Μην περιμένετε στροφή 180 μοιρών από τον Μπάιντεν έναντι της Τουρκίας

Λυκοκάπης Γιώργος
Παρά τα όποια "σύννεφα" στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Τραμπ φροντίζει σε κάθε ευκαιρία να τονίζει την "χημεία" του με τον Ερντογάν. Σε πρόσφατη συνέντευξη του μάλιστα δήλωσε υπερηφανευόμενος πως οι ξένοι ηγέτες του τηλεφωνούν όταν έχουν προβλήματα με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας του: «είστε ο μόνος που ακούει ο Ερντογάν». Επεσήμανε, ταυτόχρονα πως ο αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα Τζο Μπάιντεν, δεν θα μπορούσε να "χειριστεί" τον Ερντογάν, όπως ο ίδιος.
Αν και οι αγαστές σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον αποτελούν μια σταθερά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις για πρώτη φορά η προσωπική σχέση ενός Αμερικανού προέδρου με έναν Τούρκο ηγέτη έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατά καιρούς ικανοποιήσει τα "ρουσφέτια" που του ζητάει ο Τούρκος ομόλογος του, εμφανιζόμενος σαν χειραγωγούμενος από την "γοητεία" ενός «υψηλού επιπέδου σκακιστή» (έκφραση του ίδιου του Τραμπ).
Ο Τραμπ αγνοεί την ίδια την αμερικανική νομοθεσία, αρνούμενος να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ρίχνοντας μονίμως τις ευθύνες στον προκάτοχο του Ομπάμα που δεν φρόντισε να πουλήσει συστοιχίες Patriot στον Ερντογάν. Είχε σχεδόν κατευθύνει μέσα από τον Λευκό Οίκο τη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο, γεγονός που είχε αιφνιδιάσει ακόμα και τους πιο στενούς συμβούλους του.
Είναι φανερό πως ο Τούρκος πρόεδρος ποντάρει στη "χημεία" του με τον Τραμπ. Μάλιστα συχνά στις μεταξύ τους συναντήσεις δεν παρευρίσκεται σχεδόν κανείς, εκτός των υπουργών Εξωτερικών που αναλαμβάνουν καθήκοντα μεταφραστή! Πολλές θεωρίες έχουν ειπωθεί στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τα κίνητρα της σχέσης των δύο ανδρών. Αρκετοί κάνουν αναφορά στις οικονομικές δοσοληψίες των οικογενειών των δύο προέδρων, με πιο χαρακτηριστικό όλων, τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ Τζον Μπόλτον.
Καλίν κατά Μπάιντεν
Ίσως η εξήγηση βρίσκεται στον έκδηλο θαυμασμό του Τραμπ προς αυταρχικούς ηγέτες, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει επαινέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν! Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν η μόνη δυτική κυβέρνηση που είχε συνεχάρη τον Ερντογάν για το αποτέλεσμα του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του 2017, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος απέκτησε εξουσίες "σουλτάνου", την στιγμή που υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις για νόθευση του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του ινστιτούτου German Marshal Fund Nickolas Danforth, εάν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, είναι υποχρεωμένος να αποστασιοποιηθεί από «τα χειρότερα σημεία της εξωτερικής πολιτικής Τραμπ», που σε αυτά συμπεριλαμβάνει την "ανάρμοστη" σχέση του με τον Ερντογάν. Τους ισχυρισμούς του αναλυτή φέρεται να επιβεβαιώνει η οργισμένη επίθεση Τούρκων αξιωματούχων κατά του Δημοκρατικού υποψήφιου, τον περασμένο Αύγουστο.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com
thumbnail
About The Author

0 comments