εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων στην κεντρική Γαλλία τον αποδοκίμασαν όταν το επισκέφθηκε. Ο απότομος χειρισμός του όσον αφορά τον στρατηγό ντε Βιλιέ, έναν άντρα σχεδόν 30 χρόνια μεγαλύτερό του -λέγεται ότι ο πρόεδρος έγινε έξαλλος από την κριτική του στρατηγού για τις περικοπές στον στρατιωτικό προϋπολογισμό- θεωρήθηκε "αυταρχικός".

Η αμηχανία διαδέχθηκε την ασάφεια της κυβέρνησης σχετικά με το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η υποσχεθείσα μείωση του φόρου στέγης, που αφορά περίπου το 80% περίπου των γαλλικών νοικοκυριών: Ο πρωθυπουργός δήλωσε αρχικά ότι θα τεθεί σταδιακά, αλλά η κατακραυγή ώθησε τους αξιωματούχους να κάνουν διόρθωση μια εβδομάδα αργότερα, υποσχόμενοι την ανάπτυξη μέχρι το 2018. "Αυτό ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά θέματα του Μακρόν. Και τότε ανακοινώθηκε ότι η μείωση αυτή θα συμβεί αργότερα. Οι άνθρωποι είπαν, λοιπόν, ότι ήταν απλώς μια προεκλογική υπόσχεση ", δήλωσε ο Fourquet. Μια περικοπή βοήθειας ύψους πέντε ευρώ σε ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίστηκε με κραυγές διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος συνέδεσε την τηλεοπτική εικόνα του με το στρατό - σε ένα υποβρύχιο και με γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι - με τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού. "Ο κίνδυνος είναι ότι μια υπερβολική επικοινωνία τύπου Χόλιγουντ παράγει ένα αντίθετο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που προορίζεται", δήλωσε ο Fourquet.

Παρά την τρέχουσα αδυναμία του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, η θεμελιώδης εξίσωση των εκλογών του Μαΐου δεν έχει αλλάξει: είναι μόνος. Η γαλλική αριστερά είναι αδύναμη και άστατη, η δεξιά είναι βαθιά διχασμένη και η λαϊκιστική ακροδεξιά έχει εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή.

Οι σκληροί υπερασπιστές του Μακρόν στο Κοινοβούλιο επιμένουν ότι η πτώση στις δημοσκοπήσεις είναι προσωρινή και αντανακλά την ανυπομονησία της Γαλλίας για αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση χλευάζει την απειρία των βουλευτών του πολιτικού κόσμου του Μακρόν στο Κοινοβούλιο και την άγνοια των διαδικασιών και του πρωτοκόλλου. Η Le Monde επεσήμανε ότι το κυλικείο της Βουλής που κάποτε γέμιζε με ποτήρια κρασιού τις βραδινές ώρες, τώρα πρέπει να συνηθίσει στο χυμό πορτοκαλιού και στην Coca-Cola. Αλλά αυτοί οι νέοι άνδρες και γυναίκες είναι τώρα αυτοί που βρίσκονται "στη θέση του οδηγού".

"Είναι φυσιολογικό, όταν έχεις τον έλεγχο, οι προσδοκίες να είναι πολύ υψηλές. Επιπλέον, υπάρχει πολύ έντονη επιθυμία να αλλάξει η Γαλλία", δήλωσε ο Matthieu Orphelin, ένας νέος βουλευτής στο κίνημα του Μακρόν, La République en Marche. "Αυτό θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να επιμείνουμε σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα στην μετατροπή της χώρας", δήλωσε ο Orphelin. Εκτός αυτού, είπε, "το έργο μας δεν βασίζεται στις δημοσκοπήσεις. Εργαζόμαστε βάσει προγράμματος". Ο François Patriat, γερουσιαστής της Βουργουνδίας στο πολιτικό κίνημα του Μακρόν, δήλωσε: "Είχε ανέβει πολύ και τώρα επέστρεψε στο φυσιολογικό". Αλλά η πρόοδος του Μακρόν μέχρι στιγμής "αποδεικνύει ότι η διάσπαση του διαχωρισμού αριστεράς-δεξιάς που ήθελε, έχει αποτελέσματα".

nytimes.com
thumbnail
About The Author

0 comments