Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν είχε στήσει το παιχνίδι αλλά του ξέφυγαν δύο πράγματα…

«Τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε. Ενώ είχε στήσει καλά το «παιχνίδι», του ξέφυγαν δυο πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του στο pontos-news.gr.
Αναλυτικά, όσα γράφει ο κ. Καλεντερίδης:
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο προβληματισμός στο στρατόπεδο του Ερντογάν και του Μπαχτσελί, του AKP και του MHP, εντείνεται.
Αν και ο Ερντογάν ξοδεύει εκατοντάδες εκατομμύρια (άλλα από τον κρατικό κορβανά και άλλα από την προσωπική-οικογενειακή του περιουσία), αν και τα κρατικά ΜΜΕ, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα της TRT και το πρακτορείο Anadolu παίζουν 75% Ερντογάν, 25% αντιπολίτευση και 0% το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αν και τα ιδιωτικά ΜΜΕ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες, ελέγχονται από τον ίδιο σε ποσοστό που ξεπερνά το 75%, η κατάσταση στην τουρκική κοινωνία δεν είναι η επιθυμητή γι’ αυτόν και τα σχέδιά του.
Ο Ερντογάν ήθελε να ξεπεράσει σε φήμη τον βασικό του αντίπαλο, τον Μουσταφά Κεμάλ, και να γίνει ίσως ο πιο σημαντικός ηγέτης μετά τον Μωάμεθ τον Πορθητή, και περίμενε ποσοστά που θα ξεπεράσουν το 70% στην κάλπη που θα είναι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και λίγο μικρότερα ποσοστά στην κάλπη όπου θα εκλεγούν οι βουλευτές.
Όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελε. Ενώ είχε στήσει καλά το «παιχνίδι», του ξέφυγαν δυο πράγματα.
Το ένα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί το AKP υστερεί έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ το σύμμαχο Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχει ελάχιστη παρουσία.
Το άλλο είναι το Κουρδικό. Ο Ερντογάν προσωπικά και οι κυβερνήσεις του AKP είχαν ακολουθήσει φιλική πολιτική προς την Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν και την οικογένεια Μπαρζανί, η οποία έχει αρκετή επιρροή στους Κούρδους που κατοικούν στην Τουρκία. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια το AKP διεκδικούσε την ψήφο των Κούρδων, επικαλούμενο τη φιλική πολιτική προς το ομόσπονδο κουρδικό κράτος και έχοντας τις πλάτες του Μπαρζανί. Το επιχείρημα του Ερντογάν και του AKP ήταν «Εμείς δεν είμαστε εναντίον των Κούρδων, αλλά εναντίον του ΡΚΚ και της τρομοκρατίας. Απόδειξη οι άριστες σχέσεις με το αυτόνομο Κουρδιστάν και η βοήθεια που παρέχουμε στο κράτος αυτό».
Όμως το επιχείρημα αυτό δύσκολα μπορεί να το επικαλεστεί και να το χρησιμοποιήσει προεκλογικά ο Ερντογάν και το κόμμα του, κυρίως για δύο λόγους.
Ο ένας είναι ότι στράφηκε εναντίον του Μπαρζανί και εναντίον του δημοψηφίσματος που προκήρυξε ο Κούρδος ηγέτης για την ανεξαρτησία του ομόσπονδου κουρδικού κράτους, τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε ο Ερντογάν έσυρε πρώτος το χορό του αποκλεισμού του αυτόνομου Κουρδιστάν από ξηράς και αέρος, για να ακολουθήσει το Ιράν και η ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Βαγδάτης, οδηγώντας στο «πάγωμα» της ανεξαρτησίας και στην απώλεια του Κιρκούκ.

0 σχόλια