Ο Τραμπ αυξάνει τα στρατεύματα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε το δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν χθες σε τηλεοπτικό διάγγελμα όπου παρουσίασε τη νεα στρατηγική του για την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική συμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.
Ο Τραμπ, στο διάγγελμα που μεταδόθηκε στην πιό δημοφιλή ζώνη τηλεθέασης, είπε ότι η νέα του προσέγγιση σκοπεύει να εμποδίσει το Αφγανιστάν να γίνει ασφαλής τόπος για ισλαμιστές μαχητές που είναι προσηλωμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Περιέγραψε επίσης μια σκληρότερη προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική ως προς το Πακιστάν.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αρχικές του αμφιβολίες για τη συνέχιση του πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις στις ΗΠΑ της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα.
"Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση", είπε στην ομιλία του, αλλά πρόσθεσε πως τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.
Ο Τραμπ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 που θα συμπληρώσουν τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

«Η νέα στρατηγική βασίζεται σε συνθήκες, όχι αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα»
Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Νίκολσον δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η μελλοντική παρουσία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα βασίζεται στις "συνθήκες και όχι σε αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα".
"Αυτή η νέα στρατηγική σημαίνει ότι οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να κερδίσουν στο στρατιωτικό πεδίο. Τώρα είναι η ώρα να αποκηρύξουμε τη βία και να συμφιλιωθούμε", ανέφερε ο στρατηγός σε ανακοίνωσή του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε χθες τον δρόμο για την αύξηση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την περιοχή ξεπερνώντας τις αμφιβολίες που είχε για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο των ΗΠΑ και με τη δέσμευση να "δώσει μάχη και να κερδίσει".


Επίσκεψη στο συνοριακό τείχος
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί τμήμα ενός συνοριακού τείχους μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, στην Αριζόνα σήμερα, καθώς προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει το τείχος που θέλει να κτίσει, είπαν στελέχη της κυβέρνησης χθες.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δυσκολευθεί να πείσει το Κογκρέσο και τους Ρεπουμπλικανούς που αποτελούν πλειοψηφία να εγκρίνουν χρηματοδότηση για ένα έργο το οποίο πολλοί θεωρούν περιττό, πρόκειται να επισκεφθεί ένα συνοριακό φυλάκιο στην Γιούμα της Αριζόνα.
Η περιοχή της Γιούμα θεωρείται παράδειγμα επιτυχημένης πρακτικής για τη Συνοριακή Περίπολο των ΗΠΑ γιατί έχουν μειωθεί οι παράνομες είσοδοι μετά την εγκαθίδρυση του φυλακίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τραμπ θα ενημερωθεί σχετικά με το έργο της Συνοριακής Περιπόλου στην περιοχή και την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση για τη μετανάστευση καθώς και τις προοπτικές για την εκπλήρωση της επιθυμίας του προέδρου να εισαχθούν μεγάλοι περιορισμοί στην παράνομη μετανάστευση, είπαν τα στελέχη.
Το προτεινόμενο τείχος που στοχεύει να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ ήταν μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχεσεις του Τραμπ το 2016. Ο όρκος του ότι το Μεξικό θα αναγκαστεί να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους, το οποίο έχει βρει το Μεξικό αντίθετο, έχει δημιουργήσει ένταση στη σχέση των δύο γειτονικών χωρών.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει από τότε ότι θα βρει έναν τρόπο ώστε το Μεξικό να καταβάλλει στις ΗΠΑ το κόστος κατασκευής του τείχους αφού όμως πρώτα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του το Κογκρέσο.
thumbnail
About The Author

0 comments