Αγριεύουν Συρία, Ρωσία, ΗΠΑ με την Τουρκία για την εισβολή στην Αφρίν


Την άμεση εκκένωσης της Αφρίν, μετά την «παράνομη εισβολή» της Τουρκίας στην περιοχή των Κούρδων, αξιώνει και επισήμως η κυβέρνηση της Συρίας, μετά την επέλαση και είσοδο του τουρκικού στρατού στο κέντρο της ομώνυμης πόλης.


Η Δαμασκός, αρκετές μέρες μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στα εδάφη της, αντιδρά με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα εδάφη της, τα οποία έχει καταλάβει.

Στην ίδια δήλωση, η κυβέρνηση της Συρίας κάνει λόγο για «σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» και ζητεί την αντίδραση των διεθνών οργανισμών.

Η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται αρκετά, καθώς η αντίδραση της Δαμασκού θεωρείται δεδομένο πως τυγχάνει της έγκρισης της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, παρ” ότι η Μόσχα έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες σε όλα τα μέτωπα με την Άγκυρα τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, παρ” ότι αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, εξέδωσαν προειδοποίηση κατά της Τουρκίας αναφορικά με την επέλαση του τουρκικού στρατού στην κουρδική περιοχή Αφρίν, καθώς, όπως σημειώνουν, έχουν πληγεί πολλοί άμαχοι.

Η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» αφορά εκκαθαρίσεις τρομοκρατικών ομάδων, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» τους Κούρδους και προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να κάνει κατοχή των εδαφών, αλλά και ότι δεν θα περιορίσει τη δράση της στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο Ερντογάν κλιμακώνει την κόντρα του με τις ΗΠΑ

Κλιμακώνεται εκ νέου η κόντρα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Τουρκία για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στo Αφρίν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσπάθησε να εξαπατήσει την Άγκυρα.

«Εάν είμαστε στρατηγικοί εταίροι, θα πρέπει να μας σέβεστε και να κινείστε μαζί μας. Τι είδος στρατηγικής συνεργασίας και αλληλεγγύης είναι αυτή», είπε ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δώρισε στους Κούρδους φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά, ενώ δεν δεχόταν να πουλήσει πολεμοφόδια στην σύμμαχο Τουρκία:

«Εσείς [οι ΗΠΑ] προσπαθήσατε να μας εξαπατήσετε. Στείλατε 5.000 φορτηγά με όπλα εκεί. Στέλνετε πάνω από 2.000 φορτηγά με πυρομαχικά εκεί. Θέλαμε όπλα από εσάς, να τα αγοράσουμε με τα χρήματά μας, αλλά δεν μας δώσατε τίποτα. Τι είδους στρατηγική εταιρική σχέση ή αλληλεγγύη είναι αυτό;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς εταίρους έρχεται τη στιγμή που παραμένουν τα ερωτήματα για το εάν o τουρκικός στρατός θα επέμβει και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, όπου υπηρετούν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχίες για τις καταγγελίες περί λεηλασιών στην Αφρίν και σημείωσε ότι οι εξελίξεις εντείνουν τον προβληματισμό για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Άφησε δε αιχμές και για την απόφαση της Τουρκίας να συνεχίσει την επέμβαση στην Αφρίν παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για εκεχειρία 30 ημερών στο σύνολο της συριακής επικράτειας, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον παραμένει δεσμευμένη στην άμεση και πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος.

Πηγή: https://kostasxan.blogspot.gr
thumbnail
About The Author

0 comments