Ανήκομεν εις την δύσιν;

Γράφει ο Νικόλαος Μπαγιαρτάκης

Προχθές, η γερμανική εφημερίδα FAZ υποκινούμενη από την Γερμανική ηγεσία έγραψε άρθρο κατά για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία της Κόσκο διότι επιτρέπει την άλωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από τον κινεζικό δράκο που επιθυμεί να δρομολογήσει τον επεκτατικό σχεδιασμό του τον λεγόμενο κι ως "μία ζώνη, ένας δρόμος" ("one belt, one road").


Πέρασε μία μόνο μέρα για να ακολουθήσει δημοσίευμα στον τύπο ότι η Ζίμενς δημιουργεί στην Κίνα ένα ερευνητικό κέντρο για την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας. Προφανώς η FAZ κι ο υπόλοιπος γερμανικός τύπος δεν θα δείξουν την ίδια ευαισθησία για το ότι ο μεγάλος γερμανικός κολοσσός προβαίνει στην ενίσχυση της Κίνας κατ' αυτόν τον τρόπο υπονομεύοντας έτσι τη διατήρηση του status quo κυριαρχίας της δύσεως. Ενώ την ίδια ώρα η ίδια γερμανική πολιτική ελίτ στέκεται απέναντι στην φιλελεύθερη ιδεολογία της οικονομίας περί της ελεύθερης αγοράς προβαίνοντας στη δημιουργία εμποδίων για την ελεύθερη διέλευση των κινεζικών προϊόντων (όπως ο κινεζικός χάλυβας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύοντας χώρες όπως η Ελλάδα για τις όποιες κινεζικές τους επιλογές.

Το ίδιο αντίστοιχα συμβαίνει με τους Αμερικάνους όπου ενοχλούνται όταν σε διαγωνισμούς για το ξεπούλημα της χώρας υπάρχουν εταιρείες κινεζικών συμφερόντων (όπως στην Εθνική Ασφαλιστική), όπου θέτουν πολιτικά κριτήρια και φραγμούς στην οικονομία. Καταπατώντας τον νόμο του φιλελευθερισμού ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην οικονομία και να την αφήσει να αυτορυθμιστεί με το αόρατο της χέρι να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον της. Πλέον, οι Αμερικανοί έχουν τον φόβο ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εισχωρήσει στην ελληνική αγορά και ετοιμάζονται να ακολουθήσουν ανταγωνιστικά σ' όλους τους διαγωνισμούς, όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο σημερινός Αμερικανός πρέσβης, ο Πάιατ ότι "η Κίνα ανέβασε ψηλά τον πήχη, όπως είπα και ο ίδιος στον Κινέζο ομόλογό μου". Ήτοι έδωσε την κατάλληλη ώθηση για να προχωρήσουν στην είσοδο των αμερικανικών κεφαλαίων σε διάφορους διαγωνισμούς στη χώρα μας όπου είναι μία αδήριτη ανάγκη των ίδιων συμφερόντων τους καθώς επαπειλείται η αμερικανική ηγεμονία τους έναντι του αντιπάλου τους.

Εν κατακλείδι, είναι εμφανές ότι τόσο η Γερμανία όσο δε και οι Η.Π.Α. δεν έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις περί της ηγεμονίας του φιλελευθερισμού αλλά τον επικαλούνται μονάχα όταν ευνοούνται των ίδιων αυτών χωρών τα συμφέροντα τους. Αμφότερες αυτές οι δύο ισχυρές χώρες ανήκουν σ' αυτό που αόριστα κατονομάζεται ως δυτικό μπλοκ όπου κάνουν επίκληση της διατήρησης του όταν βλέπουν τον κίνδυνο να υπονομευτούν από τον όποιον αντίπαλο τους αλλά από την δε άλλη όταν δεν υπάρχει αυτός δεν είναι έτοιμες να προσφέρουν την αρωγή τους προς έναν δυτικό σύμμαχο τους, όπως μία οικονομική ενίσχυση στη χώρα μας χωρίς ληστρικούς όρους (ως είθισται τα τελευταία έτη). Κατά συνέπεια, όπως λέει και η λαϊκή ρήση ότι κι ο άγιος φοβέρα θέλει.





==========================================

  Geopolitics & Daily News
thumbnail
About The Author

0 comments