Σύμβουλος Ερντογάν: Θα δώσει εντολή για χτύπημα στην ανατολική Μεσόγειο αν…-Τουρκία: Κίνηση έντασης στα κατεχόμενα - Ενισχύει το Πυροβολικό [pic]


Ότι ο Ερντογάν παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο, το ξέραμε. Αλλά αυτή τη φορά οι απειλές του ξεπερνούν κάθε όριο. Γιατί ούτε λίγο ούτε πολύ απειλεί την Κύπρο (και όχι μόνο) με πόλεμο! Όλα αυτά για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι νέες απειλές του Ερντογάν έρχονται δια στόματος του (γνωστού και μη εξαιρετέου) σύμβουλού του, Γιγίτ Μπουλούτ. Ενός ανθρώπου που συχνά προκαλεί με τα λεγόμενά του. Όπως και τώρα. Που είπε πως αν γίνει προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη στην ανατολική Μεσόγειο με την οποία η Τουρκία δεν συμφωνεί, ο Ερντογάν θα δώσει εντολή για χτύπημα!

Πυρά κατά της ENI και… απειλή πολέμου

Ο Μπουλούτ εμφανίστηκε σε εκπομπή του κρατικού καναλιού TRT. Είπε ότι ο ιταλικός κολοσσός, ENI, «προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει».
«Βλέπετε το θράσος; Οι Ελληνοκύπριοι τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό», κατέληξε το… παραλήρημα ο Μπουλούτ!Και αφού ουσιαστικά κορόιδεψε τους Ιταλούς, μίλησε για… θράσος των Κυπρίων και προκάλεσε (!) τους Ιταλούς να μπουν στην κυπριακή ΑΟΖ αν δεν φοβούνται στην Τουρκία!

Ο Ερντογάν απειλεί… τους πάντες

Από το Σάββατο (03.03.2018) άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν είχε φροντίσει να προκαλέσει Ελλάδα και Κύπρο, απειλώντας τις πως τίποτα δεν θα γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συγκατάθεσή του!
«Χωρίς τη συγκατάθεση της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στο «θερμό» επεισόδιο πριν από μερικές μέρες με το γεωτρύπανο της ENI!
Και όχι μόνο αυτό. Ο «σουλτάνος» απείλησε να κάνει τα νταηλίκια του και στη Γαλλία (σ.σ. με την Total) αλλά και στις ΗΠΑ (σ.σ. με την ExxonMobil).

Συνδικαιώματα!

«Και ο βορράς και ο νότος», κατά την έκφρασή του, «έχουν δικαίωμα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο που θα βρεθεί. Σε αυτό το σημείο δεν αποδεχόμαστε κάποιοι να κινούνται μονομερώς. Αν ο Αναστασιάδης θέλει να συμπεριφέρεται ειλικρινώς ένα πράγμα υπάρχει που πρέπει να κάνει: Να ξεκαθαρίσει με διαπραγματεύσεις με τον βορρά της Κύπρου με ποιούς και πώς θέλει να κάνει τις εργασίες έρευνας. Οι γεωτρήσεις πρέπει να γίνουν μαζί και το προϊόν που θα εξορυχθεί πρέπει να διαμοιραστεί”, ανέφερε.

Τουρκία: Κίνηση έντασης στα κατεχόμενα -Ενισχύει το Πυροβολικό [pic]

- Η Τουρκία ενισχύει τις υπάρχουσες μονάδες πυροβολικού στα κατεχόμενα- Νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια- Δορυφορική φωτογραφία με το στρατόπεδο του κατεχόμενου Αγίου Βασιλείου, η οποία δείχνει την ενίσχυση του τουρκικού στρατού

Το σκηνικό της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο κλιμακώνει διαρκώς η Τουρκία, αυξάνοντας αλλά και αναβαθμίζοντας τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στη Θράκη.

Μετά τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεριοπορίας, τη διεμβόλιση πλοίου του ελληνικού λιμενικού στα Ίμια και τις πειρατικές ενέργειες με τις οποίες ματαίωσε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο «οικόπεδο 3» παρεμποδίζοντας το γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρεάις ΕΝΙ, της Κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία ενισχύει τις υπάρχουσες μονάδες πυροβολικού στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο Κιόνελι, στον Άγιο Βασίλειο, στην Κυθρέα και την Άσσια με νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ.

Μάλιστα, η εφημερίδα «Σημερινή» δημοσιεύει δορυφορική φωτογραφία με το στρατόπεδο του κατεχόμενου Αγίου Βασιλείου, η οποία δείχνει την ενίσχυση του τουρκικού στρατού.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, το εν λόγω στρατόπεδο είναι ένα από εκείνα τα οποία ενισχύθηκαν με 18 από τα 77 αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών τουρκικής κατασκευής που κατέφθασαν στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2017.

Στα υπόστεγα της μονάδας βρίσκονται άλλα 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα.

Πηγή: «Σημερινή»
thumbnail
About The Author

0 comments