Οι Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια



Καθώς το Παρίσι οχυρώνεται περιμένοντας τη μεγάλη μάχη με τους διαδηλωτές του Σαββάτου, Γάλλοι κρεμάνε κίτρινα γιλέκα στα μπαλκόνια και στα παράθυρά τους.
Το κάλεσμα για κρεμασμένα γιλέκα διακινήθηκε μέσα από τα social media και στη Μασσαλία πολλοί δείχνουν έτσι τη συμπαράστασή τους.
Στο Παρίσι έχει κηρυχθεί συναγερμός και η πόλη είχε ερημώσει από νωρίς μοιάζοντας να περιμένει την τέλεια καταιγίδα. Σε λίγες ώρες αναμένεται η νέα εξόρμηση των «κίτρινων γιλέκων» και η πόλη κατέβασε ρολά.
Τα καταστήματα οχυρώθηκαν με ειδικές κατασκευές, πάνελ και κάγκελα, καθώς το Σάββατο θα είναι κλειστά και πρέπει να προστατευθούν από βανδαλισμούς.
Θα μπορούσαν να είναι εικόνες μιας πόλης που περιμένει τυφώνα, αλλά είναι το Παρίσι που ζει στο ρυθμό της οργής των κίτρινων γιλέκων, του κινήματος που έκανε τον Μακρόν να κάνει την πρώτη μεγάλη οπισθοχώρηση.
Τα μεγάλα καταστήματα όπως οι Galeries Lafayette Haussmann και Montparnasse καθώς και το BHV Marais και διάφορα καταστήματα του ομίλου Printemps θα είναι κλειστά.
Οι όμιλοι Galeries Lafayette και Printemps ανακοίνωσαν το κλείσιμο «για προληπτικούς λόγους» της πλειονότητας των παρισινών καταστημάτων τους που βρίσκονται σε συνοικίες κοντά στα Ηλύσια Πεδία και στην Οπερά, αλλά και στο Μονπαρνάς ή ακόμη στη Νασιόν.
Η διεύθυνση της αστυνομίας του Παρισιού κάλεσε τους εμπόρους της περιοχής των Ηλυσίων Πεδίων να «κλείσουν τις πόρτες και την πρόσβαση των καταστημάτων τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το προσωπικό τους για τους κινδύνους που διατρέχουν».
Στο μεταξύ, η Γαλλική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (FCD) δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα μέλη της έχουν καταγράψει απώλειες περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από την έναρξη των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη χώρα τον περασμένο μήνα.
Η ομοσπονδία, στην οποία ανήκουν μεγάλoι όμιλοι σουπερμάρκετ όπως οι Carrefour και Casino, έχει προειδοποιήσει πως οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 17 Νοεμβρίου μπορεί να καταστρέψουν την κρίσιμη για τα καταστήματα εποχή των χριστουγεννιάτικων αγορών.
Φρούριο το Παρίσι
89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν νέα άγρια επεισόδια.
Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να για να διατηρήσει την τάξη.
Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.
«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ. Η GIGN, δηλαδή οι επίλεκτες δυνάμεις της Χωροφυλακής, έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία.
Ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.
Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν σε πολλά ευαίσθητα σημεία του Πα-ντε-Καλέ.
Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει κλειστός, το ίδιο και το Λούβρο. Έξι ματς της πρώτης ποδοσφαιρικής κατηγορίας έχουν αναβληθεί.
Το Παρίσι, η λεγόμενη και «Πόλη του Φωτός» ζει φέτος πολύ ταραχώδη Χριστούγεννα...
Πηγή: lifo.gr
thumbnail
About The Author

0 comments