Προς Πειραϊκή και Φρεαττύδα η πετρελαιοκηλίδα

Συντάκτης: 
Αυτό που φοβόντουσαν οι λιμενικές αρχές συνέβη σήμερα (Τρίτη) το απόγευμα, καθώς κάποια μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε», παρασύρθηκαν από τους ανέμους προς τις ακτές της Πειραϊκής αλλά και της Φρεαττύδας. Σκάφη του Λιμενικού αλλά και αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικών εταιρειών, δίνουν στην κυριολεξία «μάχη» για να περιορίσουν τη ρύπανση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας ευρεία σύσκεψη για το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας.
Ανακοίνωση εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης η δημοτική αρχή Πειραιά και σύμφωνα με αυτή ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Από την πλευρά του ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο Πειραιά ότι αύριο (Τετάρτη) το πρωί που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.
Για την καταστροφή που έχουν υποστεί οι περιοχές της Σαλαμίνας από την πετρελαιοκηλίδα μίλησε στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος της Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου, κάνοντας λόγο και για την οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι καταστηματάρχες των περιοχών αυτών. «Οι άνθρωποι έκλεισαν τα μαγαζιά τους, καθώς από την έντονη δυσοσμία που επικρατεί δεν πατάει πλέον ψυχή» τόνισε και συμπλήρωσε πως και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, καθώς είναι αδύνατον να αντέξουν τη μυρωδιά. Η δήμαρχος ανέφερε ότι από σήμερα θα κάνει κάλεσμα εθελοντών προκειμένου να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ακτών, ενώ έκανε γνωστό ότι η δημοτική αρχή θα καταθέσει αγωγές κατά παντός υπευθύνου και θα διεκδικήσει αποζημιώσεις.

ρύπανση στον Σαρωνικό EUROKINISSI
Στο μεταξύ, από το άκρο της Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο των Σεληνίων στη Σαλαμίνα, εκεί που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της ρύπανσης, καθώς το μαζούτ έχει καλύψει τη θάλασσα αλλά και τις ακτές, επιχειρούν τα συνεργεία των εταιρειών προκειμένου να περισυλλεγούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πετρελαιοειδή και τα απόβλητα και να μην «ξεφύγουν» σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Αν θα μπορούσε σ’ αυτή την υπόθεση να καταγράψουμε ένα στοιχείο αισιοδοξίας αυτό είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, με αποτέλεσμα ή σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απάντλησης των περίπου 2.500 μετρικών τόνων καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε».
Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντληση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο θα κρατήσει αρκετές μέρες, καθώς η ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και η επιχείρηση αρκετά δύσκολη. Η ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το έργο έχει ήδη υποβάλλει το σχέδιό της στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Πειραιά και περιμένει την έγκριση.
Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, μετά από συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με την πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε. έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκό και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης.
Να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημιάς, κάλεσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος. Την Τρίτη στην περιοχή βρέθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων όπου πραγματοποίησε αυτοψία.

thumbnail
About The Author

0 comments