Ερντογάν: «Χάνουν την ισχύ τους» οι νομικές συμφωνίες με ΗΠΑ



Νέες «απειλές» κατά των ΗΠΑ «εκτόξευσε» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της καταδίκης του Τούρκου τραπεζίτη στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας αυτή τη φορά πως οι διμερείς νομικές συμφωνίες της Τουρκίας με τις ΗΠΑ «χάνουν την ισχύ τους».


Την Τετάρτη, αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο καταδίκασε στέλεχος της τουρκικής τράπεζας Halkbank –μεγαλομέτοχος της οποίας είναι το Τουρκικό κράτος- για παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν, στο πλαίσιο υπόθεσης που σύμφωνα με τον κ.Ερντογάν αποτελεί πολιτική επίθεση κατά της κυβέρνησής του.

«Αν έτσι αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ τη δικαιοσύνη, τότε ο κόσμος είναι καταδικασμένος», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ερντογάν, λίγο πριν την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Να μας συγχωρούν οι ΗΠΑ, όμως οι νόμοι στις διμερείς μας σχέσεις και οι διμερείς συμφωνίες μας χάνουν την ισχύ τους. Με λυπεί που το λέω, όμως έτσι θα είναι από εδώ και στο εξής».

Δεν διευκρίνισε πάντως σε ποιες συμφωνίες αναφέρεται.

Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την μια πρωτοφανή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα, στέλεχος της Halkbank, καταδικάστηκε για πέντε από τις έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, περιλαμβανομένης της τραπεζικής απάτης και της συνομωσίας για παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ για τις κυρώσεις. Η υπόθεση βασίστηκε στην κατάθεση του Τουρκο-Ιρανού εμπόρου χρυσού Ρεζα Ζαράμπ, ο οποίος συνεργάστηκε με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές και δήλωσε ένοχος για την κατηγορία της συνομωσίας για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Ζαράμπ ενέπλεξε κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τον Ζαράμπ, ο Ερντογάν προσωπικά έδωσε την έγκριση σε δυο τουρκικές τράπεζες να συμμετέχουν στο σχέδιο αυτό, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η υπόθεση βασίζεται σε «κατασκευασμένες» αποδείξεις και κατηγορεί τους αξιωματούχους των αμερικανικών δικαστηρίων για δεσμούς με τον Φετουλά Γκιουλέν –τον οποίον η Τουρκία κατηγορεί ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

«Οι ΗΠΑ υλοποιούν μια… αλυσίδα συνομωσιών και αυτές δεν είναι μόνο νομικές αλλά και οικονομικές συνομωσίες», είπε ο κ. Ερντογάν.

http://www.euro2day.gr/
thumbnail
About The Author

0 comments