Το διακύβευμα των προεδρικών εκλογών της Κύπρου: Τα συνθήματα πλέον δεν έχουν αντίκρυσμα

Του Κωνσταντίνου Καρεκλά
Τα πολιτικά κόμματα, τα οργανωμένα σύνολα, ορισμένες προσωπικότητες αλλά και η αποχή θα καθορίσουν το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη μεριά τους οι υποψήφιοι για την Προεδρία μαζί με τα εκλογικά τους επιτελεία θα χαράξουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση εκλογής τους στο ανώτατο αξίωμα και θα προσπαθήσουν να πείσουν τους πολίτες να τους δώσουν την ευκαιρία να το εφαρμόσουν. Τα ερωτήματα που παραμένουν ωστόσο είναι πάρα πολλά με τα της οικονομίας αλλά και των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού να ξεχωρίζουν.
Οι συνομιλίες δυστυχώς, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων, δεν έχουν αποφέρει κάτι το ουσιαστικό που θα επέτρεπε μια βιώσιμη λύση. Ανέδειξε όμως την αδιαλλαξία της Τουρκίας αλλά και των προθέσεών της όσον αφορά στην Κύπρο και αυτό είναι κάτι που βίωσε με το καλημέρα της θητείας του ο γγ των ΗΕ, κος Γκουτέρες. Το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στη θέση των εγγυήσεων, είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από κανένα κράτος ανά την υφήλιο και αυτό αποτελεί από μόνο του εμπόδιο στην εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής λύσης στο νησί.
Ο κ. Γκουτέρες, επέλεξε την ουδέτερη στάση χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε κανένα μέρος, αφού ας μην ξεχνάμε κληρονόμησε μια διαδικασία από τον προκάτοχό του, και η προσωπική μου εκτίμηση, ίσως να μην επιθυμούσε τον τερματισμό των προσπαθειών στο καλημέρα της θητείας του. Είμαι βέβαιος πως θα θέλει και ο ίδιος να βάλει το δικό του λιθαράκι στην εξεύρεση μιας λύσης, ξεκινώντας μια νέα προσπάθεια μετά τις Προεδρικές εκλογές, ίσως με ένα κοινό ανακοινωθέν όπου θα θέτει νέες βάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών με ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που εφάρμοζε ο κ. Άιντε.
Η οικονομία είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο όπου παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ξέσπασμα μιας νέας κοινωνικο-οικονομικής κρίσης. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πονοκέφαλο για την Κυπριακή οικονομία, όπου είναι θέμα χρόνου να κερδηθεί ή να χαθεί η οποιαδήποτε υπόθεση στα δικαστήρια, δημιουργώντας νέα δεδομένα βασισμένα πλέον σε προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και οι ανάλογοι κίνδυνοι όπου ενδεχομένως να απειλήσουν την υποσχόμενη σταθερότητα και τη μερική ανάπτυξη της οικονομίας την οποία καταγράψαμε ιδιαίτερα το τελευταίο έτος.
Η φόρμουλα δεν έχει βρεθεί από κανένα εκλογικό επιτελείο όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είτε ως δανειολήπτες είτε ως εγγυητές να κινδυνεύουν άμεσα. Ας ευχηθούμε πως η γενιά μας δεν θα αναγκαστεί να δει άστεγους συμπατριώτες μας ένεκα της έλλειψης οράματος αλλά και ανάληψης πολιτικού κόστους όπου πιθανότατα να προκαλούσε μια ενδεχόμενη απόφαση επίλυσης του προβλήματος που θα ήταν υπέρ των πολιτών.
Όταν ξεκινούσαμε μια νέα πολιτική κίνηση, είχαμε στο μυαλό μας τον συνάνθρωπό μας, τα προβλήματά του αλλά και το μέλλον του και πιστέψαμε πως θα μπορούσαμε να πετυχαίναμε το κάτι διαφορετικό όπου διαχρονικά θα έδινε μάχες υπέρ των πολιτών μακριά από λαϊκισμούς και ψεύτικα λόγια.
Το γεγονός ότι απέτυχε αυτή η προσπάθεια, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταθέσουμε τα όπλα και να σηκώσουμε λευκή σημαία. Αντιθέτως πεισμώνουμε και προχωράμε, μαθαίνοντας από τα λάθη μας, μαζί με τους ανθρώπους που πίστεψαν μαζί μας στην πραγματική αλλαγή. Και αυτά τα λάθη θα μας βοηθήσουν καλύτερα να πάρουμε αποφάσεις για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, αφού τα συνθήματα πλέον δεν έχουν αντίκρυσμα.
  • BSc Business Administration conc. Manag-ement Information Systems
    Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας)
mignatiou
thumbnail
About The Author

0 comments