Τα πολεμικά παιχνίδια της Ρωσίας με ψεύτικους εχθρούς προκαλούν πραγματική ανησυχία

Η χώρα δεν υπάρχει, οπότε δεν έχει ούτε στρατό ούτε πραγματικούς πολίτες, αν και έχει αποκτήσει κακόβουλους οπαδούς από πιθανούς πατριώτες στο διαδίκτυο. Από την Πέμπτη, ωστόσο, το φανταστικό κράτος, Βεϊσνορίγα, απόσταγμα των πιο σκοτεινών φόβων του Κρεμλίνου για τη Δύση, γίνεται στόχος της συνδυασμένης στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας και του συμμάχου της, της Λευκορωσίας. Το έθνος επινοήθηκε για να προσφέρει έναν εχθρό που θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια μιας κοινής στρατιωτικής άσκησης έξι ημερών που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση της ρωσικής στρατιωτικής εξουσίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η άσκηση, γνωστή ως Zapad-2017, είναι η τελευταία επανάληψη μιας σειράς ελιγμών κατάρτισης που άρχισαν υπό τη Σοβιετική Ένωση στη δεκαετία του '70. Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, η Zapad αναζωπυρώθηκε το 1999 και στη συνέχεια επεκτάθηκε αφού ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν έγινε πρόεδρος στο τέλος του έτους.

Η Zapad, "Δύση" στα ρωσικά, περιλάμβανε στρατιωτικές δυνάμεις από τις χώρες υπό το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, της οποίας τα μη σοβιετικά μέλη έχουν πλέον προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Σήμερα, η στρατιωτική άσκηση έχει συρρικνωθεί σε μόλις δύο συμμετέχοντες - τη Ρωσία και τη Λευκορωσία - αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με προσοχή από στρατιωτικούς σχεδιαστές στη Δύση. Έρχεται σε μια εποχή επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα να διαπραγματεύονται διπλωματικές κυρώσεις φαινομενικά εβδομαδιαίες. Μετά την πικρή εμπειρία από την παρέμβαση των Ρώσων στις εκλογές και τον στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό τα τελευταία χρόνια, οι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν αναπτύξει μια βαθιά δυσπιστία για τα κίνητρα του Κρεμλίνου και τις διακηρύξεις του περί καλών προθέσεων.

Υπάρχουν φόβοι ότι η Μόσχα μπορεί να μετακινεί πολύ περισσότερα στρατεύματα στη Λευκορωσία από όσα σκοπεύει να αποσύρει, δημιουργώντας μόνιμη στρατιωτική παρουσία εκεί στα σύνορα με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Και αξιωματούχοι της Βαλτικής και της Πολωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι ασκήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη της ρωσικής επιθετικότητας, όπως συνέβη το 2014, όταν η Μόσχα πραγματοποίησε μεγάλες ασκήσεις για να καμουφλάρει τις προετοιμασίες για την προσάρτησή της Κριμαίας και την παρέμβαση στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

"Το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του πρόσφατα στις Βρυξέλλες, θέση των κεντρικών γραφείων του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, είπε, έχει κάθε δικαίωμα να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της, αλλά έχει προκαλέσει ανησυχία. "Η έλλειψη διαφάνειας αυξάνει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων, λανθασμένων υποτιμήσεων, ατυχημάτων και περιστατικών που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Κάλεσε τη Ρωσία να "σεβαστεί τόσο το γράμμα όσο και τις προθέσεις" του λεγόμενου εγγράφου της Βιέννης, το οποίο δεσμεύει τη Ρωσία και τα δυτικά έθνη να αναφέρουν όλες τις ασκήσεις με περισσότερους από 13.000 στρατιώτες ή 300 τανκς και να επιτρέψουν σε ξένους παρατηρητές να παρακολουθούν εκείνους που τις κάνουν.

Η Δύση προετοιμάζεται για τις ρωσικές ασκήσεις επί μήνες. Στη συνέχεια, στα τέλη του περασμένου μήνα, ένα σενάριο που υπογράμμισε η στρατιωτική ηγεσία στο Μινσκ, πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, περιέγραψε το κύριο έργο του φετινού προγράμματος της Zapad: να αποκρούσει την επιθετικότητα από τη Βεϊσνορίγα, μια φανταστική χώρα που υποστηρίζεται από τη Δύση και προτίθεται να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Το σενάριο περιλαμβάνει επίσης δύο ακόμα ψεύτικες χώρες, την Λουμπενίγα και την Βεσμπασρίγα, οι οποίες σχηματίζουν συνασπισμό με την Βεϊσνορίγα για να απειλήσουν τη ρωσική ασφάλεια.

Τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, τα οποία φοβούνται ότι τα φανταστικά έθνη που εφευρέθηκαν από τους σχεδιαστές της Zapad είναι κακομεταμφισεμένα πληρεξούσια των δικών τους χωρών, λένε ότι πιστεύουν πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που θα συμμετάσχουν στην Zapad-2017 θα μπορούσε να φθάσει τους 100.000.

Τα δυτικά έθνη διεξάγουν επίσης πολεμικά παιχνίδια, φυσικά. Αυτό το καλοκαίρι, οι Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν μια συμμαχική δύναμη 25.000, σε ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Αλλά η Δύση ακολουθεί τους κανόνες του εγγράφου της Βιέννης και επιτρέπει στους Ρώσους παρατηρητές να παρακολουθούν. Η Ρωσία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, έχει παρελθόν στην εκμετάλλευση κενών στο Έγγραφο της Βιέννης, υποβαθμίζοντας συνήθως τον αριθμό των στρατευμάτων που συμμετέχουν σε πολέμους κατά δεκάδες χιλιάδες.

Η Μόσχα και το Μινσκ επιμένουν ότι η άσκηση Zapad αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνει μόνο 12.700 στρατιώτες. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και όλες οι προηγούμενες ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, θα είναι λιγότεροι από το κατώτατο όριο των 13.000 στρατευμάτων και ως εκ τούτου είναι απαλλαγμένοι από τους παρατηρητές της Δύσης.
Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα, έχει επισημάνει μια προσφορά που εκδόθηκε φέτος από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για περισσότερα από 4.000 σιδηροδρομικά βαγόνια για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτών στη Λευκορωσία. Ο αριθμός δείχνει ότι πολύ μεγαλύτερα στρατιωτικά κοντέινερ θα ήταν σε κίνηση από όσα δηλώθηκαν, είπε ο υπουργός, ένα σημάδι ότι η Μόσχα μπορεί να σκοπεύει να αφήσει κάποια πίσω. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών συμφωνεί με αυτές τις ανησυχίες, με τον αντιστράτηγο Μπεν Χότζες, ο οποίος είναι επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, να περιγράφει τη Zapad ως πιθανό "Δούρειο ίππο" που θα έστελνε ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν θα τις έπαιρνε πίσω.

Η Λευκορωσία, η οποία εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες φθηνής ενέργειας για να συντηρήσει την οικονομία της και συμμερίζεται την πεποίθηση του Πούτιν ότι η Δύση σχεδιάζει να σπείρει το διχασμό ή και να εισβάλει ακόμη, λέει ότι δεν έχει τέτοιες ανησυχίες. Οι στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διεξάγονται από το ΝΑΤΟ, συχνά χαρακτηρίζονται από εχθρούς που εφευρίσκονται, μια πρακτική που θολώνει τον πραγματικό τους σκοπό και αποφεύγει να αναστατώσει τις πραγματικές χώρες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιηθούν ως "σάκοι του μποξ" για στρατιωτική εκπαίδευση - ειδικά όταν πρόκειται για προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις. Δυτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι πιστεύουν πως τα ρωσικά πολεμικά παιχνίδια το 2009 και το 2013 περιλάμβαναν προσομοιωμένες πυρηνικές επιθέσεις κατά της Βαρσοβίας και της Στοκχόλμης.

Οι τρεις ψεύτικες χώρες στο επίκεντρο των ασκήσεων Zapad-2017, ωστόσο, έχουν κερδίσει μια δική τους εικονική ζωή online. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι από πίσω, ένας σαφώς φιλοδυτικός σατιρικός λογαριασμός στο Twitter εκδίδει τακτικές ανακοινώσεις στο όνομα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βεϊσνορίγα και εμφανίζει εικόνες του διαβατηρίου της χώρας, της σημαίας, του εθνικού νομίσματος και άλλων εθνικών συμβόλων, όλα εκ των οποίων έχουν επινοηθεί. "Ανησυχούμε βαθύτατα για τη συγκέντρωση του στρατιωτικού εξοπλισμού της Λευκορωσίας στα σύνορα της Βεϊσνορίγα", αναφέρει ένα μήνυμα που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του ανύπαρκτου έθνους. Άλλα περιλαμβάνουν προσκλήσεις για εθελοντές από τις "αδελφικές χώρες" για να αποκρούσουν μια εισβολή από την ανατολή και προειδοποιήσεις ότι η κάτοικοι της Βεϊσνορίγα είναι "πολεμικά θηρία" που δεν θα παραδοθούν.

