Ο αγώνας του μητροπολίτη Χρυσόστομου υπέρ του ελληνισμού


Γράφει η Μελίνα Κονταξή Ιστορικός-Δρ.Βαλκανικού Πολιτισμού



Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος δεν ξεκίνησε τον αγώνα του υπέρ του ελληνισμού   στη Σμύρνη -εκεί θυσιάστηκε- αλλά στη Μακεδονία. Σαν  μητροπολίτης Δράμας, εκεί έχτισε  σχολές αρρένων & θηλέων, νοσοκομείο, γυμναστήριο, μέχρι και για την ανέγερση σπιτιών  για τους καπνεργάτες ασχολήθηκε. Είχε τρόπους να φύγει πριν την καταστροφή, η μόνη του σκέψη όμως ήταν οι  Έλληνες που έμειναν πίσω. Ήξερε τι τον περίμενε κι όμως δεν δίστασε ούτε στιγμή.

Ο Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη Χόρτον περιγράφει τη συνάντηση του με τον Χρυσόστομο, συνάντηση κατά την οποία ο Χόρτον αναφέρει ότι του ζήτησε να κάνει τα πάντα για τη σωτηρία των κατοίκων της Σμύρνης ενώ δεν μίλησε καθόλου για τον  εαυτό του. Ο θάνατος του μαρτυρικός, ο Νουρεντίν Πασάς τον έδωσε στον τουρκικό όχλο  που τον λιντσάρισε.

Ποιος  πολιτικός στην  ιστορία της χώρας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έκανε ή ήταν έτοιμος να κάνει ότι ο Χρυσόστομος; 

Αντί να ψάχνουμε τον λιγότερο κακό, αντί να ψάχνουμε τους καλούς του εμφυλίου που παρεμπιπτόντως δεν υπήρξαν ποτέ, και οι δυο πλευρές διέλυσαν την ευκαιρία που έδωσε το όχι και η ηρωική αντίσταση στη χώρα  να σπάσει  τα δεσμά της εξάρτησης, θα έπρεπε να ψάχνουμε για έργα, τα έργα που πάντα δείχνουν τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Υπάρχει, απλά μάθαμε να ικανοποιούμαστε με τα ελάχιστα, ξεχάσαμε πως υπάρχουν  και τα περισσότερα και κανείς δεν μας έμαθε πως να τα ψάχνουμε.
thumbnail
About The Author

0 comments