«Στην τουρκική εθνικιστική ατζέντα η κράτηση των δύο στρατιωτικών»

Σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται υπό κράτηση στη γειτονική χώρα. 
Αρχικά, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος απελευθέρωσης των στρατιωτικών («ουδείς μπορεί να μιλήσει με σαφήνεια για το χρόνο απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη», είπε χαρακτηριστικά).
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών φαίνεται να έχει ενταχθεί στην «απαράδεκτη» εθνικιστική ατζέντα του Ερντογάν, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.
Επίσης, εκτίμησε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι η ηγεσία της γείτονος επιδιώκει να εξασφαλίσει πεδίο με δήθεν αμφισβητούμενα ζητήματα, ώστε να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Από την πλευρά της, η Ελλάδα -τόνισε ο κ. Κουβέλης- δεν δέχεται, «αντιθέτως αποκρούει» και δεν μπαίνει σε λογική συζήτησης αναφορικώς με τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά προκύπτουν από συγκεκριμένες συνθήκες, της Λωζάννης και των Παρισίων.
Οι δηλώσεις Κουβέλη έρχονται με φόντο την έντονη αντίδραση της Άγκυρας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο το καλοκαίρι του 2016.

thumbnail
About The Author

0 comments