Η Βεϊσνορίγα έχει επίσης έναν ενεργό λογαριασμό στο Vkontakte, το ρωσικό ισοδύναμο του Facebook, με posts όμορφων γυναικών από τη χώρα και ντόπιων με παραδοασιακά ρούχα της Βεϊσνορίγα. Έχει επίσης σκληρούς υποστηρικτές στο Facebook, όπου κάποιος έγραψε ένα "ιστορικό σημείωμα" σχετικά με το πολεμικό πνεύμα της ανύπαρκτης χώρας: "Σε όλη την ιστορία της, η Βεϊσνορίγα δεν έχει χάσει ούτε έναν πόλεμο".

Η Ρωσία απέρριψε τις δυτικές ανησυχίες για την Zapad -2017, λέγοντας ότι οι ασκήσεις είναι καθαρά αμυντικές. Η ανησυχία προκαλείται επειδή η Ρωσία κρατά μυστικό το τι θα αφορούν ακριβώς οι ασκήσεις. Η Λευκορωσία προσκάλεσε ξένους στρατιωτικούς ακόλουθους με έδρα στο Μινσκ να παρακολουθήσουν και να δημοσιοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες των πολεμικών αγώνων της με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιθέσεων και των μαχών με τανκς την Κυριακή και τη Δευτέρα. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι ακόλουθοι θα έχουν την ελευθερία που χρειάζονται για να μετακινηθούν και να μιλήσουν με τους στρατιώτες. Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε μόνο ότι οι ασκήσεις δεν απειλούν κανέναν και θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στη Λευκορωσία, στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας και στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, δίπλα στην Πολωνία.

Αυτή η ασάφεια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συνεχίζει ένα πρότυπο εμπλοκής βαθιά εδραιωμένο από τη σοβιετική εποχή. Μία αποχαρακτηρισμένη έκθεση της CIA για τις σοβιετικές στρατιωτικές ασκήσεις που προετοιμάστηκε στη δεκαετία του 1980 ανέφερε ότι η εξαπάτηση ήταν πάντα ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του εκπαιδευτικού προγράμματος της Μόσχας, με τις σοβιετικές δυνάμεις να αναπτύσσουν περίτεχνα ρούχα για να καμουφλάρουν τον πραγματικό αριθμό στρατευμάτων και τον σκοπό των μεγάλων ασκήσεων. Σημείωσε ότι μια σοβιετική ναυτική άσκηση σχεδιασμένη για την εξάσκηση προσγείωσης στρατευμάτων στα νησιά της Δανίας, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε μεταμφιεστεί ως εκπαίδευση αφιερωμένη στην άμυνα των σοβιετικών ακτών.

Τα μέτρα που ελήφθησαν για να εξαπατήσουν το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση της CIA, περιείχαν διαρροή ψεύτικων πληροφοριών σχετικά με τις σοβιετικές ραδιοσυχνότητες που παρακολουθούνται από τη Δύση και κατασκευή παραπληροφόρησης μέσω ανθρώπινων παραγόντων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σοβιετικός στρατός ανέπτυξε ειδικές "δυνάμεις καμουφλάζ" που λειτουργούσαν "σε εντελώς διαφορετικές περιοχές" από εκείνους που συμμετείχαν σε μια πραγματική άσκηση "ώστε να παραπλανήσουν τις πληροφορίες του ΝΑΤΟ".

Οι ξένοι παρατηρητές του ΝΑΤΟ δεν είχαν ποτέ τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ασκήσεις Zapad της σοβιετικής περιόδου και οι διπλωμάτες που εδρεύαν στη Μόσχα είχαν αποκλειστεί από τις επισκέψεις στις περιοχές στις οποίες έλαβαν χώρα οι ασκήσεις. Αυτό υποτίθεται ότι θα άλλαζε με την υπογραφή του εγγράφου της Βιέννης, που εγκρίθηκε το 1990 από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με έδρα τη Βιέννη και ενημερώθηκε το 2011, αλλά η Ρωσία έβρισκε πάντοτε τρόπους για να παρακάμψει τη συμφωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της Zapad-2017, λέγοντας ότι αυτό θα καταστεί σαφές μόλις τελειώσει την επόμενη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η άσκηση ταιριάζει με ένα "μοτίβο μιας πιο ισχυρής Ρωσίας" που "εξασκείται πιο επιθετικά» και, μέσω των ενεργειών της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, έχει δείξει ότι "είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στους γείτονές της".
nytimes.com

Aναδημοσίευση από Antinews.gr 

thumbnail
About The Author

0 comments