Τουρκική Επιθετικότητα: Ψυχολογικές Επιχειρήσεις, Συμβολισμοί Και Συμπτώσεις


Γράφει ο υποστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης
Tην 25η Μαρτίου 1974 ο αρχηγός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, εκδίδει ημερήσια διαταγή με την ευκαιρία της ημέρας, όπου γινόταν μνεία των αγώνων του έθνους κατά του τουρκικού ζυγού. Η Τουρκία παρερμηνεύοντας το περιεχόμενο της διαταγής, θεώρησε ότι θιγόταν το τουρκικό έθνος, με τη χρησιμοποίηση του χαρακτηρισμού «βάρβαροι».

Με αφορμή την παρερμηνεία αυτή, ο τουρκικός τύπος άρχισε έντονη εκστρατεία κατά της Ελλάδας με πληθώρα ανακριβειών, όπως π.χ. ότι γίνονταν κινήσεις ελληνικών στρατευμάτων προς την μεθόριο, επιστράτευση, κ.λπ. Η πολεμική αυτή χροιά δεν άργησε να φανατίσει τα πλήθη, που με την καθοδήγηση των φοιτητικών συλλόγων προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Η Τουρκία, με αφορμή τα γεγονότα αυτά, κλιμάκωσε την ένταση με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που περιελάμβαναν απειλές κατά της χώρας μας. Στις 29 Μαΐου 1974, ημερομηνία σημαδιακή, λόγω της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το σεισμογραφικό πλοίο «Chandarli» συνοδευόμενο από το σύνολο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πραγματοποίησε έξοδο από τα Στενά του Ελλησπόντου για έρευνες στο Αιγαίο.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 20 Ιουλίου 1974, με πρόσχημα την προστασία των τουρκοκυπρίων κατόπιν του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε κατά του Μακαρίου, τα τουρκικά στρατεύματα με συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και θάλασσα, αποβιβάστηκαν στην Β. Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας I), την οποία και κατέλαβαν. Οι συμβολισμοί στις δράσεις της Τουρκίας είναι σημαντικοί και έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων, για τυχόν μελλοντικές ενέργειες που θα εκδηλωθούν από την πλευρά της Τουρκίας.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψυχολογικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες και κατευθυνόμενες σε εχθρικές αλλά και φίλιες κοινωνικές ομάδες, με σκοπό να δημιουργήσουν τέτοια στάση και συμπεριφορά, ώστε να εξυπηρετηθεί η επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών της.
Το τελευταίο διάστημα οι ψυχολογικές επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε ευρεία εφαρμογή από την Τουρκία απέναντι στη χώρα μας καταδεικνύονται από διάφορα γεγονότα και η στόχευση είναι πολλαπλή, όπως :
– Επιχειρείται προβολή ισχύος μέσω εικόνων, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι μπορεί οι τουρκικές δυνάμεις να είναι παντού και να ελέγχουν τα πάντα. Πριν ένα μήνα περίπου, είδαμε τα Ίμια να τελούν υπό τουρκική πολιορκία. Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του πολεμικού ναυτικού, τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό, περιπολούσαν στη θαλάσσια περιοχή με επίκεντρο τις επίμαχες βραχονησίδες, αποτρέποντας οποιονδήποτε επιχειρήσει να τις προσεγγίσει ακόμη και τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
– Γίνεται προσπάθεια φανατισμού, καλλιέργειας ανθελληνικού αισθήματος, προπαρασκευής της κοινής γνώμης, καθώς και κινητοποίηση του λαού, σε ενδεχόμενη αναμέτρηση με την Ελλάδα. Η ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επίπεδο ρητορικής, μέσω δηλώσεων του ίδιου του προέδρου Ερντογάν, συνοδεύεται από προβολή τηλεοπτικών σειρών με σκοπό τη δαιμονοποίηση της Ελλάδας, όπως αυτή με τίτλο : «Η πατρίδα μου είσαι εσύ» (Vatanim Sensin).
Το σενάριο της υπόψη σειράς αναφέρεται στην περίοδο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή και παρουσιάζονται εικόνες Ελλήνων στρατιωτών να φυλακίζουν, να βασανίζουν, να δολοφονούν Τούρκους και να καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας φυλακίζεται από τους «κακούς» Έλληνες και στη συνέχεια γίνεται ο «τιμωρός» και «εκδικητής» για λογαριασμό του τουρκικού λαού.
– Το πρόσφατο περιστατικό της σύλληψης των δύο στελεχών των ελληνικών Ε.Δ. στον Έβρο συνοδεύτηκε από τις εικόνες της περιφοράς τους σιδηροδέσμιους και ενστόλους, με σκοπό την τόνωση του ηθικού και του εθνικού φρονήματος του εσωτερικού ακροατηρίου της Τουρκίας, αλλά και το διασυρμό και την απαξίωση των ελληνικών Ε.Δ.
– Σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία των ψυχολογικών επιχειρήσεων της τουρκικής πλευράς, αποτελεί η εκδήλωση ενιαίας «εθνικής» στάσης από όλα τα κλιµάκια και για το λόγο αυτό στα θέματα αμφισβητήσεων της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν ταυτόσημη άποψη. Τον περασμένο Δεκέμβριο και μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «το 2019 θα έρθει και θα πάρει 18 νησιά και μια βραχονησίδα», που κατέχει παράνομα η Ελλάδα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κινούμενος στο ίδιο «μήκος κύματος» δήλωσε ότι «το Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι σήμερα» και πως «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη» επεσήμανε δε «πως τα γκρίζα σημεία του Αιγαίου είναι περίπου οι 132 νησίδες ή βραχονησίδες.»
– Η δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών έχει σκοπό την ψυχολογική φθορά της ελληνικής πλευράς, καθόσον η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία και θα επιλέξει τον τόπο και το χρόνο δημιουργίας ενδεχομένως ενός θερμού επεισοδίου. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις της Τουρκίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια. Άραγε ακούνε οι αρμόδιοι φορείς ;
πηγή:onalert.gr 
thumbnail
About The Author

0 comments