Η συμβολή του αγωγού East Med και Οι κυπριακές εξελίξεις



Οι κυπριακές εξελίξεις

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται λόγω των εκλογών του 2018, οι κυπριακές εξελίξεις μέσω των ενεργειακών δεδομένων είναι σταθερές. Έτσι η ενέργεια και η στρατηγική εντάχθηκαν επιτέλους στην πολιτική του κυπριακού. Όσοι ήθελαν να ασχοληθούν ψηφοθηρικά με την λύση του κυπριακού κάνοντας κοινοτικές συζητήσεις κατάλαβαν ότι δεν οδηγούν πουθενά, διότι το όλο θέμα είναι εθνικό. Ενώ η πορεία της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει σταθερή παρόλο που υπήρχαν πολλοί δύσπιστοι πολιτικοί. Τώρα όλοι βλέπουν ότι οι εξελίξεις της ΑΟΖ είναι αυτές που διαμορφώνουν μια αληθινή πολιτική για την επίλυση του κυπριακού. Σίγουρα μερικοί το βλέπουν ψηφοθηρικά αλλά η ουσία είναι το εθνικό θέμα.
 Η ΑΟΖ λειτουργεί ως αξιολογία κι όχι μόνο ως αξιολόγηση. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ας λειτουργήσουν συναινετικά σε αυτό το επίπεδο, αφού είναι καθαρά υπερκομματικό και εθνικό. Δεν υπάρχει λόγος πια να υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι εργαλείο απελευθέρωσης για την Κύπρο αφού είναι πλέον μια πραγματικότητα που είναι αντιληπτή από τον καθένα. Αν λοιπόν μερικοί διαφωνούν με την Κύπρο και την διαχείριση του θέματος είναι λάθος. Διότι πολύ απλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το καθήκον της και η αντιπολίτευση να το υποστηρίξει, διότι είναι πράξεις Ελληνισμού.


Η συμβολή του αγωγού East Med

Ο αγωγός East Med είναι στρατηγικό και ενεργειακό εργαλείο που ενώνει τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται πια για ένα όραμα μόνο αλλά για έναν στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού. Ο αγωγός East Med θα λειτουργήσει πάνω σ’ ένα οριζόντιο μεσογειακό άξονα που έχει στρατηγικό και ιστορικό βάθος. Έτσι αντί να ασχολούμαστε με το τι κάνει κάθε γείτονας, τώρα έχουμε ενεργοποιηθεί γύρω από αυτό το πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά άμεσα την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. 
Η δυναμική συμβολή του αγωγού East Med είναι τεράστιας σημασίας για όλη την περιοχή και δεν σχετίζεται βέβαια με τοπικές αντιπαραθέσεις. Τα συμφέροντα που οδηγούν στην κατασκευή αυτού του αγωγού είναι τεράστια. Διότι θέλει η Αίγυπτος και το Ισραήλ να εξάγουν το φυσικό αέριο. Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν την ίδια προοπτική. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει την ενεργειακή της ασφάλεια, πράγμα που σημαίνει πρακτικά αποφυγή απόλυτης απεξάρτησης από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Γι' αυτόν τον λόγο μέσω του ενεργειακού οδικού χάρτη 2020 και 2050 προωθεί την ανάπτυξη των αυτοχθόνων πηγών ενέργειας. Έτσι ο αγωγός East Med ως ισορροπία του Nash λειτουργεί καταλυτικά για όλους τους εμπλεκόμενους.



thumbnail
About The Author

0 comments